Verden over har der været adskillige hedebølger det seneste år. Her er det i Allahabad i Indien i maj, hvor en mand slukker tørsten. De seneste fem måneder har dog budt på en serie af helt nye globale varmerekorder.
Foto: Rajesh Kumar Singh/AP

Verden over har der været adskillige hedebølger det seneste år. Her er det i Allahabad i Indien i maj, hvor en mand slukker tørsten. De seneste fem måneder har dog budt på en serie af helt nye globale varmerekorder.

Choktal fra Nasa får klimaforskere til at måbe

En »faretruende milepæl« i den globale opvarmning er nået, siger to eksperter.

Internationalt

Det kan godt være, det virker lidt småkoldt i Danmark disse dage. Men kloden som helhed har hedetur.

Nye tal fra den nordamerikanske rumorganisation Nasa viser, at februar var den varmeste måned, der nogensinde er målt på kloden. Og den var ikke bare lidt varmere end gennemsnittet, men ekstremt meget: Hele 1,35 grader varmere end normalen.

På det store website Weather Underground kalder meteorologerne Jeff Masters og Bob Henson de nye tal for »en bombe«.

»Dette resultat er et virkeligt chok«, skriver de på Weather Undergrounds website.

Vi hvirvler nu med skræmmende hastighed mod det globalt aftalte maksimum på 2 grader

De kalder det »endnu en påmindelse om de uafbrudte stigninger i den globale temperatur på grund af menneskabt udledning af drivhusgasser«.

»Vi hvirvler nu med skræmmende hastighed mod det globalt aftalte maksimum på 2 grader varmere end niveauet fra før industrialiseringens tid«, fortsætter de.

Rekorder på stribe

Nasa-afdelingen Goddard Institute for Space Studies (Giss) indsamler tal fra hele verden og sammenligner det med en såkaldt baseline, der udgøres af gennemsnitstemperaturen mellem 1951 og 1980.

Tallene viser, at de varmeste fem måneder nogensinde er de seneste fem måneder, som man blandt andet kan se i et skema på hjemmesiden for The Weather Channel.

LÆS ARTIKEL

Den seneste rekord blev sat i januar, hvor temperaturen var 1,13 grader højere end i de tre årtier fra 1951 til 1980.

Men da februar-tallene forelå i weekenden, stod det klart, at den rekord var blevet sprængt med en femtedel grad - hvilket i klimasammenhæng er enormt.

El Niño bærer noget af skylden

Baggrunden for de markante rekorder er, at den globale opvarmning i disse måneder er kombineret med vejrfænomenet El Niño, der påvirker de globale havstrømme.

El Niño er et tilbagevendende og kendt fænomen, men netop i år har det været blandt de to stærkeste, der nogensinde er observeret, påpeger klimaforsker Martin Stendel fra Danmarks Meterologiske Institut (DMI).

»Når vi har en kraftig El Niño som nu, så er der mere varme i atmosfæren. Det forstærker den globale opvarmning«, forklarer han.

Han understreger samtidig, at man ikke kan forklare hele den abnorme varme med vejrfænomenet. Den store del af afvigelsen skyldes den underliggende globale opvarmning.

SE BILLEDER

Det er svært at sætte præcise tal på effekten af El Niño, men han anslår, at en kraftig El Niño som i år isoleret set skaber en opvarmning på mellem 0,3 og 0,4 grader i den globale gennemsnitstemperatur. Med andre ord kun en del af den store afvigelse.

El Niño topper normalt omkring januar, så det mest sandsynlige er, at udsvingene snart bliver lidt mindre voldsomme, forventer DMI-forskeren.

Hvis vi får endnu en El Niño, kan temperaturerne igen blive kraftigere

»Som det ser ud nu, kan vi forvente, at den anden halvdel af året ikke byder på nye rekorder. Men hvis vi får endnu en kraftig El Niño, kan temperaturerne igen blive højere«, siger han.

Marts ser også varm ud

DMI arbejder i øvrigt med en anden referenceramme for gennemsnitstemperaturer. Her anvender man de 30 år fra 1981 til 2010 - altså en senere periode end Nasas baseline. I forhold til denne noget varmere periode var temperaturen 'kun' 0,92 grader over gennemsnittet, som det fremgår af en artikel på DMI's hjemmeside.

Martin Stendel understreger dog, at man på DMI er helt enig med Nasas tal - det er kun referenceperioden, der er forskellig.

Lige nu afventer eksperterne, om El Niño er på retur for denne gang, eller om også marts vil byde på en ny rekord. Det er meget muligt, siger flere eksperter.

»Vi kan forvente, at de næste mange måneder vil holde sig et godt stykke over langtidsgennemsnittet«, skriver Jeff Masters og Bob Henson fra Weather Underground.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce