Egyptiske sikkerhedsfolk gennemsøger kaosset i den koptisk-kristne katedral St. Mark i det centrale Kairo efter søndagens bombeangreb. Foto: AP
Foto: Omar El-Hady/AP

Egyptiske sikkerhedsfolk gennemsøger kaosset i den koptisk-kristne katedral St. Mark i det centrale Kairo efter søndagens bombeangreb. Foto: AP

Internationalt

IS dræber koptere i Egypten: »Der skal ikke så mange fanatikere til at gøre livet meget svært for de kristne«

44 mennesker er dræbt ved to attentater mod kirker i Egypten. Dansk ekspert mener, at IS helt bevidst går efter at ramme kristne.

Internationalt

Der er undtagelsestilstand på vej i Egypten.

Det meddelte landets præsident, Abdel Fattah al-sisi, ifølge Ritzau søndag aften i en tale i præsidentpaladset, efter at mindst 44 mennesker er blevet dræbt ved bombeattentater mod to kristne kirker.

Undtagelsestilstanden vil gælde i tre måneder, og loven skal godkendes af parlamentet, hvor Sisi har flertal. Det ventes ifølge nyhedsbureauet AFP at ske i løbet af den kommende uge.

Der meldes om flere end 100 sårede af de to bomber, som den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) siger, at den stod bag.

»Korsfarere og deres allierede hedninge bør vide, at regningen mellem os og dem er meget stor, og de vil betale med floder af blod fra deres børn, med Guds vilje. Vent på os, for vi vil vente på jer«, siger IS ifølge Reuters i en erklæring.

»Korsfarere og deres allierede hedninge bør vide, at regningen mellem os og dem er meget stor, og de vil betale med floder af blod fra deres børn, med Guds vilje. Vent på os, for vi vil vente på jer«.

Den første bombe blev sprængt i St. George Church i Tanta i Nildeltaet. Her blev 27 mennesker meldt dræbt af det egyptiske sundhedsministerium. Et par timer senere blev en bombe sprængt foran Saint Marks Katedralen i Alexandria. Her blev der meldt om 16 dræbte. Dødstallet fra de to attentater opgives søndag aften til sammenlagt 44.

IS rekrutterer hos salafister

Begge kirker tilhører det koptiske kristne mindretal i Egypten, der er ganske stort.

Cirka ti procent af de 80 millioner egyptere er kristne koptere, og siden 2014 har tilhængere af Islamisk Stat i Egypten optrappet angrebene på dem. Det er taget yderligere til i de seneste måneder med likvideringer og brutale overfald.

»Ved grænseovergangen til Gaza har Islamisk Stat stået ret stærkt. Siden præsident Sisi kom til i 2013, har der ligget en sekterisk dagsorden og ulmet, og den er via Islamisk Stat foldet ud det seneste halve år«, siger mellemøstforsker Rasmus Boserup fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.

Jihadister og islamister beskylder kopterne for at støtte militærets magtovertagelse i 2013, hvor den demokratisk valgte præsident Mohamed Mursi fra det Muslimske Broderskab blev fjernet. Efter Mursi er et stort antal kirker blevet angrebet og plyndret.

»Når Islamisk Stat tager ansvar for det her og lægger kampagnevideoer ud om, hvordan kristne historisk set har været ødelæggende for Egyptens udvikling, så kalkulerer de med, at en del egyptere bare skal synes, at det, de siger, er rigtigt. Men de kalkulerer også med, at systemet vil slå hårdt ned på de brede salafistiske grupperinger og dermed gør det lettere at rekruttere tilhængere blandt salafisterne«, siger Rasmus Boserup.

Han skyder på, at mellem 10 og 15 procent af befolkningen sympatiserer med salafisterne, der grundlæggende mener, at islam var perfekt og fuldkommen på Muhammeds og hans samtidiges tid, og at de materialistiske og kulturelle ændringer, der siden er kommet til, bør rulles tilbage.

Intet generelt had mod kristne

Det er derfor blandt salafisterne, at IS har størst mulighed for at rekruttere nye medlemmer, nu hvor de er trængt i Irak og Syrien.

Ifølge Rasmus Boserup, der har boet en række år i Egypten, findes der dog ikke et generelt had mod kristne i den egyptiske befolkning.

Næsten alle kristne er i dag flygtet fra Sinai halvøen og ind til de større byer«.

»Tværtimod anerkender man, at de er en del af landets historie, og den brede befolkning synes, at Islamisk Stat er forfærdelige«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er svært at sige, hvor mange militante islamister der findes i Egypten. Næppe mere end et par tusind, anslår Rasmus Boserup.

»Men der skal ikke så mange fanatikere til at gøre livet meget svært for de kristne, og det er blevet farligere at være kristen i Egypten de seneste fem år. Næsten alle kristne er i dag flygtet fra Sinai-halvøen og ind til de større byer«.

Gårsdagens angreb mod de to kirker fandt sted, få uger før pave Frans ventes at besøge Kairo for netop at vise solidaritet med Egyptens kristne samfund.

Efter den triste nyhed palmesøndag fordømte pave Frans angrebet og udtrykte sin »dybe medfølelse med min bror pave Tawadros II, den koptiske kirke og hele den egyptiske nation«, ifølge The Guardian.

Paven bad også til Gud om »at omvende hjerterne hos dem, der spreder rædsel, vold og død, og også hjerterne hos dem, der fremstiller og forhandler våben«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce