Foto: JENS DRESLING
Internationalt

Unges kvinders valg: Begå selvmord eller bliv æresdræbt

Unge svenske kvinder presses af familierne til at begå selvmord - blandt andet ved at kaste sig ud fra altanen. Dermed undgår familien at skulle begå æresdrab .

Internationalt

'Altanpigerne'. Det kaldes de unge piger, der af familierne presses til at tage deres liv ved at springe ud fra altanen.

Mange af dem kan være tvunget ud i selvmordet af familien, advarer svenske støttecentre. De unge beordres til at tage deres liv for at bevare familiens ære. Ved at gøre det, beskytter de samtidig familierne mod at blive straffet for æresdrab, hvis pigerne ikke parerer ordre.

Fænomenet kendes alt for godt af svenske socialarbejdere. Herhjemme er der ikke konkrete eksempler på, at det har fundet sted.

»Pigerne får selv lov at vælge metoden: De kan tage piller, hænge sig eller springe ud foran et tog«, lyder beskrivelsen af altanpigerne fra en repræsentant for det svenske rigspoliti ifølge svensk radio.

Familierne undgår at blive dømt for æresdrab En rundspørge til en række støtteorganisationer afslører, at hovedparten af dem kender til problemet.

»Selvmordene gør det lettere for familierne, der slipper for at få blod på hænderne«, mener en ansat fra et støttecenter i Stockholm.

»Tre ud af fem piger, som kommer her, fortæller, at de udsættes for det pres og får at vide, at 'hvis du ikke gør noget, så gør vi det'«, forklarer advokat Elisabeth Fritz, der arbejder med æresforbrydelser.

Ingen kendte tilfælde i Danmark

I Danmark har Landsorganisationen af Kvindekrisecentre ikke kendskab til konkrete eksempler på 'altanpiger'. Men sekretariatsleder Anne Mau erkender, at de har hørt om problemet.

»Vi er meget opmærksom på det. Vi ved, at det foregår i hjemlandende. Så det er et fænomen, man skal tage dybt alvorligt«, fastslår hun.

Hun understreger, at det kan være svært at afgøre, hvad der ligger bag et selvmord - eller en ulykke, der reelt er et kamufleret selvmord.

»Der er en glidende overgang, hvor man kan have svært ved at sige, hvor frivilligt selvmordet er. Men jeg er ikke i tvivl om, at det er et underrapporteret område«, tilføjer Anne Mau.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce