Polens parlament genåbnede i aftes trods store demonstrationer og politisk krise. Oppositionspartiet Borgerplatformen har omringet talerstol for at hindre, at mødet bliver gennemført.
Foto: Piotr Malecki

Polens parlament genåbnede i aftes trods store demonstrationer og politisk krise. Oppositionspartiet Borgerplatformen har omringet talerstol for at hindre, at mødet bliver gennemført.

Polens parlament i bizart slagsmål om demokrati

Polens parlament åbnede i dag – og så alligevel ikke. For oppositionen har gang i en fysisk blokade i protest mod, hvad den kalder udemokratiske kræfter.

Internationalt
FOR ABONNENTER

Det polske parlament var i aftes scenen for et af de korteste og mest bizarre slag, der har stået om frihed og demokrati i Europa.

En halv time før, det skulle åbne kom to uniformerede betjente til syne bag glasdøren til parlamentets balkon og lukkede tilskuerne ind. De fleste polske pressefolk har været udelukket fra parlamentet i mere end tre uger. Nu har de fået selskab af tilrejsende fra hele Europa, der spændt følger med i den polske krise, der kan få afgørende betydning for EU’s videre udvikling.

EU-kommissionen mener, at den nationalkonservative polske regering krænker det liberale europæiske værdigrundlag og har givet den polske regering to måneder til at rette ind.

Lederen af det polske regeringsparti, Jaroslaw Kaczynski, er åbent modstander af det liberale værdigrundlag, og har fået et demokratisk mandat til at trække Polen i en anden retning, fremhæver han.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret direkte til din telefon, tablet og computer hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

 • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

  Er det her en markering eller en fejring?

  På fredag rejser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til Caribien for at markere 100-året for salget af Dansk Vestindien til USA.

  Men på St. Croix er øboerne splittede.

  For nogle mener, at ’The Centennial’, som jubilæet bliver kaldt, ripper op i gamle sår og endnu en gang slår fast, at øerne og deres beboere er ejet af andre end dem selv.

  Politikens Gudrun Marie Schmidt tog til St. Croix for at finde ud af, hvor befolkningen står før markeringen. Læs hendes reportage her.

Annonce