Annonce
Annonce
Internationalt

WHO: Der er en mulig kobling mellem zika og dødelig nervesygdom

Nervesygdommen har det seneste år kostet menneskeliv i Sydamerika, oplyser WHO.

FAKTA

  • Zika-virus-infektion er en myggeoverført sygdom, der overføres med myggearten aedes. Den kan give influenzalignende symptomer og ligner andre myggeoverførte sygdomme som denguefeber og chikungunya-infektion.
  • Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen.
  • Der er en stærk mistanke om, at zikavirus kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.
  • Zika-virus blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1947.
  • I 2007 forekom det første kendte udbrud af zika-virus på øen Yap i Stillehavet, hvor det blev anslået, at omkring 73 procent af befolkningen blev smittet. Siden har zika-virus bredt sig til andre dele af Stillehavet.
  • Fra februar 2015 er et tiltagende antal tilfælde blevet konstateret i Sydamerika, først i Brasilien, siden i 26 andre syd- og mellemamerikanske lande.
  • Fra oktober 2015 har de brasilianske sundhedsmyndigheder noteret 3.500 mulige tilfælde af medfødt microcephali og andre skader på centralnervesystemet relateret til zika-virus.

Kilder: Statens Serum Institut

Det er »meget sandsynligt«, at der er en årsagssammenhæng mellem zikavirusset og nervesygdommen Guillain-Barré, der det seneste år har kostet menneskeliv i Sydamerika. Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen, WHO, fredag.

Guillain-Barré forårsager, at kroppens immunforsvar angriber nerver og muskler.

Samtidig vurderer WHO, at der går mindst 18 måneder, før forsøg med vacciner mod den berygtede virus kan begynde.

Sundhedsmyndighederne i Colombias næststørste by, Medellín, rapporterede i sidste uge, at en mand og en kvinde var døde efter at have vist symptomer på Guillain-Barré. En anden mand døde sent i november, og alle tre er blevet testet positiv for zikavirus.

Derudover har Colombias sundhedsminister, Alejandro Gaviria, sagt til The Guardian, at omkring 100 tilfælde af Guillain-Barré kan være relateret til zikavirusset.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce