Det EU-støttede nostalgilokomotiv i premierminister Viktor Orbans hjemby Felcsútkører menneske- tomt gennem landskabet.
Foto: Henriette Dæhli

Det EU-støttede nostalgilokomotiv i premierminister Viktor Orbans hjemby Felcsútkører menneske- tomt gennem landskabet.

Ungarn og Polen får EU-milliarder, men beskyldes for at undergrave basale europæiske værdier

I Polen og Ungarn strammer to partier deres greb om magten. I Warszawa føler en kritisk dommer sig chikaneret af regeringen. Vi begynder i Ungarn, hvor et tomt lokomotiv tøffer gennem premierministerens hjemby med millionstøtte fra EU.

FOR ABONNENTER

De tre dybgrønne togvogne kan rumme over 150 mennesker. Men denne lørdag formiddag tøffer det smalle lokomotiv gennem den lille landsby Felcsút med os som de eneste passagerer ombord.

På hver af de tre stationer på den seks kilometer lange rute holder toget stille i 10 minutter og venter på passagerer, der aldrig kommer. Til gengæld er der personale nok. En lokofører, en billetsælger, to konduktører og en signalgiver med kasket og træskilt i hånden.

Vi er på landet i Ungarn cirka en times kørsel nord for Budapest. Dieselmotoren brummer fra den røde førervogn, og man kan høre gnisterne knalde fra støbejernsbrændeovnen midt i kupeen. Den spreder en sød og tør duft i kupeen og holder kulden ude.

Ude på perronen kan man se et lille skilt med EU-stjerner på. Zoomer man ind, kan man læse, at seværdigheden er finansieret af den ungarske regering og EU i fællesskab. EU har under indtryk af, at nostalgilokomotivet ville trække et væld af turister til, spyttet omtrent 15 millioner kroner strukturfondsmidler i projektet, der ligger i den ungarske premierminister Viktor Orbans hjemby.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce