Lægerne lod deres syge kollega dø

Læger uden Grænser afviste i starten af ebola-epidemien at give en førende afrikansk ebola-ekspert en eksperimentel behandling, da han blev syg. En ny bog beskriver, hvordan MSF’s ansatte principielt ikke ville gøre forskel på patienter og truede med at rejse hjem, hvis det skete.

FOR ABONNENTER

Kailahun, Sierra Leone, tropisk Vestafrika, 2014. I slutningen af juli nærmer kulminationen på regntiden sig, der er meget fugtigt og varmt – hele døgnet.

Der er travlt – meget travlt – i det indhegnede behandlingscenter for ebola-ofre, som Læger uden Grænser (MSF) har oprettet få uger tidligere i udkanten af den lille by. Læger og sygeplejersker fra en stribe lande kæmper sammen med lokalt personale for at holde trit med den dødelige blødningsfeber. Men her er nok medicin og beskyttelsesudstyr.

Der er under 100 kilometer gennem junglen til sygdommens epicenter. Bølger af syge og døende strømmer til behandlingscenteret. En lokal healer havde sagt, at hun kunne helbrede den nye mystiske sygdom. Folk fik feber, opkastninger og blødte fra alle kropsåbninger, til sidst led de en frygtelig død.

Men healeren døde også, og fra deltagere i hendes begravelse – hvor de i respekt berører og kysser liget med de inficerede kropsvæsker – spredte smitten sig i de følgende uger.

Onsdag 23. juli – midt i kaos – kommer der en ny patient til Kailahun. På det tidspunkt kunne ingen forestille sig, at lægen Humarr Khans ankomst som yderligere en ebolapatient marker starten på et seks døgn langt etisk maratonløb, der for første gang sætter spørgsmålstegn ved MSF som ’primus inter pares’ – fremmest blandt ligemænd. Ikke blot internt i den internationale ngo-verden og i medierne, men også blandt mange almindeligt engagerede borgere nyder MSF en særlig respekt.

Den nye viden om ’tilfældet Khan’ stammer fra bogen ’The Politics of Fear’, der netop er udgivet af Læger uden Grænser.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce