Internationalt

Charlie Hebdo-redaktør: Vi udkommer igen i næste uge

På trods af massakren mod det franske satiremagasin, fortsætter det med at udkomme.

Internationalt

Tre attentatmænd stormede i går satiremagasinet Charlie Hebdos kontor i Paris, hvor de skød og dræbte 12 personer heriblandt fire berømte satiretegnere og udgiveren Charb.

Terrorangrebet var det værste af sin art i Frankrig siden 1961.

Men til trods for, at 10 ansatte på ugebladet blev dræbt i går, og at to betjente blev dræbt uden for magasinets kontor, så udkommer Charlie Hebdo i næste uge. Det bekræfter redaktør Patrick Pelloux over for nyhedsbureauet AFP.

»Det er meget hårdt, vi lider alle af sorg og frygt, men vi vil gøre det alligevel, fordi stupiditet ikke må vinde«, siger Patrick Pelloux ifølge AFP.

Flere tidligere ansatte på det satiriske magasin gik allerede i går i gang med at ringe rundt og samle et hold af overlevende fra terrorangrebet, så magasinet fortsat kan udkomme.

En af dem er Caroline Fourest, der var ansat på Charlie Hebdo, da ugebladets daværende kontor i 2011 blev ramt af en brandbombe, som brændte hele kontoret ned.

»Vi fortsætter med at kæmpe med vores våben, som er blyanter og viskelæder og blokke. Hvis de kan stoppe bladet fra at udkomme, kan man lige så godt stoppe demokratiet. Det er det, de vil. De vil tvinge os til at blive lige så brutale og hadefulde som dem selv ved at dræbe dem, der er i stand til at få os til at smile og grine«, siger Caroline Fourest.

[foto]

Mindes afdøde kollegaer

I et interview med australske ABC siger hun videre, at selvcensur er den forkerte reaktion på gårsdagens terroraktion.

»Det er, hvad jihadisterne ønsker. De ved, at det her er måden at gøre det på. Man skal bare dræbe nogle få mennesker i hvert land, hvilket er det nemmeste i verden«, siger Caroline Fourest.

Hun roser og mindes sine afdøde kollegaer som »søde, rare mennesker, meget modige mennesker«.

Og tilføjer:

»Ligegyldig om de (terroristerne, red.) dræber 10 of os, så vil det ikke gøre, at avisen (Charlie Hebdo, red.) ikke udkommer i næste uge«.

Truslen var vedblivende

En anden af de ansatte på Charlie Hebdo, der har overlevet massakren på ugebladets kontor på Rue Nicolas Appert i 11. arrondissement i det centrale Paris, er journalisten og kronikøren Antonio Fischetti.

Han har været tilknyttet Charlie Hebdo siden 1997 og udtalte sig i går til den franske avis Libération om forholdene for medarbejderne på det satiriske ugeblad, der konstant modtog trusler for sine tegninger.

»Vi vidste, at truslen var reel, men vi var ikke paranoide. Truslen mod Charlie var gentagne og vedblivende. Der var ikke sket en optrapning af truslerne på det seneste, og vores agtpågivenhed var mindsket«, siger Antonio Fischetti.

Han tilføjer, at han mener, at attentatmændene havde overvåget redaktionen på Charlie Hebdo gennem længere tid, før de slog til.

»Efter brandbomben i 2011 var der længe en politibil uden for redaktionen. Først var den der hele tiden, og efter noget tid var den der kun ved redaktionsmødet om onsdagen. Men i et stykke tid - en måned eller to - har den ikke været der. Gerningsmændene må have lagt mærke til det. De ventede virkelig på det rette øjeblik«, siger Fischetti til Libération.

De overlevende og tidligere medarbejdere på magasinet vil allerede i dag mødes til redaktionsmøde med henblik på at udgive magasinet i næste uge. Ifølge avisen Le Figaro udkommer næste nummer af Charlie Hebdo i 1 million eksemplarer.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Stemmestederne er lukket - nu kommer resultaterne

    Søjlerne viser det foreløbige landsresultat (resultatet af 2013-valget står i gråt)

Annonce