Den kommende amerikanske præsident Donald Trump taler  med sin datter forud for pressekonferencen onsdag i Trump Tower.
Foto: Evan Vucci/AP

Den kommende amerikanske præsident Donald Trump taler med sin datter forud for pressekonferencen onsdag i Trump Tower.

Internationalt

Efterretningschef: Vi står ikke bag »ætsende« rapport om Trump

James Clapper har forvisset Trump om, at oplysningerne om Ruslands klemme på ham ikke er verificeret.

Internationalt

Den amerikanske efterretningschef, James Clapper, lægger afstand til de cirkulerende oplysninger om, at Rusland har belastende oplysninger og dermed et potentielt afpresningsværktøj mod den kommende præsident Donald Trump.

Onsdag aften forklarede Clapper, præsidentens efterretningsrådgiver og øverste chef for USA's 16 efterretningstjenester, sagen over for Donald Trump. Og i en efterfølgende pressemeddelelse tager efterretningschefen afstand fra en cirkulerende rapport fra et privat britisk detektivbureau.

Rapporten påstår blandt andet, at Trump som forretningsmand har haft et nært forhold til den russiske regering i fem år, at Trump havde kendskab til den russiske cyberindsats i præsidentvalgkampen, og at Rusland i baghånden har kompromitterende optagelser fra 2013 af Trumps udskejelser med prostituerede.

»Vi (Clapper og Trump, red.) diskuterede også det private detektivbureaus dokument, som de seneste måneder har cirkuleret vidt og bredt blandt medier, kongresmedlemmer og kongresansatte, selv før efterretningstjenesterne blev bekendt med det. Jeg understregede, at dette dokument ikke er udarbejdet af de amerikanske efterretningstjenester, og at jeg ikke mener, at lækket kom fra nogen i tjenesterne«, skriver James Clapper.

Ikke taget stilling til rapports troværdighed

I fredags udgav de tre største amerikanske efterretningstjenester, FBI, CIA og NSA, en 25 sider lang rapport, der anklagede den russiske præsident Vladimir Putin for at have givet ordre til hacking af blandt andet det Demokratiske Parti og en storstilet påvirkningskampagne af det amerikanske præsidentvalg for at underminere kandidat Hillary Clinton og tilliden til det amerikanske demokrati.

James Clapper understreger, at det britiske detektivbureaus rapport er fuldstændig uden sammenhæng til efterretningstjenesternes egne konklusioner.

»Efterretningstjenesterne har ikke foretaget nogen endelig vurdering af, hvorvidt oplysningerne i dokumentet (fra detektivbureauet, red.) er pålidelige, og vi har ikke på nogen måde lænet os op ad det i vores konklusioner. Ikke desto mindre er en del af vores forpligtelse at sikre, at politikere og beslutningstagere forsynes med det mest fyldestgørende billede af forhold, der kan påvirke den nationale sikkerhed«, udtaler Clapper.

Han henviser til, at efterretningstjenesterne, ifølge amerikanske medier, inkluderede oplysningerne om det cirkulerende dokument fra detektivbureauet i sin afrapportering til præsident Obama og den kommende præsident Trump.

Til skade for den nationale sikkerhed

Efterretningschefen skriver også, at det cirkulerende dokument med detektivbureauets påstande er til skade for nationens sikkerhed.

»Jeg udtrykte (under mødet med Trump, red.) min dybe forfærdelse over de lækager, der har været bragt i pressen, og vi er begge enige om, at de er ekstremt ætsende og skadelige for vores nationale sikkerhed«.

På sit første pressemøde efter valget i november langede Donald Trump onsdag ud efter dem, der står bag miskrediterende oplysninger om ham. Det er »fake news«, understregede Trump.

»Det er en skændsel, at den information er blevet offentliggjort. Det er alt sammen falske nyheder. Det skete ikke. Det er uærligt. Det var en gruppe modstandere, syge mennesker, som gik sammen og sendte det ud«, lød det fra Trump.

»Det er noget, som Nazityskland ville have gjort«, lød det også fra den kommende præsident.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rapportens forfatter gået under jorden

Bag en i alt 35 sider lang rapport om Trumps og Ruslands gensidige forhold står blandt andet en tidligere britisk spion i Rusland og ekspert i russiske forhold fra tjenesten MI6, der i dag har sit eget detektivbureau.

Eks-spionen, der sammen med et tilsvarende bureau i Washington angiveligt er blevet hyret og betalt af Trumps politiske modstandere for at finde smuds, er ifølge den britiske avis The Telegraph nu gået under jorden. Ifølge avisen frygter eks-spionen repressalier fra Rusland, hvor han var udstationeret i 1990'erne for den britiske efterretningstjeneste.

Detektivbureauets oplysninger ser ud til primært at være baseret på eks-spionens informanter i Rusland. Ifølge New York Times har det britiske detektivbureau oplyst både britiske og amerikanske efterretningstjenester om sine fund og fortsat sit undersøgelsesarbejde uafhængigt af de politiske kunder, som betalte for opgaven.

Dette skulle, ifølge avisen, være sket ud fra en betragtning om, at de fundne oplysninger var for vigtige til kun at blive brugt i en politisk kampagne mod Trump.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce