Eftersøgt.
Foto: Uncredited/AP

Eftersøgt.

Internationalt

Terroristen, der krydsede sit spor en gang for meget

Portræt. Fire måneder efter angrebet på Paris blev Europas mest eftersøgte mand fanget nær sit barndomskvarter i Molenbeek i Bruxelles.

Internationalt

Eksplosionerne og skudsalverne rungede stadig i Molenbeek nær det centrale Bruxelles, da borgerne i Belgien og Frankrig fredag aften fik en nyhed, de havde håbet på i meget lang tid:

Europas mest jagede terrorist er blevet skudt og arresteret af politiet.

Fire måneder efter de blodige terrorangreb i Paris 13. november sidste år, der kostede 130 livet, sidder en overlevende morder nu i fængsel og afventer, hvad der må blive blive en spektakulær retssag. Frankrig har allerede bedt om at få ham udleveret til retsforfølgelse.

Mens både Belgiens regeringsleder og Frankrigs præsident forlod et EU-topmøde i Bruxelles for at følge de store politiaktioner få kilometer væk, begyndte historierne om 26-årige Salah Abdeslam igen at sprede sig som en steppebrand.

Den tidligere så »venlige, rolige og smart klædte« unge mand af marokkansk oprindelse, som sammen med to ældre brødre voksede op i Molenbeek – den store indvandrerkommune i Belgiens hovedstad, som også var stedet, hvor hans vilde flugt endelig blev standset fredag.

Den snart klassiske historie om religiøs radikalisering og voldsfascination, der startede med småkriminalitet og endte i en blodrus inspireret af Islamisk Stat.

Den lille bar Café des Beguines i Molenbeek, som Salah en overgang bestyrede sammen med storebror Brahim, der siden skulle sprænge sig selv i luften nær en parisisk fortovscafé.

Røverierne begået sammen med barndomsvennen Abdelhamid Abaaoud, som døde under politiets kugleregn i Paris-forstaden Saint-Denis fem dage efter massakren i den franske hovedstad. Abaaoud var trænet af Islamisk Stat i Syrien, og han var hjernen bag angrebene på spillestedet Bataclan, de parisiske cafeer og Stade de France 13. november 2015.

Flugt med vennerne fra Molenbeek

Den terrorcelle, som angreb Paris den aften, var i høj grad sammensat af de gamle venner fra Molenbeek, blandt andre Salah og Brahim Abdeslam. Salahs opgave var blandt andet at leje de biler, der blev brugt, og som han selv kørte en af.

Da hans bror og flere andre terrorister var blevet dræbt den skæbnesvangre fredag aften, ringede Salah panikslagen til nogle venner i Bruxelles. Senere afhøringer af de to venner har fastslået, at de i løbet af natten kørte de godt 300 kilometer til Paris og hentede Salah Abdeslam.

Jeg følte mig helt sikker på, at han var flygtet til Syrien

Da de ud på morgenen dagen efter attentatet krydsede grænsen fra Frankrig til Belgien, slap deres bil igennem politikontrollen, fordi Abdeslams identitet ikke var kendt på det tidspunkt.

De to venner har fortalt, at de senere satte Salah af et sted i Bruxelles, hvorefter han forsvandt sporløst. Lige siden har det været en af de største hovedpiner for politikere og politistyrker i Frankrig og Belgien, at de trods en omfattende efterforskning ikke kunne finde Salah Abdeslam, som de belgiske medier straks udråbte til samfundets fjende nummer 1.

En uge efter terrorangrebene i Paris troede belgisk politi, at de var så tæt på at fange Abdeslam og hans kumpaner, at hele Bruxelles i flere dage nærmest levede i undtagelsestilstand. Metroen og skolerne blev lukket, militære panservogne rullede ind i bymidten og 20 store politiaktioner blev gennemført.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men Salah Abdeslam blev ikke fanget, og den belgiske befolknings vrede mod landets regering var stor, mens udlandet udsatte Belgiens politi for kraftig kritik. Molenbeek blev udnævnt til »terroristernes baggård«.

Alle troede, at den overlevende terrorist nu var over alle bjerge.

»Jeg følte mig helt sikker på, at han var flygtet til Syrien. Men så skete der pludselig noget helt andet forleden dag«, sagde Molenbeeks borgmester, Françoise Schepmans, til belgisk tv fredag aften.

Fanget af fingeraftryk på et glas

For i tirsdags ringede politiet rutinemæssigt på døren til en lejlighed i den nærliggende kommune Forest, hvor de blev mødt med skud. Fire politifolk blev såret og en terrorist dræbt. To andre stak af.

Fredag kom det frem, at en af de to var Abdeslam. Hans fingeraftryk blev fundet på et glas i lejligheden. Og så gik det stærkt.

Sidst på dagen omringede et massivt opbud af politi Abdeslam og mindst to andre mænd i Molenbeek. Ud på aftenen bekræftede myndighederne rygtet om, at den frygtede Salah Abdeslam var blevet skudt i benet og arresteret.

USA’s præsident, Barack Obama, lykønskede lederne fra Belgien og Frankrig, som holdt et fælles pressemøde i Bruxelles. Og mens Belgien drog et lettelsens suk, begyndte spørgsmålene at melde sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Spørgsmål, som Salah Abdeslam nu en dag skal svare på foran en domstol.

Ikke kun spørgsmålene om, hvorfor så mange menneskers blod skulle flyde den milde novemberaften i lysets by. Men også spørgsmålet om, hvorfor Salah ikke døde sammen med de andre terrorister i Paris. Hvorfor stak han af? Hvem har hjulpet ham de seneste fire måneder?

Og måske den største gåde: Hvorfor valgte en af verdens mest eftersøgte mænd at krydse sit spor så mange gange, at han til sidst blev fanget i sit eget barndomskvarter? Hjemme i Molenbeek.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce