Paven. Han har ikke altid været lige populær i det jødiske samfund i Rom, men i dag vil Pave Benesict forsøge at forbedre forholdet, når han besøger synagogen i Rom.
Foto: GREGORIO BORGIA/AP

Paven. Han har ikke altid været lige populær i det jødiske samfund i Rom, men i dag vil Pave Benesict forsøge at forbedre forholdet, når han besøger synagogen i Rom.

Internationalt

Historisk pavebesøg skal bløde utilfredse jøder op

Holocaust-strid kaster skygger over pavens besøg i synagogen i Rom.

Internationalt

Når Paven i dag besøger Roms synagoge, vil det være historisk.

Det er nemlig blot anden gang, at paven bevæger sig den korte vej fra Vatikanet til jødernes religiøse midtpunkt i den italienske hovedstad.

Officielt lyder begrundelsen for besøget, at det vil cementere det gode forhold mellem katolikker og jøder.

Men under overfladen lurer en prekær kontrovers.

Vil gøre upopulær pave til helgen Besøget kommer nemlig i kølvandet på, at pave Benedict har taget initaitiv til at give pave Pius XII, der var pave under anden verdenskrig, status af helgen.

Og det er ikke en beslutning, der falder i god jord hos den jødiske meninghed i Rom. De mener nemlig, at pave Pius XII så passivt til, mens byens jøder blev deporteret til de koncentrationslejre, hvor mange endte deres dage.

Ifølge CNN forsvarer Vatikanet den afdøde pave med, at han uden for offentlighedens søgelys faktisk hjalp mange jøder med at undslippe Holocaust. Foreløbig tøver pavestolen dog med at udlevere dokumentationen for pavens bedrifter.

Men når det omfattende arkivmateriale i løbet af nogle år er organiseret, vil verden få bevis for påstanden, lover pavestolen, der er den øverste embedsfunktion i den katolske kirke.

Jøder boykotter pavebesøg

Kontroversen betyder ifølge BBC, at en række ledende jøder i Rom vil boykotte dagens pavebesøg.

Det er Vatikanets ambition, at dagens besøg skal være med til at lancere en årlig dialogdag mellem katolikker og jøder.

Allerede sidste år forsøgte paven at indføre festdagen, men den blev ikke til noget, da det jødiske samfund i Italien trak sig, fordi pave Benedict havde genindført en gammel bøn for omvendelse af alle jøder.

Senere gjorde han sig igen upopulær, da han tog en biskop i nåde, som offentligt satte spørgsmålstegn ved, om Holocaust var et historisk faktum.

LÆS ARTIKELPaven indrømmer fejl i Holocaust-sag

Kun en gang tidligere - i 1986 - har synagogen i Rom, som ifølge BBC News er religiøst midtpunkt for det ældste jødiske samfund uden for Israel, haft besøg at det katolske overhoved.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce