Macron hilser på vælgerne efter at have afgivet sin stemme.
Foto: AP

Macron hilser på vælgerne efter at have afgivet sin stemme.

Internationalt

Ny historisk sejr giver Macron grønt lys til vidtgående reformer

Macrons sejr ved først præsidentvalget og nu også parlamentsvalget må give genlyd i alle Europas gamle partier. Hjemme i Frankrig bliver det en hård kamp for Macron og hans unge bevægelse at bane vej for de varslede job- og skolereformer.

Internationalt
FOR ABONNENTER

Tidligere franske præsidenter har fået flere stemmer og vundet større sejre end Emmanuel Macron, hvis parti sammen med et allieret centrumparti i aftes var sikker på omkring 350 af de 577 mandater i Nationalforsamlingen – og dermed det absolutte flertal. Flere vælgere anså valget for afgjort på forhånd, og valgdeltagelsen på 43 procent er den laveste siden 1958.

Sejren er overbevisende, men der er ikke tale om den ’stormflod’, visse målinger tydede på. De borgerlige har med omkring 120 mandater klaret sig bedre end ventet, selvom det republikanske parti er voldsomt svækket. Venstrefløjen og kommunisterne får tilsammen 30 mandater, og Front Nationals leder. Marine Le Pen, bliver medlem af Nationalforsamlingen i spidsen for en gruppe på 8, mens Socialistpartiet med omkring 34 mandater ender med et resultat, som vil splitte partiet.

Tilbage står, at franskmændene ikke har oplevet så store omvæltninger siden general de Gaulles magtovertagelse i 1958. Alene derfor er Emmanuel Macrons sejr historisk, og den åbner helt nye perspektiver ikke alene for Frankrig, men også for Europa.

Den kan vise vej for de gamle partier i resten af Europa – socialdemokratiske, konservative og liberale – der på mange måder fungerer, som da de blev dannet for langt over 100 år siden.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce