Det tyske politi blokerer for demonstranter mod det nationalistiske parti AfD.
Foto: Michael Probst/AP

Det tyske politi blokerer for demonstranter mod det nationalistiske parti AfD.

Internationalt

Tyskland træder mod højre - AfD er landets tredjestørste parti

Angela Merkel vinder sin fjerde periode som kansler trods et historisk ringe valgresultatet til både hendes parti CDU og socialdemokraterne, der træder ud af regeringen.

Internationalt
FOR ABONNENTER

Alle advarsler og kampagner mod racisme, populisme og endda nazistiske tendenser var forgæves. Det højrenationale Alternative für Deutschland blev den store vinder af valget i Tyskland og er nu landets tredjestørste parti, mens partnerne i den brede regeringskoalition henover midten gik voldsomt tilbage.

Valget bragte populismen tilbage i midten af europæisk politik – endda i det land, hvis vælgere er kendt for at være de mest centrumorienterede i EU. Begge partier i den regering, Angela Merkel har været kansler for, gik tilbage til historisk lave resultater.

Trods det dårligste valg siden 1949 for hendes parti CDU fortsætter Angela Merkel som tysk leder og vil i de kommende dage forhandle med det liberale FDP og De Grønne om dannelsen af en ny regering. FDP blev en anden af valgets vindere og gør comeback i parlamentet med over 10 procent af stemmerne, mens De Grønne nogenlunde bevarer status quo.

De tre partier vil tilsammen have flertal i Forbundsdagen, men der er store forskelle på FDP og De Grønne inden for eksempelvis miljø, socialpolitik og holdningen til reformer i EU. Angela Merkel afviste på valgaftenen at danne en mindretalsregering, så svære samtaler venter forude for Merkel.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce