Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Microsoft bøjer sig for stærkt EU

Frygt for massive bøder får Microsoft til at lukke konkurrenterne ind.

Gem til liste

Brændt barn skyr ilden, siger et gammelt ordsprog.

Det amerikanske selskab Microsoft har underskrevet en aftale med EU-kommissionen, som markant forbedrer konkurrencevilkårene for europæiske forbrugere og udbydere af internetbrowsere.

En strid om uretfærdige konkurrencevilkår har nemlig tidligere udløst en bøde til firmaet fra EU på 12,6 milliarder kroner, og udsigten til fremtidige enorme bøder får nu Microsoft til at rette ind efter EU's linjer.

Dermed har computergiganten Microsoft tilsyneladende affundet sig med lugten i EU's bageri.

Den enevældige browser
EU's kommissær for konkurrenceområdet, hollandske Neelie Kroes kunne ved middagstid offentliggøre, at EU dropper en undersøgelse om endnu en konkurrencesag mod Microsoft.

Det sker som følge af Microsofts accept af EU's vilkår om, at Microsoft skal tillade, at kunderne selv kan træffe et kvalificeret valg, når de vil installere en webbrowser på nyindkøbte pc'er.

Men Microsoft skal også sørge for, at deres software kan benyttes sammen med andre webbrowsere.

LÆS ARTIKEL EU dropper gigantsag mod Microsoft

Det norske firma Opera, der udbyder en kommerciel internetbrowser, henvendte sig i slutningen af 2007 til EU-kommissionen, fordi de mente, at det er konkurrenceforvridende, når Microsoft installerer deres egen webbrowser Internet Explorer som standardbrowser i computere, der sælges i EU.

Og det var EU-kommissionen enig i.

Neelie Kroes tvang gigant i knæ
Den hollandske kommissær er ikke tvivl om, at aftalen vil skaffe bedre vilkår for europæiske forbrugere.

»Forestil jer, at I går i supermarkedet, og de kun tilbyder et mærke af varer - resten står i baglokalet. Men det er ikke alle, der kender de andre mærker. Nu skal vi have alle mærkerne ud på hylderne«, sagde Neelie Kroes på pressemødet.

Hun håber, at aftalen med Microsoft vil ende det 'omtumlede forhold', som det amerikanske firma har haft med EU-kommissionen:

»Nu vil borgerne blive i stand til at slukke for Internet Explorer og tilslutte sig en anden webbrowser. Så bliver det forbrugerne, der tager valget, og Microsoft må gøre sig fortjent til at holde på kunderne«.

LÆS OGSÅ EU spænder ben for Microsoft

Neelie Kroes ser det som en tidlig julegave til millioner af europæiske forbrugere, som nu selv kan vælge deres webbrowser, samtidig med, at det gør andre webbrowserudbydere i stand til at kæmpe sig ind på markedet.

I øjeblikket er det Microsofts Windows-programmer, der styrer 90 procent af computerne i verden.

Microsoft utrykker også tilfredshed
Den øverste vicepræsident i Microsoft, Brad Smith, erklærer sig enig i, at aftalen vil styrke forholdet mellem EU-kommissionen og Microsoft.

»Vi er tilfredse med beslutningen, som EU-kommissionen er kommet med i dag. Den sætter en stopper for langvarige, juridiske konkurrencesager i Europa«, skriver han i en pressemeddelelse.

Aftalen vil ifølge Brad Smith kræve at Microsoft på en del punkter viser villighed til at samarbejde med andre software-udviklere, så deres produkter kan virke sammen med eksisterende software fra Microsoft:

»De skridt, der er taget i dag, afspejler samtaler, hvor industriens partnere har kunnet komme med input til konkurrenceforholdene på webbrowsermarkedet og til, hvordan konkurrerende softwareprogrammer kan samarbejde med Microsofts produkter«.

Mens aftalen er juridisk bindende allerede fra i dag, så bliver det først i det nye år, at ændringerne vil blive foretaget.

Microsoft oplyser dog, at det kun er i EU-landene samt Norge, Island og Liechtenstein, at aftalen vil være gældende.

Internet Explorer-brugere vil få et valg
Europæiske brugere af et af styresystemerne fra Windows vil modtage en software-updatering i midten af marts 2010, hvor man vil få muligheden for at skifte til en anden webbrowser.

Den vil blive sendt automatisk til brugere af Windows XP, Windows Vista og Windows7, som har anvist Internet Explorer som deres standardbrowser.

Tanken er, at der på nye computere fra 2015 automatisk vil fremkomme et billede på skærmen, hvor Internet Explorer bliver anvist på samme vilkår som de fem øvrige, store webbrowsere på markedet.

Det drejer sig om webbrowserne Firefox, Safari, Chrome, Opera og altså Microsofts egen Internet Explorer.

Ved at bruge musen kan brugeren finde de resterende browsere fra AOL, Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant Browser, Sleipnir og Slim Browser. Dermed kan forbrugeren fremover selv installere den browser, som kunden ønsker pc'en skal benytte sig af.

Ifølge EU-kommissionen er det vigtigt, at borgerne har et valg, fordi webbrowserne er blevet genvejen til flere og flere ydelser på internettet.

PolitikenPlus
 • And Den lå i vejkanten og er fotograferet i lyset af Martin Lehmanns billygter. Smuk var den. Og helt stille.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.495 kr. Køb
 • Frilandsand til jul Ænderne går frit rundt på beplantede græsarealer og har adgang til frisk vand og kan søge skygge under træerne. De fodres med majs og korn og ellers spiser de, hvad de finder af vegetation udendørs.

  Pluspris 325 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Juletræstog til Rosendal Besøg den hyggelige gård Rosendal i Nordsjælland og vend hjem med højt julehumør og selvfældet træ.

  Pluspris fra 168 kr. Alm. pris fra 168 kr. Køb
 • Spil: Blitz Blitz er et lysende hurtigt bestsellerspil, der vindes af den, som hurtigst kan aflæse kortene og snuppe den rigtige genstand.

  Pluspris 160 kr. Alm. pris 200 kr. Køb
 • Chips Der sker altid noget, når man fokuserer på individet.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb