Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Microsoft bøjer sig for stærkt EU

Frygt for massive bøder får Microsoft til at lukke konkurrenterne ind.

Gem til liste

Brændt barn skyr ilden, siger et gammelt ordsprog.

Det amerikanske selskab Microsoft har underskrevet en aftale med EU-kommissionen, som markant forbedrer konkurrencevilkårene for europæiske forbrugere og udbydere af internetbrowsere.

En strid om uretfærdige konkurrencevilkår har nemlig tidligere udløst en bøde til firmaet fra EU på 12,6 milliarder kroner, og udsigten til fremtidige enorme bøder får nu Microsoft til at rette ind efter EU's linjer.

Dermed har computergiganten Microsoft tilsyneladende affundet sig med lugten i EU's bageri.

Den enevældige browser
EU's kommissær for konkurrenceområdet, hollandske Neelie Kroes kunne ved middagstid offentliggøre, at EU dropper en undersøgelse om endnu en konkurrencesag mod Microsoft.

Det sker som følge af Microsofts accept af EU's vilkår om, at Microsoft skal tillade, at kunderne selv kan træffe et kvalificeret valg, når de vil installere en webbrowser på nyindkøbte pc'er.

Men Microsoft skal også sørge for, at deres software kan benyttes sammen med andre webbrowsere.

LÆS ARTIKEL EU dropper gigantsag mod Microsoft

Det norske firma Opera, der udbyder en kommerciel internetbrowser, henvendte sig i slutningen af 2007 til EU-kommissionen, fordi de mente, at det er konkurrenceforvridende, når Microsoft installerer deres egen webbrowser Internet Explorer som standardbrowser i computere, der sælges i EU.

Og det var EU-kommissionen enig i.

Neelie Kroes tvang gigant i knæ
Den hollandske kommissær er ikke tvivl om, at aftalen vil skaffe bedre vilkår for europæiske forbrugere.

»Forestil jer, at I går i supermarkedet, og de kun tilbyder et mærke af varer - resten står i baglokalet. Men det er ikke alle, der kender de andre mærker. Nu skal vi have alle mærkerne ud på hylderne«, sagde Neelie Kroes på pressemødet.

Hun håber, at aftalen med Microsoft vil ende det 'omtumlede forhold', som det amerikanske firma har haft med EU-kommissionen:

»Nu vil borgerne blive i stand til at slukke for Internet Explorer og tilslutte sig en anden webbrowser. Så bliver det forbrugerne, der tager valget, og Microsoft må gøre sig fortjent til at holde på kunderne«.

LÆS OGSÅ EU spænder ben for Microsoft

Neelie Kroes ser det som en tidlig julegave til millioner af europæiske forbrugere, som nu selv kan vælge deres webbrowser, samtidig med, at det gør andre webbrowserudbydere i stand til at kæmpe sig ind på markedet.

I øjeblikket er det Microsofts Windows-programmer, der styrer 90 procent af computerne i verden.

Microsoft utrykker også tilfredshed
Den øverste vicepræsident i Microsoft, Brad Smith, erklærer sig enig i, at aftalen vil styrke forholdet mellem EU-kommissionen og Microsoft.

»Vi er tilfredse med beslutningen, som EU-kommissionen er kommet med i dag. Den sætter en stopper for langvarige, juridiske konkurrencesager i Europa«, skriver han i en pressemeddelelse.

Aftalen vil ifølge Brad Smith kræve at Microsoft på en del punkter viser villighed til at samarbejde med andre software-udviklere, så deres produkter kan virke sammen med eksisterende software fra Microsoft:

»De skridt, der er taget i dag, afspejler samtaler, hvor industriens partnere har kunnet komme med input til konkurrenceforholdene på webbrowsermarkedet og til, hvordan konkurrerende softwareprogrammer kan samarbejde med Microsofts produkter«.

Mens aftalen er juridisk bindende allerede fra i dag, så bliver det først i det nye år, at ændringerne vil blive foretaget.

Microsoft oplyser dog, at det kun er i EU-landene samt Norge, Island og Liechtenstein, at aftalen vil være gældende.

Internet Explorer-brugere vil få et valg
Europæiske brugere af et af styresystemerne fra Windows vil modtage en software-updatering i midten af marts 2010, hvor man vil få muligheden for at skifte til en anden webbrowser.

Den vil blive sendt automatisk til brugere af Windows XP, Windows Vista og Windows7, som har anvist Internet Explorer som deres standardbrowser.

Tanken er, at der på nye computere fra 2015 automatisk vil fremkomme et billede på skærmen, hvor Internet Explorer bliver anvist på samme vilkår som de fem øvrige, store webbrowsere på markedet.

Det drejer sig om webbrowserne Firefox, Safari, Chrome, Opera og altså Microsofts egen Internet Explorer.

Ved at bruge musen kan brugeren finde de resterende browsere fra AOL, Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant Browser, Sleipnir og Slim Browser. Dermed kan forbrugeren fremover selv installere den browser, som kunden ønsker pc'en skal benytte sig af.

Ifølge EU-kommissionen er det vigtigt, at borgerne har et valg, fordi webbrowserne er blevet genvejen til flere og flere ydelser på internettet.

PolitikenPlus
 • Søren k påskebord Slip for at stå i køkkenet og få lækker mad, der er lige til at stille på påskebordet.

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 269 kr. Køb
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb