Pas. Terrorister og syrienskrigere kan misbruge forsvundne pas til at rejse under politiets radar, når de skal til og fra krig eller kamptræning i udlandet.
Foto: Jan Grarup (arkiv)

Pas. Terrorister og syrienskrigere kan misbruge forsvundne pas til at rejse under politiets radar, når de skal til og fra krig eller kamptræning i udlandet.

Internationalt

Terrorforsker: Forsvundne pas øger risiko for terrorangreb

Terrorister rejser under radaren på stjålne identiteter.

Internationalt

Forsvundne pas og identifikationspapirer udgør en reel risiko for terrorangreb i Danmark og andre europæiske lande.

Det vurderer terrorekspert Anja Dalgaard Nielsen som reaktion på en artikel i Berlingske om, at tusindvis af danske pas og andre europæiske rejsedokumenter forsvinder hvert år og dukker op på et marked, hvor terrorister kan få fat i dem.

FÅ STYR PÅ ISLAMISK STAT:

»Terrorister kan misbruge passene til at rejse under falsk identitet. Når danskere for eksempel rejser til Syrien for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat, kan de rejse tilbage med planer om at gennemføre et terrorangreb uden at blive opdaget af politiet«, siger Anja Dalgaard Nielsen, der er tilknyttet Stanford University som terrorforsker og desuden er chef for Forsvarsakademiets Institut for Strategi.

»Normalt holder Danmark øje med dem, der rejser til Syrien, Irak eller Libyen for at kæmpe, men hvis de rejser tilbage under falsk identitet, er det svært for politi og myndigheder at vide, at potentielle terrorister er på vej hjem«.

Øget risiko for terror

Ifølge tal fra Berlingske er 226.000 danske pas forsvundet siden 2010, mens antallet af mistede eller stjålne pas, id- og visumdokumenter samlet set i EU er fordoblet de seneste fem år. I alt er 34 millioner rejsedokumenter fra EU-borgere forsvundet siden 2002.

Kombinationen af, at der er en stigning i antallet af forsvundne rejsedokumenter, og at der samtidig er flere, der rejser af sted for at kæmpe i terrorismens tjeneste, øger ifølge Anja Dalgaard Nielsen risikoen for terrorangreb i Europa.

Det øger risikoen for, at flere vender tilbage med våbenkendskab og kamptræning med en mission om at gennemføre et terrorangreb i hjemlandet, andre steder i Europa eller USA

»Terrorrister og terrorgrupper har altid kunnet skaffe falske identitetspapirer, men konflikten i Syrien, Irak og Libyen har tiltrukket et langt højere antal foreign fighters, end vi har set i nogen tidligere konflikt. Det øger risikoen for, at flere vender tilbage med våbenkendskab og kamptræning med en mission om at gennemføre et terrorangreb i hjemlandet, andre steder i Europa eller USA«, siger Anja Dalgaard Nielsen.

Identitetstyveri er sket i vid udstrækning

Misbrug af pas har fundet sted i flere tilfælde, oplyser Anja Dalgaard Nielsen. For eksempel havde mindst to af terroristerne bag terrorangrebet i Paris i november 2015 brugt falske identiteter, og ifølge Berlingske havde en af belgierne bag terrorangrebet rejst frem og tilbage mellem Belgien og Syrien på falske pas fem gange.

Berlingske skriver samtidig, at det i går kom frem, at den russiske efterretningstjeneste FSB har anholdt 14 personer, der var i besiddelse af avanceret udstyr til at forfalske id-papirer. De er mistænkt for at levere falske pas til Islamisk Stat.

LÆS OM

Islamisk Stat er ikke alene om at have brugt forfalskede identitetsdokumenter. Også Al-Qaeda havde tidligere en stor industri kørende med forfalskede identitetspapirer, som de i vid udstrækning brugte i forbindelse med deres operationer, fortæller Anja Dalgaard Nielsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce