Annonce
Annonce
Internationalt

Her er kritikernes bevis for valgsvindel

Sensationelt brev tyder på, at Irans øverste leder blev informeret på forhånd om offentliggørelse af groft manipuleret valgresultat.

Indenrigsministeriets brev

Brevet med det iranske indenrigsministeriums logo er dateret 13. juni 2009

Til Hans Højhed og Hans Åndelige Leder Ayatollah Khamenei

Af hensyn til Deres bekymring, hvad angår det 10. præsidentvalg samt det faktum, at De har vurderet, at i disse vigtige og skæbnefulde dage er det bedst for Den Islamiske Republik, at Hr. Ahmadinejad fortsætter som præsident, så vil vi oplyse Dem, at vi vil annoncere resultatet af dette valg (til den iranske folk) på en måde, der vil tjene vores revolution og regime bedst. Ydermere vil vi bruge alle vores midler for at have situationen efter valget under vores fulde kontrol, samt at vi vil holde de tre modkandidater og øvrige partiledere under skarpt opsyn og kontrol.

Desuden skal der oplyse Dem, at det sande valgresultat ser sådan ud:

Total antal stemmer: 42.026.078

Mir-Hossein Mousavi Khamaneh: 19.075.623

Mehdi Karrubi: 13.387.104

Mahmoud Ahmadinejad: 5.698.417

Mohasen Rezaie Mir Ghaed:

3.754.218 Ugyldige stemmer:

38.716 Indenrigsminister Sadeq Mahsooli

Titusinder af tilhængere af det iranske præsidentvalgs proklamerede vinder, Mahmoud Ahmadinejad, demonstrerede i hovedstaden Teherans gader i går. Men de tv-billeder, som kom ud af Iran trods hård mediecensur, viste sparsom begejstring.

»De så ud til at føle sig presset til at deltage«, skriver BBC, hvis stab som andre internationale tv-mediers er sat under husarrest.

Samtidig er et sensationelt brev sivet til pressen. Det er fra indenrigsministeren til Khamenei, som på valgdagen informerer ham om, »at vi vil annoncere resultatet af dette valg på en måde, der bedst vil gavne vores revolution«.

LÆS OGSÅ:Obama: Der er ikke stor forskel på fløjene i Iran

Af brevet fremgår det, at oppositionspolitikeren Mir-Hossein Mousavi Khamaneh var præsidentvalgets egentlige vinder med 19.075.623 stemmer, mens Mahmoud Ahmadinejad, som præstestyret har udråbt som vinder, kun fik 5.698.417 stemmer.

Brevet ser ægte ud
To iranske analytikere, som Politiken har talt med i telefon, siger, at brevet »virker ægte«.

Claus Valling Pedersen, lektor i persiske studier ved Københavns Universitet, som har gransket brevet på farsi, deler den opfattelse.

LÆS ARTIKELIrans ledere giver sig: Tæller stemmerne igen

»Noget af brevet er lidt tåget. Det er indenrigsministeriets brevpapir, men det kan andre jo have fået fat i. Underskriften er utydelig, men tilhører øjensynlig den ret nyudnævnte indenrigsministers. Alt synes at stemme«.

Hvis brevet er ægte, rokker det ved Claus Valling Pedersens tidligere opfattelse, »at Khamenei puffes rundt med. Så er han snarere allieret« med valgfuskerne.

Tilhængere og modstandere demonstrerede
Tilhængerne af Ahmadinejad, der blev udråbt som vinder af præsidentvalget, mødtes i går på Valiasr Pladsen i Teherans centrum. De kaldte oppositionen »et forsøg på at få borgere i kamp med hinanden« på pladsen, som ellers er samlingssted for tilhængere af Mir-Hossein Mousavi.

TV:Sperling: Militærkup på vej i Iran

Mousavis tilhængere trodsede igen forbuddet imod deres demonstrationer og mødtes i endnu større tal end dagen før andre steder i den iranske hovedstad.

Hele familier med små børn demonstrerede

En moderat præst skriver i en e-mail om oppositionens demonstrationen mandag:

»Den mindede fuldstændig om Eid-e Fetr-marcherne under revolutionen (i 1979). Der var folk i alle aldre. Selv hele familier med små børn. Der var feststemning, for folk følte sig meget styrket (af det gigantiske fremmøde) efter dagevis af ydmygelse på regimets tv og fra Ahmadinejad selv. Han har kaldt demonstranterne ’khas-o khaashaak’ (værdiløse og skidt). I dag råbte folk ’khas-o khaashaak toyi, doshman-e in khaak toyi!’ (I er skidt. I er dette lands fjender!)«.

Dansk-iraner savner dansk reaktion
Dansk-iraner Farhad Gharibi Ghavifekr siger: »Jeg er helt forbløffet over den manglende reaktion fra Danmarks regering. Hvor er alle de politikere, som hævder at værne om ytringsfriheden?«.

Ahmadinejad føler sig øjensynlig så sikker i sin sag, at han i går drog til Moskva som observatør på et topmøde i den såkaldte Shanghai Organisation (SCO), der omfatter Rusland og Kina og fire centralasiatiske tidligere sovjetrepublikker. Her blev han lykønsket med valgsejren af blandt andre Ruslands præsident, Dmitrij Medvedev.

FOTO Uroligheder efter valget i Iran

Ahmadinejad omtalte ifølge russiske nyhedsbureauer ikke anklagerne for valgsvindel.

USA’s præsident, Barack Obama, gentog i går sin »dybe bekymring over udviklingen i Iran«, men gjorde ikke mine til at trække sin fremstrakte hånd til Irans ledelse tilbage.

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce