Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Danskerne er de mest krigsvillige i koalitionen

Amerikanere, briter og franskmænd støtter i mindre grad aktionen i Libyen.

Gem til liste

Ingen andre steder end i Danmark bakker befolkningen mere op om den militære aktion i Libyen, som en koalition af 22 lande har iværksat.

I både USA, Storbritannien og Frankrig mener færre borgere end herhjemme, at staten skal deltage i aktionen.

Det viser en gennemgang af meningsmålinger, som politiken.dk har lavet.

En enkelt britisk meningsmåling viser sågar et flertal mod aktionen, og selv i den udenlandske måling, hvor resultatet nærmer sig holdningen i Danmark mest, er der otte procentpoint mindre opbakning til militæraktionen.

Næsten otte ud af ti danskere bakker op
I Danmark viser en meningsmåling, som Gallup har gennemført 21. marts for Berlingske, at 78 procent er enige eller overvejende enige »i Folketingets beslutning om, at Danmark deltager i den militære aktion«.

DEBATSKRIV OG STEM: Hvad skal være målet for den militære indsats i Libyen?

I Storbritannien tegner meningsmålingerne et noget mere afdæmpet billede af opbakningen.

Den britiske tabloidavis The Sun offentliggjorde i går en meningsmåling udført af YouGov, som viser, at 45 procent støtter aktionen.

LÆSYouGov's undersøgelse(eksternt link - pdf)

Militæraktion.  Et dansk F-16-kampfly letter fra 'Naval Air Station Sigonella', hvorfra de danske fly opererer. Foto: AP. Og en anden britisk meningsmåling viser, at et flertal af briterne er imod deltagelsen i den militære aktion.

I undersøgelsen, der er foretaget af ComRes i dagene 18. til 20. marts for tv-stationen ITV News, støtter kun lidt over hver tredje brite aktionen - nærmere bestemt 35 procent.

Omvendt støtter 43 procent ikke aktionen.

En stor andel, 22 procent, ved ikke hvad de skal svare.

Spørgsmålenes ordlyd spiller ind
Den forholdsvis store forskel på de to britiske meningsmålinger kan ligge i måden, hvorpå de to firmaer bag rundspørgerne har spurgt til sagen, påpeger Anthony Wells fra YouGov på hjemmesiden ukpollingreport.co.uk.

Spørgsmålet fra YouGov hed: »Mener du, at Storbritannien, Frankrig, USA og andre lande gør rigtigt i at foretage en militær aktion i Libyen«.

Mens ComRes spurgte: »Er det rigtigt af Storbritannien at tage militære skridt mod oberst Gaddafis styrker i Libyen«.

Det ene spørgsmål nævner kun Storbritannien som aktør, og det nævner samtidig også Gaddafis navn, hvilket kan tænkes at have betydning, påpeger Anthony Wells.

Den militære aktion i Libyen

FN's Sikkerhedsråd har givet tilladelse til, at medlemmer af FN tager alle nødvendige skridt for at beskytte civile i Libyen.

Det sker oven på efterretninger om, at statslederen Gaddafi slår hårdt ned på oprørerne i landet, der forlanger hans afgang.

På baggrund af tilladelsen fra FN indledte en koalitionen på 22 lande bestående af blandt andet USA, Canda, Frankrig, Storbritannien og Danmark i weekenden en aktion i luftrummet over Libyen.

Her håndhæver koalitionen et flyveforbud ved at bombe strategiske mål.

Danmark har sendt i alt seks F-16-kampfly, 132 flyversoldater og en mængde gods til 'Naval Air Station Sigonella', der er en italiensk flådebase på Sicilien.

I Folketinget stemte samtlige partier for Danmarks deltagelse i aktionen.

Amerikanerne er delt i to
I USA er opbakningen tilsyneladende større end i Storbritannien. Men amerikanerne er stadig mere skeptiske end danskerne.

Den 21. marts spurgte Gallup amerikanerne: »Støtter du eller støtter du ikke USA's nuværende militære aktion mod Libyen?«

Resultatet viser, at 47 procent af USA's befolkning bakker op om den militære aktion. Omvendt svarede 37 procent, at de ikke støtter aktionen.

Det resultatet får Gallup til at fremhæve, at støtten til aktionen i Libyen er markant lavere end støtten til en lang række tidligere militære aktioner.

Heriblandt bombardementet af Libyen i 1986, der fandt sted efter at libyere bombede en amerikansk natklub i Berlin. I sin tid fik det opbakning fra 71 procent af befolkningen.

LÆSGallups meningsmåling(eksternt link)

Den amerikanske tv-station CBS har også gennemført en meningsmåling. Det skete i dagene 18. til 22. marts, og undersøgelsen viser, at 68 procent støtter »USA og andre lande i denne militære aktion i Libyen«.

LÆS MERECBS's meningsmåling(eksternt link)

Tv-stationen CNN har spurgt amerikanerne, om de støtter »USA og andre landes forsøg på at etablere et flyveforbud i Libyen«.

Det gør præcis syv ud af ti amerikanere, viser svarene.

Dermed er den den undersøgelse, som ligger nærmest opbakningen i Danmark. Men det er stadig otte procentpoint lavere end i Berlingskes rundspørge, hvor 78 procent som bekendt bakker op om aktionen.

LÆSCNN's meningsmåling (eksternt link)

Syv ud af ti franskmænd bakker op
Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy har været en af de mest agressive, når det kommer til aktionen mod Libyen.

En meningsmåling foretaget af 'Institut francais d'opinion publique' (Ifop) viser, at 66 procent af franskmændene bakker op, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Omfattende undersøgelse af arabisk oprør
Ifop har også lavet en undersøgelse med en bred vifte af spørgsmål til det arabiske oprør, som det har konfronteret borgere i Italien, Spanien, Frankrig og Storbtinnien med.

Her fremgår det blandt andet, at italienerne er mest bange for oprøret.

LÆS MERESe Ifops undersøgelse her(eksternt link - pdf)

Nedstyret.  Libyere betragter et amerikansk fly, der igår styrtede ned - tilsyneladende på grund af en teknisk fejl. Foto: AP.

PolitikenPlus
 • Fingerring Fingerring i forgyldt sølv med ferskvandsperle. Ringen er enkelt i sit udtryk med perler som giver den et eksklusivt præg. Ringen er justérbar og passer derfor de fleste, på den ene eller anden finger

  Pluspris 359 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Champagnekassen 6 fl. Oplev hvor godt den ægte Champagne kan smage, og hvor mange smagsnuancer den kan byde på.

  Pluspris 1.550 kr. Alm. pris 1.824 kr. Køb
 • Coco de mer Coco de mer er en nød. Verdens største. Op til en halv meter lang kan den blive ? og når den er tungest, vejer den 30 kg.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.500 kr. Køb
 • Bamser Alle Én Gry & Sif produkter er håndlavet i Nepal af meget dygtige medarbejdere som hovedsagligt er kvinder. Ulden kommer fra New Zealandske får. Alt forarbejdningen af den rå uld bliver udført i Nepal

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • Bezzerwizzer Mini - Året der gik 2014 Årets mandelgavehit med 600 spørgsmål om store og små begivenheder fra året der gik - fra kultur til politik og fra sport til sladder.

  Pluspris 99 kr. Alm. pris 130 kr. Køb