Miljøeksperter siger, at røg fra madlavning tager livet af kvinder og børn i blandt andet Indien, Kina og Afrika.
Foto: AP

Miljøeksperter siger, at røg fra madlavning tager livet af kvinder og børn i blandt andet Indien, Kina og Afrika.

Internationalt

Røg i køkkenet dræber millioner

Det er især kvinder og børn i Indien, Kina og Afrika, som dør. »En massakre på verdensplan«, advarer indisk miljøgruppe.

Internationalt

Flere end 1,6 millioner mennesker dør hvert år, fordi de igennem længere tid har indåndet den giftige røg fra afbrændingen af træ, kul og dyreekskrementer i forbindelse med madlavning.

Flere end tre milliarder mennesker – halvdelen af jordens befolkning – afbrænder fast brændsel i forbindelse med madlavningen, fordi de ikke har råd til mere rene alternativer eller ikke har adgang til elektricitet.

Massakre på verdensplan

Miljøeksperter siger, at røg fra madlavning tager livet af kvinder og børn i blandt andet Indien, Kina og Afrika.

»Der er tale om en enorm massakre på verdensplan, men problemet får meget lidt opmærksomhed«, siger Ashok Khosla til Reuters.

Han er formand for den indiske gruppe Development Alternatives, som arbejder for at fremme rene teknologier i landsamfund.

»Problemet er størst blandt kvinder, som laver mad i primitive køkkener i den tredje verden, og deres små børn, som tilbringer megen tid inden døre med deres mødre«.

Afbrændingen af fast brændsel afgiver kulilte, partikler, benzen og formaldehyd, som kan udløse lungebetændelse, astma, blindhed, lungekræft, tuberkulose og lav fødselsvægt, siger gruppen.

Politiken.dk

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce