Internationalt

Nu skal Don Juan'en være konge

Thailands parlament har officielt anmodet afdøde kong Bhumibol's søn overtage tronen. Den tidligere levemand bliver kronet, når faderen er kremeret.

Internationalt

Nu skal han være Thailands »hjerte og sjæl«. Folk vil knæle for ham, knæle dybt.

Og den ny konge med det suverænt lange navn - Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun - skal til at tage livet og sine landsmænd alvorligt.

For de vil forvente mere af deres konge, end han har leveret som kronprins.

Som konge vil han blive kendt under navnet »Rama den 10ende«.

Det er 44 år siden, at han som eneste søn blev udnævnt til at efterfølge sin far, kong Bhumibol, der døde 13. oktober.

Thaierne kender ikke meget til ham. Men til hans bogstaveligt talt uudslettelige ry – allerede fordi ingen ting kan viskes væk fra internettet – hører et lille videoklip, der afslører ham som playboy af første grad. I videoen optræder hans seneste hustru i g-streng og topløs ved en opstemt fejring af deres puddelhund, Foo Foo’s fødselsdag.

Han skal have en betydelig appetit på spil og kvinder i ukendt rækkefølge.

Søsteren har kaldt ham »lidt af en Don Juan«, skriver BBC, som også fortæller, at han i 1992 afviste rygter om, at han var involveret i mafiaagtige forretninger.

Wikileaks har afsløret dokumenter, som viser, at juntaen, der tog magten i 2014, har tvivlet på, at han overhovedet vil egne sig til at være konge.

Tre ægteskaber, syv børn

Meget af sit nu 64-årige liv har han tilbragt i udlandet. Uddannet på private universiteter i Australien og England. Pilot blev han i USA. Gift tre gange, også skilt tre gange. Den første kone var hans kusine, dette ægteskab holdt et års tid og affødte et enkelt barn. Det andet ægteskab med skuespillerinden Yuvadhida gav ham fem børn – inklusive fire sønner, som han senere har taget officielt afstand fra. Det tredje ægteskab – med Srirasmi, som »gav« ham en enkelt søn – endte skandaløst i 2014. Hendes familie blev anklaget for korruption, og hun blev frataget sin royale titel.

Nu skal han være en pæn mand. Den kvinde, der styrer hans hof, Suthida Vajiralongkorn, nævnes af udenlandske medier – men vist ikke de thailandske – som landets kommende dronning. Hun er tidligere pilot.

Men nogle af historierne om ham er ikke pæne, navnlig ikke snakken om flere mystiske dødsfald. En af hans livvagter er forsvundet efter kritik af, at han skulle have misbrugt sin stilling. En politimand i den kommende konges omkreds døde under arrest. Tidligere døde endnu en sikkerhedsofficer, da han faldt ud af et vindue. Det kan jo ske.

Han ville ikke lige straks udnævnes til konge, da Bhumibol døde. Bad om tid til at sørge. Nu har han sørget i 50 dage. Og thailandsk tv viser en lille ceremoni, hvor Maha Vajiralongkorn tager imod en anmodning fra det thailandske parlament til at blive landets 10. overhoved.

Kongens formelle magt er afskaffet for længe siden, i 1932. Men lige som faderen skal den ny konge være parat til at tjene som en slags stabilisator i det politisk ustabile thai-samfund.

Det vil ikke styrke respekten for ham, hvis han skejer ud, som han før har været vant til. Nok vil han være beskyttet mod krænkelse og få juridisk immunitet. Men rygter går, også i Thailand, og de sociale medier står stærkt, også dér.

Rama den 10ende bliver det formelle overhoved for en befolkning, der er 12 gange så stort som Danmark, og med en befolkning, der er 11 gange så stor som den danske. Juntaen har lovet at afholde valg for at overlade magten til folket egne. Det er ikke hensigten, at kongen skal blande sig. Han skal bare være konge.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce