I dag går 61,5 millioner tyskere til valg - og Angela Merkel står til at blive genvalgt.

I dag går 61,5 millioner tyskere til valg - og Angela Merkel står til at blive genvalgt.

Internationalt

Tyskerne har brug for nationens mor

Angela Merkel bliver efter alt at dømme genvalgt til kansler i dag og er klar til sin fjerde periode. Vi har lagt den tyske leder på briksen hos en professor i psykologi for at undersøge ’Mutti-komplekset’.

Internationalt
FOR ABONNENTER

Vi skruer tiden fire år tilbage. Angela Merkel og CDU har netop vundet det tredje tyske valg i træk. Kansleren kan fortsætte med sit arbejde, og partiet fejrede sejren med en stor fest. En af de gladeste deltagere er Volker Kauder, leder af kristendemokraternes store flok i parlamentet. Lykkelig og lallende svinger han den tyske flag frem og tilbage til glæde for ikke mindst tv-kameraerne.

Først da en kvinde går hen til ham for myndigt og roligt at tage fanen fra ham, stopper han den heftige fejring på direkte tv. Kvinden var Angela Merkel.

»Det var præcis som at se en mor skride ind ved en børnefødselsdag, der er kommet godt op at køre. Diskret, fattet og myndigt slog hun til og fik dæmpet det hele lidt, uden at nogen tabte ansigt«, erindrer Lili Gast, professor i psykologi på Freien Universität i Berlin, som fulgte festlighederne på tv.

Nu, fire år senere, står Angela Merkel foran sin fjerde valgsejr og endnu en periode som kansler. Gennemfører hun den, vil hun og Helmut Kohl være Tysklands længst regerende ledere med hver 16 år på posten. Uhørt lang tid for en moderne statsleder, som ovenikøbet har regeret sit land gennem mange kriser.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

 • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

  »Jeg elsker jo ikke livet sådan helt ind i helvede«

  
  Tove Irma Margit Ditlevsen (født 14. december 1917 i København, død 7. marts 1976 smst.) var en dansk forfatter, der debuterede i 1939 med digtsamlingen "Pigesind".
  Hør om Tove Ditlevsen:

  Vi har været i arkiverne og fundet gamle interviews. Med den unge digterinde, der havde alt foran sig. Og med den ældre forfatter, der glædede sig til, at livet – efter depressioner og misbrug og fire ægteskaber – snart var slut. Her kan du høre Gudrun Marie Schmidt læse sin artikel om forfatterikonet højt.

Annonce