Russiske styrker i aktion ved Krim i Sortehavet forud for den store Zapad-øvelse.
Foto: Pavel Golovkin/AP

Russiske styrker i aktion ved Krim i Sortehavet forud for den store Zapad-øvelse.

Tusindvis af russiske soldater træner kamp i naboland - systemkritiker mener, at Putin har tabt informationskrigen

I dag indledes en omstridt militærøvelse, Sapad 2017, i Hviderusland og Rusland. Oppositionsleder i Minsk vurderer, at det er lykkedes at minimere risikoen for ’negative scenarier’.

Internationalt
FOR ABONNENTER

Med få hundrede deltagere har demonstrationerne i Minsk ikke set ud af så meget. Det gør de sjældent i et Hviderusland, hvor man risikerer sin frihed, sit job og nogle gange sit helbred, hvis man går på gaden i protest mod præsident Aleksandr Lukasjenko.

Ikke desto mindre har manifestationerne minimeret risikoen for, at Rusland efterlader militærstyrker og -udstyr som led i en slags ’blød annektering’ af Hviderusland efter de to landes fælles militærøvelse, Sapad 2017, der begynder i dag og slutter på onsdag. Det hævder hovedkraften bag demonstrationerne, Mikalaj Statkevitj, i et interview med Politiken.

»Risikoen er der, men vi har reduceret den betydeligt, så den nu næppe er større end 5-10 procent. Vi har vundet informationskrigen over Putin«, siger Statkevitj.

Han mener, at den nationale og internationale resonans af to demonstrationer i det centrale Minsk 3. juli og 8. september har bidraget til at lægge pres på både Lukasjenko og Vladimir Putin. Hvilket i kombination med den erklærede bekymring over øvelsen fra frem for alt Hvideruslands vestlige Nato-naboer, Polen og de baltiske lande, har tvunget Lukasjenko til at invitere Nato-observatører såvel som et større medieopbud.

Bestil inden 3. oktober: Få ubegrænset adgang resten af 2017 for kun 299 kr

Eller prøv én måned for 1 kr.

Kom i gang nu

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Podcast: Esther levede i to timer

    Hør Marianne og Stephan fortælle om at miste deres datter, Esther, der blev født alt for tidligt.
    Om sorgen, tomheden og om ikke at blive opfattet som forældre.

    Lyt til 'Mit usynlige barn, Esther'Plus En - Politikens podcast om livet med børn

Annonce