Barack Obama skal kæmpe mod John McCain - men samtidig skal han kæmpe mod sine egne svagheder.
Foto: RICK BOWMER/AP

Barack Obama skal kæmpe mod John McCain - men samtidig skal han kæmpe mod sine egne svagheder.

Internationalt

Obama kæmper med fire svage punkter

Amerikanske analytikere peger på fire svagheder ved Obama, der kan koste ham præsidentposten.

Internationalt

En dårlig økonomi, en uønsket krig, rekordhøje benzinpriser og en upopulær republikansk præsident.

Det taler alt sammen for en sejr til Barack Obama, der nu betragtes som demokraternes præsidentkandidat – eller gør det?

Republikanerne peger på, at amerikanerne ikke er klar til at overlade Det Hvide Hus til en uerfaren førstegangs-senator netop nu, hvor både ind- og udenrigspolitik halter på flere områder.

Men hvis Obama skal overbevise amerikanerne om, at republikanerne tager fejl, skal han først og fremmest kæmpe mod sine egne svage punkter.

Demokraternes bedste chance De fleste politiske analytikere i USA mener, at demokraterne lige nu har bedre kort på hånden, end de har haft meget længe, skriver Reuters. Men trods de gode chancer har Obama fire svage punkter, som er essentielle at rette op på i kampen om Det Hvde Hus.

Flere analytikere mener, han har travlt, for de svage punkter bliver allerede udstillet af republikanerne, skriver Reuters.

Obamas forhold til 'racist'
Et af Obamas svage punkter er spørgsmålet om hans forhold til præsten Jeremiah Wright, der indtil for nylig fungerede som religiøs rådgiver for Obma.

Wright er hadet blandt mange amerikanere og er blandt andet beskyldt for at være anti-amerikansk og racist.

Beskyldningen om racisme er afledt af en skarp udtalelse om Hillary Clintons hudfarve. Det førte til en fyring af Wright, der dog stadig har et personligt forhold til Obama.

Svært ved at overtage Clinton-stater
En anden og åbenlys svaghed for Obama er, at kampen mellem Obama og Clinton har været så hård og snavset, at Obama kan få meget svært ved at vinde Clintons stater over på sin side.

Det drejer sig primært om Ohio, Pennsylvania og West Virginia, der er domineret af den hvide arbejderklasse.

I en amerikansk analyse fra april måned kunne man se, at to tredjedele af Clintons vælgere ikke ville stemme på Obama, hvis han blev valgt som demokraternes præsidentkandidat. De tal kan dog allerede have ændret sig markant.

Obamas kritik af landsbyboere
Obama er kendt for sin stærke retorik, men har også haft nogle retoriske svipsere.

Blandt andet lykkedes det ham at kalde befolkningen i Amerikas mindre byer for »bitre« og samtidig kritisere dem for at holde »krampagtigt fast i deres våben og religion«.

De udtalelser kæmper imod ham, mener strateg for demokraterne, Liz Chadderon:

»Han (Obama) må begynde at reflektere over Amerikas generelle værdier. Det nytter ikke noget at komme med flere bitre kommentarer«, siger hun.

Den fjerde svaghed

Obamas fjerde svaghed er hans manglede erfaring, vurderer analytikerne.

Og selvom den dårlige økonomi, en uønsket Irak-krig og en upopulær præsident burde tale for en demokratisk sejr, mener flere analytikere, at hvis de amerikanske vælgere føler sig usikre, vil de ikke vælge en kandidat uden erfaring.

De fleste analytikere spår dog, at Obama har en god chance. Men samtidig peger de på, at McCain er en farlig kandidat. Han har overskud til at føre målrettet valgkamp mod de uafhængige, han har erfaring og har flere gange bevist sin evne til at samarbejde med demokraterne.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce