Annonce
Annonce
Flygtningestrøm

Belgisk satireprogram gør klodset grin med Danmark

Dansk smykkelov får et flamsk fur med legoklodser.

Belgiske spøgefugle angriber Danmark med Lego-video. Kilde: Canvas

Flugten til Europa

Europa oplever den største strøm af flygtninge og immigranter siden Anden Verdenskrig.

Overblik: Migrant? Flygtning? Indvandrer?

Danmark har Lego. Belgien har 'Den Ideelle Verden'.

Det første er et fabelagtigt legetøj. Det andet er et finurligt fjernsynsprogram.

De Ideale Wereld har i flere sæsoner fået belgierne til at fnise og le, når de kække værter med vanlig respektløshed kaster sig over tidens nyheder.

Nu er turen kommet til den danske udlændingepolitik og den såkaldte smykkelov.

Nyt Lego-sæt

Hvordan illustrerer tv-programmet så den beslutning, der har vakt så megen opsigt uden for rigets grænser?

Svaret er selvsagt at finde i et af de danske nationalsymboler; legoklodserne. Som nu fås i et nyt, opsigtsvækkende sæt, afslører 'Den Ideelle Verden', der præsenterer Lego Ethnic - byggesættet med grænsebom, toldstation, en sur betjent og en trist flygtning samt EU-parlamentarikere, der kan kigge heeelt væk.

Og her er så underteksterne

For de ikke-flamskkyndige kommer her en hurtig oversættelse af den alternative Lego-nyhed.

»Med en kontroversiel asyllov forårsager Danmark oversvømmelse af Europa. Vi i 'Den Ideelle Verden' afslører, at Lego prøver at slå mønt på den nyhed«, lyder indledningen.

»Åh nej, Legobyen er oversvømmet af flygtninge. Men nu kommer Lego Ethnic med en ny grænsekontrolpost. Sættet indeholder en sur grænsebetjent, en trist flygtning og en kontrolpost«.

»Åh nej, alle flygtninge skal aflevere alle værdier over 10.000 kroner. Nu bliver flygtningen trist for han har værdier for 11.000 kroner. Men bommen går ikke op«.

Nu kan EU-parlamentets medlemmers hoveder dreje hele vejen rundt, så de ikke kan se problemet.

De Ideale Wereld

'Den Ideelle Verden' giver også EU-parlamentets udspørgen af udlændingeminister Inger Støjberg og udenrigsminister Kristian Jensen en solid gang røg:

»Nu med EU-parlamentets udredningssæt. Nu kan EU-parlamentets medlemmers hoveder dreje hele vejen rundt, så de ikke kan se problemet. Louis Michel (Belgiens tidligere udenrigsminister, red.) kommer nu i 12 ansigtsfarver i forskellige toner af lilla«, fastslår tv-indslagets speaker, der også fremhæver, at legoflygtningen har aftagelige juveler, der er lette at fjerne.

Indslaget rundes af med et nota bene: »Vær opmærksom på at flygtningene nok ikke har så meget tilbage da de allerede er blevet plyndret af menneskesmuglere«, lyder forbeholdet, mens en legofigur ligger i strandkanten, hvor legobølgerne slikker op mod den druknede.

Klodser er tidligere brugt politisk

Politiken har spurgt Legokoncernen, hvordan den ser på 'Den Ideelle Verden's noget alternative legoprodukt. Svaret er, at Lego bruges i så mange sammenhænge af andre, at virksomheden ikke kan nå at kommentere alle tilfælde og altså heller ikke flamlændernes danske legoflygtningekampagne-indslag.

Den danske legetøjsgigant har tidligere været inddraget i filmklip, der har grovhittet på nettet. Det skete blandt andet i 2014, hvor Greenpeace drillede Lego for at protestere mod legetøjsfirmaets samarbejde med det britiske olieselskab Shell.

Det virkede: Efter en flere måneder lang kampagne opgav Lego at fortsætte kompagniskabet med Shell.

Se Greenpeace lange ud efter Lego i denne provokerende video

Kilde: Greenpeace

Redaktionen anbefaler

Lego bøjer sig for Greenpeace og dropper Shell som partner

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce