Foto: ASHRAF AMRA/AP
Internationalt

Gazas hospitaler er ved at bukke under

Hospitalerne i Gaza er ved at løbe tør for medicin. Humanitær katastrofe truer.

Internationalt

Mere end en uges massive bombardementer har gjort døden til lægernes følgesvend på hospitalerne i Gaza.

Over 500 palæstinensere menes allerede at være omkommet, mens 2.500 sårede skaber kaos på hospitalerne, hvor læger og sygeplejersker desperat mangler medicin og andet udstyr til at holde patienterne i live.

Ifølge den norske læge Erik Fosse er omkring hver femte af de døde og sårede børn.

»Hovedparten af de sårede er civile. Mange af dem er børn, som har fået forfærdelige skader«, siger Erik Fosse til CNN.

Opererer på gangene Han arbejder som frivillig på det store Shifa Hospital i Gaza by og frygter, at mange af de sårede på det overfyldte hospital vil omkomme, hvis krigshandlingerne varer ved.

»Der ligger sårede overalt, og vi har måttet operere på gangene. Mange er døde, inden vi har kunnet hjælpe dem«, siger Erik Fosse.

Flere nødhjælpsorganisationer har de seneste dage advaret om, at verdenssamfundet risikerer at få en humanitær katastrofe på hænderne, hvis det ikke formår at bringe krigshandlingerne til ophør.

»En million mennesker er uden elektricitet, og hospitalerne kører på nødgeneratorer. I min optik taler vi om en humanitær krise«, siger Christopher Gunnes, talsmand for FN's hjælpeagentur for palæstinenserne, UNRWA.

Afviser våbenhvile
Hidtil har alle diplomatiske forsøg på at få Israel til at standse angrebene dog været forgæves. Israels forsvarsminister, Ehud Barak, afviser fortsat al snak om en våbenhvile.

»Vi har stadig ikke nået vores mål«, siger Ehud Barak ifølge BBC.

Ifølge forsvarsministeren vil Israel fortsætte sin offensiv, indtil israelske byer ikke længere risikerer at blive beskudt med raketter af Hamas.

Optrapper psykologisk krig

Alene i nat rettede israelske styrker angreb mod 30 steder i Gaza, blandt andet blev en underjordisk bunker ramt.

Israel optrappede også den psykologiske krigsførelse.

»Hamas bruger jer som menneske-skjolde. Lyt ikke til dem. Hamas har forladt jer og gemmer sig i sikkerhed«, lød det i en optaget telefonbesked til indbyggerne i Gaza.

Heller ikke Hamas har tænkt sig at give op.

I dag har organisationen sendt 20 raketter ind over grænsen til Israel. En talsmand siger til tv-stationen Al Jazeera, at Gaza vil blive omdannet til en kirkegård for de israelske soldater.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce