Annonce
Annonce
Flygtningestrøm

Hårdere kontrol i Syddanmark kan få svenskerne til at droppe grænsekontrol

En mere restriktiv kontrol ved den dansk-tyske grænse kan få betydning for, hvornår Sverige åbner grænsen ved Øresund, siger svensk minister.

Flugten til Europa

Europa oplever den største strøm af flygtninge og immigranter siden Anden Verdenskrig.

Overblik: Migrant? Flygtning? Indvandrer?

Den danske regering kan selv få indflydelse på, hvor længe svenskerne vil opretholde en stram grænsekontrol i Øresundsregionen.

Hvis Danmark vælger at udforme en skarpere udgave af grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse mod syd, så den reelt bremser trafikken for asylansøgere til Sverige, vil det have betydning for, hvor længe Sverige vil opretholde grænsekontrollen langs Øresund. Det siger den svenske justitsminister Morgan Johansson (S).

»Jo mere effektiv kontrollen er mellem Danmark og Tyskland, desto mindre er risikoen for, at vi får store problemer mellem Danmark og Sverige, hvis vi hæver kontrollen«, siger ministeren.

JOHANNE SCHMIDT-NIELSENVenstres grænsebomme er ren symbolpolitik

Siden 4. januar har alle skullet vise billed-id som pas eller kørekort for at kunne rejse ind i Sverige med bus, tog eller færge. Den svenske lov gælder til 4. juli, og det er et åbent spørgsmål, om svenskerne til den tid vil fastholde de regler, som hver dag giver tusindvis af pendlere forlænget rejsetid på tværs af Øresund.

Det, der afgør, om vi skal føre grænsekontrol i Danmark, er, om der er risiko for, at vi ikke kan opretholde ro og orden

Inger Støjberg (V), udlændingeminister

Morgan Johansson peger på, at der i øjeblikket befinder sig op mod 300.000 uregistrerede flygtninge i Tyskland, som kan blive ramt af stramninger i de tyske udlændingeregler. Og han understreger, at en svensk beslutning vil være en samlet vurdering af risikoen for, at Sverige igen bliver målet for titusindvis af flygtninge.

»Vi vil ikke havne i en situation, hvor vi hæver kontrollen og så to uger efter står i samme situation, hvor der kommer 15.000 asylansøgere om ugen. Det vil også afhænge af, hvordan Danmark kontrollerer grænsen mod Tyskland«, siger han.

Den svenske melding kommer, samtidig med den danske regerings interne overvejelser om, hvorvidt den danske grænsekontrol skal forlænges efter 14. januar, og hvordan den skal udformes. Regeringens ministre ser forskelligt på den sag.

Fri passage over Øresund?

På mødet i regeringens koordinationsudvalg sidste søndag argumenterede såvel udenrigsminister Kristian Jensen (V) som justitsminister Søren Pind (V) imod at indføre grænsekontrol nu.

Danmark skal selvfølgelig ikke indføre grænsekontrol af hensyn til Sverige, men af hensyn til sin egen sikkerhed

Gerd Battrup, grænseforsker, SDU

Men udlændingeminister Inger Støjberg (V) fastholder, at Danmarks beslutninger om grænsen mod Tyskland ikke vil være påvirket af muligheden for igen at få åbnet for fri passage over Øresund.

»Man kan ikke fortænke svenskerne i at mene det. Men det er ikke det, der kommer til at afgøre vores eventuelle videreførelse af grænsekontrol – eller om vi skal opskalere det«, siger Inger Støjberg.

LÆS OGSÅEU-formand: Kontrol af grænser skal vare kort tid

Men det kunne jo løse problemet for en masse pendlere på begge sider af Øresund?

»Det, der afgør, om vi skal føre grænsekontrol i Danmark, er, om der er risiko for, at vi ikke kan opretholde ro og orden. Det er med den begrundelse, vi har indført grænsekontrol«, siger Inger Støjberg.

DF vil have en mere fintmasket dansk grænsekontrol, og gruppeformand Peter Skaarup mener, at den svenske ministers melding blot er endnu et argument for hård grænsekontrol mod Tyskland:

»I min optik er det totalt logisk, det den svenske minister siger. I samme øjeblik, vi går over til en grænsekontrol, der virker, vil det også tage presset af Sverige«.

LÆS OGSÅJuncker advarer: Grænsekontrol mellem EU-lande er ikke løsningen

Grænseforsker ved SDU Gerd Battrup mener, at svenskernes ’tilbud’ vil koste Danmark en smadret dansk-tysk grænseregion som betaling for at åbne Øresundsregionen:

»Danmark skal selvfølgelig ikke indføre grænsekontrol af hensyn til Sverige, men af hensyn til sin egen sikkerhed. Det er formentlig også derfor, EU-kommissionen indbød både Tyskland, Danmark og Sverige til samtale«.

Redaktionen anbefaler

Taxachauffør i Padborg: »Der er større fare for at køre en flygtning ned end en hjort«

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce