Supernova. En eksploderende stjerne 3,8 milliarder lysår fra jorden har indtaget førstepladsen for særligt lysende supernovaer. Billedet er en tidligere NASA-illustration af en kraftig supernova.
Foto: AP/AP

Supernova. En eksploderende stjerne 3,8 milliarder lysår fra jorden har indtaget førstepladsen for særligt lysende supernovaer. Billedet er en tidligere NASA-illustration af en kraftig supernova.

Internationalt

Aldrig set lysere: Supernova lyser 20 gange mere end hele Mælkevejen

Astronomer har observeret den mest lysende stjerne-eksplosion nogensinde.

Internationalt

En eksploderende stjerne har fanget astronomers opmærksomhed.

Den var nemlig mere lysende end nogen anden supernova, som nogensinde er blevet observeret. Faktisk skabte den 20 gange mere lys, end alle Mælkevejens 2-400 milliarder stjerner formår at skabe tilsammen. Det skriver AP torsdag.

Den nye rekordindehaver er offentliggjort i dag, men astronomer opdagede allerede supernovaen sidste år, hvor de observerede den med teleskoper over hele verden.

570 milliarder gange lysere end solen

Supernovaer af denne kaliber kaldes - på kreativ vis - for super-supernovaer. De er meget sjældne, og denne gang er der tale om et helt særligt tilfælde. De tidligere rekordholdere blandt særligt lysende supernovaer når ganske enkelt ikke den nyeste til sokkeholderne.

Da lyset fra eksplosionen nåede sit højdepunkt var den 570 milliarder gange mere lysende end vores sol. Stjernen er eksploderet i en ukendt galakse cirka 3,8 milliarder lysår væk.

Super supernovaen er blevet døbt ASASSN-15lh. Astronomerne mangler stadig at finde ud af, hvad der har forårsaget den enorme eksplosion og mængden af energi, som er blevet afgivet.

For abonnenter

Annonce

Mest læste

 • Annonce

Annonce

Forsiden

  Kongressen i Washington dagen før Donald Trumps indsættelse som præsident
  Jakob Nielsen skriver fra Washington, D.C.­


  Der er en anspændt stemning i Washington mindre end et døgn før indsættelsen.

  Trumps tilhængere indtog torsdag byen og flokkedes om Kongressen, hvor de fleste skulle hente deres billetter til indsættelsen. Flere købte merchandise og tog selfies foran den bygning, hvor den næste præsident sættes ind.

  På Pennsylvania Avenue skændes to kvinder - den ene har en T-shirt, hvor der står, at hun overlevede 8 år med et Obama. Den anden har et skilt der siger tak til Obama - »vi savner dig allerede«. Kun 4 procent af vælgerne i Washington, D.C., stemte på Trump.

  Foto: Jakob Nielsen

Annonce