Ved et besøg i byen Brigantine i New Jersey i går giver Præsident Barack Obama et kram til Donna Vanzant, som fik sin bådudlejning ødelagt under stormen.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Ved et besøg i byen Brigantine i New Jersey i går giver Præsident Barack Obama et kram til Donna Vanzant, som fik sin bådudlejning ødelagt under stormen.

Internationalt

Stormen Sandy kan hjælpe Obama til genvalg

Vælgere straffer ofte præsidenten for en katastrofe. Ikke denne gang, mener forskere.

Internationalt

Efter tre døgns fokus på stormen Sandy genoptager Barack Obama i dag sine valgarrangementer for fuld styrke med optrædener i både Wisconsin, Nevada og Colorado.

Men stormen Sandy kan meget vel blive mere betydende for resultatet af valget på tirsdag end de kommende dages slutspurt om at kapre stemmer i svingstaterne.

Det vurderer Andrew Reeves, som forsker i vejrkatastrofers betydning for politiske valg.

Normalt straffer vælgerne præsidenten Reeves’ forskning viser, at vælgerne har tendens til at straffe den siddende præsident, hvis de har lidt tab i en vejrrelateret begivenhed.

»Vælgerne får en meget følelsesfuld oplevelse af tab og sorg. Det viser sig, at de lader det gå ud over siddende præsidenter og guvernører, næste gang der er valg«, siger Andrew Reeves, som er adjunkt i statskundskab ved Boston University.

Forskningen viser dog, at der en klar undtagelse:

»Hvis præsidenter og guvernører viser handlekraft og forsøger at forbedre situationen, vil det mere end opveje den negative effekt« ved valget, siger Andrew Reeves.

Den undtagelse passer på den aktuelle situation, vurderer forskeren.

»Det, vi ser præsident Obama gøre nu, er et klart eksempel på at tage lederskab over situationen og vise vælgerne, at han er der, at han er opmærksom, og at han gør, hvad han kan for at hjælpe dem«.

Flertal roser Obamas stormindsats
Den vurdering ser vælgerne ud til at være enige i. 78 procent siger i en ny Washington Post-måling, at præsidenten har gjort det »fremragende« eller »godt« i sin håndtering af stormen Sandy.

Udfordreren Mitt Romney får samme skudsmål af blot 44 procent. Blandt de resterende svarer 35 procent, at de ingen mening har om Romneys håndtering. Måske et billede på, at hans indsats på dette område ikke er så vigtig for vælgernes som den siddende præsidents.

I 2011 undersøgte Andrew Reeves sammen med John T. Gasper fra Carnegie Mellon University i Qatar, hvordan en række historiske vejrbegivenheder i USA har påvirket efterfølgende valg. Forskningen viser, at vælgere efter vejrskader har haft mindre tendens til at stemme på den siddende politiske leder, uanset om skaderne er den pågældende leders skyld.

Det modsatte er imidlertid sket i de situationer, hvor præsidenten reagerede ved at give området status som katastrofeområde. En sådan status giver lokalsamfundet særlig hjælp og støtte fra USA’s regering. Det giver vælgerne større tendens til at stemme på præsidenten ved det efterfølgende valg, viser forskningen.

I den aktuelle situation gør Obama langt mere end blot at give de hårdest ramte delstater status som katastrofeområder, påpeger Andrew Reeves:

»Han besøger Røde Kors, han holder taler til nationen om sikkerhedssituationen, og han rejser ud til de ramte områder. Det vil mindst opveje de følelsesmæssige traumer, som vælgerne føler ved det her«, siger Andrew Reeves.

Sandy kan give Obama fremgang
Forskeren vurderer, at Obamas håndtering af stormen Sandy vil være så vigtig for vælgerne, at den kan give ham en fremgang. Det skyldes, at Sandy berører så store dele af USA, at den ikke blot er en lokal, men en national begivenhed.

»Det vil potentielt forstørre den støtte, præsidenten får på baggrund af dette. Vi har den samme effekt, når præsidenten erklærer krig – så samler vælgerne sig omkring ham«.

Spørgsmålet er derudover, om præsidenten bevidst vil udnytte situation til at fremme sine vinderchancer i præsidentvalget. Det er der stor sandsynlighed for, mener Andrew Reeves.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I en undersøgelse fra 2010 har Andrew Reeves fundet, at præsidenter historisk set oftere har tildelt regeringsstøtte til katastroferamter stater, hvis staterne er blandt dem, der kan afgøre det næste valg.

Blandt de stormramte stater i denne omgang er Virginia, som regnes for svingstat. Den stat kan meget vel få uforholdsmæssigt meget opmærksomhed i forhold til, at den langt mindre ramt af stormskader end stater som New Jersey og New York, hvor præsidenten i forvejen er sikker på at vinde.

»Jeg vil ikke være overrasket over, hvis han (Obama, red.) bruger mindst ligeså meget tid i Virginia som andre steder, når han rejser rundt til de katastroferamte områder«, siger Andrew Reeves.

Republikanske ledere roser Obama

Gennemsnittet af den seneste uges meningsmålinger i Virginia – foretaget før stormen – viser, at kandidaterne stod næsten helt lige i staten.

Reeves peger ligesom flere andre eksperter på, at det yderligere kan gavne Obamas vælgertække, at Virginias guvernør, som er republikaner, roser ham for hans indsats under stormen.

»Valget vil komme, men det siger meget om præsidenten, og det får mig til at have det godt med at være amerikaner, at folk har haft det rette fokus«, sagde Virginia-guvernør Bob McDonnell til Washington Post tirsdag.

Han kaldte Obamas indsats »direkte og personlig« og roste, at præsidenten havde reageret »utrolig hurtigt«.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Samme dag vakte det stor opmærksomhed, da New Jerseys republikanske guvernør, Chris Christie, ligeledes roste Obamas lederskab under stormen. Christie har igennem valgkampen været en af Mitt Romneys største støtter og har gang på gang kritiseret præsidenten for netop mangel på lederskab.

Obama har ifølge meningsmålinger en fordel i valgkampen, fordi han fører i flest svingstater. Men hans føringer er spinkle.

I den seneste New York Times-prognose har præsidenten en sandsynlighed på 78 procent for genvalg.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce