Russiske styrker i aktion ved Krim i Sortehavet forud for den store Zapad-øvelse.
Foto: Pavel Golovkin/AP

Russiske styrker i aktion ved Krim i Sortehavet forud for den store Zapad-øvelse.

Internationalt

Tusindvis af russiske soldater træner kamp i naboland - systemkritiker mener, at Putin har tabt informationskrigen

I dag indledes en omstridt militærøvelse, Sapad 2017, i Hviderusland og Rusland. Oppositionsleder i Minsk vurderer, at det er lykkedes at minimere risikoen for ’negative scenarier’.

Internationalt
FOR ABONNENTER

Med få hundrede deltagere har demonstrationerne i Minsk ikke set ud af så meget. Det gør de sjældent i et Hviderusland, hvor man risikerer sin frihed, sit job og nogle gange sit helbred, hvis man går på gaden i protest mod præsident Aleksandr Lukasjenko.

Ikke desto mindre har manifestationerne minimeret risikoen for, at Rusland efterlader militærstyrker og -udstyr som led i en slags ’blød annektering’ af Hviderusland efter de to landes fælles militærøvelse, Sapad 2017, der begynder i dag og slutter på onsdag. Det hævder hovedkraften bag demonstrationerne, Mikalaj Statkevitj, i et interview med Politiken.

»Risikoen er der, men vi har reduceret den betydeligt, så den nu næppe er større end 5-10 procent. Vi har vundet informationskrigen over Putin«, siger Statkevitj.

Han mener, at den nationale og internationale resonans af to demonstrationer i det centrale Minsk 3. juli og 8. september har bidraget til at lægge pres på både Lukasjenko og Vladimir Putin. Hvilket i kombination med den erklærede bekymring over øvelsen fra frem for alt Hvideruslands vestlige Nato-naboer, Polen og de baltiske lande, har tvunget Lukasjenko til at invitere Nato-observatører såvel som et større medieopbud.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce