Pressen bliver mindre og mindre fri i Ungarn og Polen.
Foto: Piotr Malecki

Pressen bliver mindre og mindre fri i Ungarn og Polen.

Internationalt

Vigtige årstal: Her er Ungarns og Polens vej fra Østblokken til liberalt demokrati og et skridt tilbage igen

Politiken giver et overblik over vigtige begivenheder og årstal til at forstå den politiske udvikling, Polen og Ungarn gennemgår lige nu,

Internationalt
FOR ABONNENTER

1989. Murens fald. Jerntæppet faldt, og Polen og Ungarn blev ligesom andre sovjetiske vasalstater demokratiseret. Allerede 23. oktober 1989 blev den ungarske republik udråbt baseret på demokratiske valg, garantier for menneske- og borgerrettigheder og en tredeling af magten. Polen havde i årevis været præget af uro, militær undtagelsestilstand, strejker og reformer. Under præsident Lech Walesa blev Polens tredje republik dannet. Den anden republik varede i to årtier fra 1918 til 1939. Den første republik løb i to århundreder frem til 1795.

2004. Medlemmer af EU. Polen og Ungarn blev sammen med otte andre øst- og centraleuropæiske lande optaget i Den Europæiske Union. Forhandlingerne begyndte under dansk formandskab i 1993. De omfattede 3.000 direktiver og blev afsluttet i 2003 ligeledes under dansk EU-formandskab. I Ungarn stemte hele 84 procent for. I Polen stemte 78 procent for. I Polen lå opbakningen oppe omkring 88 procent i målinger, men mange ville reformere samarbejdet. I begge lande italesættes EU ofte af politikere som en uvelkommen indflydelse udefra.

2010. Orban får flertal. Efter 8 år i opposition fik Viktor Orban og Fidesz i 2010 igen regeringsmagten, denne gang med absolut flertal i parlamentet. Flertallet, som blev bekræftet ved valget i 2014, har Fidesz brugt til at gennemføre omfattende ændringer i Ungarn, herunder indførelsen af en ny forfatning, en ny valglov samt større kontrol med medier og forfatningsdomstol. I den indeværende valgperiode har EU kritiseret Ungarn for en række forhold, blandt andet love rettet mod ngo'er og Det Centraleuropæiske Universitet og forholdene for asylansøgere i transitzoner ved grænsen til Serbien.

2015. PiS til magten igen. Efter otte år i opposition vandt det nationalkonservative Lov og Orden-parti, PiS, i 2015 absolut flertal i parlamentet. Mange polakker var trætte af den liberale regering. PiS havde lovet flere penge til familierne og leverede efter valget. Men partiet har strammet sit greb om justitsvæsen, medier og ngo’er – af mange betragtere beskrives det som en alvorlig svækkelse af demokratiet i autoritær retning. PiS har dog ikke stemmer nok til at ændre forfatningen. Forude venter måske en valgreform, der kan styrke PiS yderligere.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce