28-årige Szabolcs Szalay stemmer ligesom de fleste unge vælgere i Ungarn på et nationalkonservativt parti.
Foto: Henriette Dæhli.

28-årige Szabolcs Szalay stemmer ligesom de fleste unge vælgere i Ungarn på et nationalkonservativt parti.

Internationalt

Gud og nationen er først for det unge højre i Ungarn og Polen

Efter 28 år uden diktatur og 13 år som EU-medlemmer tvivler halvdelen af Polens og Ungarns unge på, at demokratiet er den bedste styreform.

Internationalt
FOR ABONNENTER

Szabolcs Szalay har foreslået, at vi mødes i det ungarske parlament i Budapest. Den 28-årige ungdomspolitiker er stolt af sit land og vil gerne vise os Ungarns største, højeste og muligvis smukkeste bygning. Han guider os hjemmevant rundt på parlamentets bløde, røde løbere og gennem stadig større sale med stadig mere guld og marmor.

»Parlamentet er også bygget for at imponere«, siger han som et svar på vores store øjne over overdådigheden.

Med sin blazerjakke og charmeklud i lommen er han måske ikke repræsentativ for ungdommen her i Budapest, men Szabolcs Szalays politiske præferencer et stykke til højre for midten er udbredte. Ifølge nogle målinger er Jobbik det største parti i Ungarn for vælgere under 35 år, tæt forfulgt af regeringspartiet Fidesz, som har absolut flertal i parlamentet.

Jobbik har siden stiftelsen i 2003 været berygtet som et ultranationalistisk parti med et svulmende bagkatalog af hadske udtalelser om romaer, jøder og homoseksuelle. Partiformand Gábor Vona chokerede mange, da han i 2010 mødte op i parlamentet iført uniform fra gadesoldaterorganisationen Den Ungarske Garde, som han selv havde grundlagt i 2007, men som siden var blevet forbudt.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce