Internationalt

Både tyrkere og turister blandt de dræbte efter eksplosion i Istanbul

En nordmand er kvæstet efter selvmordsbombe i Tyrkiet. Terrormotiv mistænkes.

Internationalt

Flere udenlandske turister blev ramt, da en kraftig eksplosion ramte midt i Istanbuls centrale turistdistrikt midt på formiddagen.

Myndighederne undersøger netop nu, om den skyldes et terrorangreb. Præsident Tayyip Erdogan oplyser, at der er udlændinge blandt de dræbte.

»Jeg fordømmer terrorhandlingen i Istanbul, der menes at være et angreb begået af en selvmordsbomber med syrisk oprindelse. Beklageligvis har vi ti døde, inkluisive udlændinge og tyrkiske statsborgere. Der er også 15 kvæstede«, siger han ifølge Reuters.

Eksplosionen har kostet adskillige mennesker livet. Foreløbigt lyder dødstallet på ti ofre.

Ifølge de første rapporter om de ramte er flere tyskere, en peruvianer og en nordmand blandt de sårede. Det sidste bekræftes over for avisen Verdens Gang af det norske udenrigsministerium.

Sprængningen skete på Sultanahmet-pladsen ved byens Theodosius-obelisk og nær turistattraktioner som Den Blå Moske og Topkapi-paladset.

»Det var virkelig slemt«

Dansk-tyrkiske Haydar Tas driver en læderforretnings nær stedet og så følgerne af eksplosionen.

»Det er virkelig en stor bombe. Det er virkelig slemt, lige foran obelisken ved Den Blå Moske. Jeg står 300 meter derfra, og kan se 12-15 sårede, og måske fem-seks døde. Det er virkelig slemt«, siger han til Politiken.

Over for nyhedsbureauet Reuters beskriver et kvindeligt vidne det syn, der mødte hende efter braget: »Eksplosionen var meget høj. Vi løb ud og så kropsdele«, siger hun.

Terrorangrebet i den tyrkiske storby har kostet flere mennesker livet. Kilde: AP

Det tyske udenrigsministerium udsendte kort efter eksplosionen en opfordring til, at turister i Istanbul straks holdt sig fra større menneskemængder.

Også det danske udenrigsministerium har reageret på Istanbul-eksplosionen. I forvejen råder det til varsomhed ved rejser Tyrkiets østlige del - og især langs grænsen mod Syrien, hvor der kan være risiko for terror og bortførelser.

»Danskere bør indtil videre undgå offentlige pladser og andre steder, hvor mange mennesker er samlet«, advarede ministeriet i rejsevejledningen for Tyrkiet et par timer efter eksplosionen.

Tyrkiet mistænker terrorister for eksplosion

Den tyrkiske regerings sikkerhedsudvalg er trådt sammen for at lede indsatsen efter det, der kan være et terrorangreb.

Mistanken om mulige gerningsmænd retter sig først og fremmest terrororganisationen Islamisk Stat og mod kurdiske PKK, som begge har lavet selvmordsangreb i Tyrkiet. I januar sidste år angreb terrororganisationen en politistation få hundrede meter fra dagens gerningssted, hvor det tilsyneladende også var en politibil, der var målet.

I sidste måned skød kurdiske militante morterer mod den internationale lufthavn Sabiha Gökcen i byens asiatiske del og dræbte én, der var ved at rengøre et fly.

Og i oktober angreb selvmordsbombemænd, der menes at komme fra Islamisk Stat, en fredsdemonstration i Ankara, hvor over 100 blev slået ihjel.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce