Annonce
Annonce
Internationalt

Fatwa-journalist er rejst til USA

Fatwa er...

  • ...et responsum eller udtalelse af en retslærd om et aktuelt spørgsmål i tiden.

  • I nyere tid har der været fatwaer om kunstig befrugtning og organtransplantation.

  • En fatwa er ikke bindende, men skal blot tages til efterretning. Det er op til spørgeren, om han/hun vil følge anvisningen eller ej, og det får ingen konsekvenser, om spørgeren ikke følger anvisningen.

  • Der er stillet spørgsmålstegn ved, om den meget omdiskuterede fatwa, som den iranske ayatollah Khomeini i 1989 udstedte om den indiske forfatter Salman Rushdie og hans bog 'De sataniske vers', virkelig var en fatwa eller ej. Den var snarere en dødsdom, men da den heller ikke overholdt reglerne for en dødsdom ved ikke at give den anklagede mulighed for at forsvare sig og angre, blev den pure afvist af mange muslimer, læg og lærd.

    Kilde: www.islamstudie.dk
Den nigerianske journalist, hvis artikel førte til uroligheder op til Miss World-konkurrencen, har ifølge avisen ThisDay forladt Nigeria og er rejst til USA.

Både muslimske religiøse og græsrodsbevægelser afviser og fordømmer den dødsdom - fatwa - som den unge, kvindelige, nigerianske journalist, Isioma Daniel, tirsdag fik sat på sit hoved.

Det var myndighederne i den nigerianske stat Zamfara, som tirsdag udstedte en islamisk dødsdom over den kvindelige journalist for en stødende artikel om profeten Muhammad.

Avisen ThisDay har offentligt undskyldt hendes artikel, og dermed skulle fatwaen mod hende være blevet trukket tilbage.

I artiklen postulerede journalisten, at havde profeten Muhammed levet, ville han have ægtet en af skønhederne.

Opfordring om dansk asyl
Både det konservative regeringsparti og De Radikale opfordrede integrationsminister Bertel Haarder (V) til at undersøge mulighederne for at invitere journalisten til Danmark og søge om asyl. Men regeringen hæftede sig ved ubekræftede presseforlydender om, at Isioma Daniel var flygtet til USA.

»Hvis journalisten vitterlig er kommet til USA, er det en lykkelig omstændighed. Og så er der ikke grund til, at Danmark trutter i den store trompet. Men hvis hun dukker op her i landet, skal hun selvfølgelig have behandlet sin sag som asylsøger. Og der vil hun have et godt udgangspunkt på grund af fatwaen«, sagde Venstres udenrigsordfører Troels Lund Poulsen til Ritzau.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce