Annonce
Annonce
Flygtningestrøm

Politiken i Grækenland: »Håbet om et liv uden krig er stærkere end lukkede grænser«

Grænsen mellem Grækenland og Makedonien er stort set lukket for flygtninge, som nu hober sig op i lejre nær den græske by Idomeni.

Flugten til Europa

Europa oplever den største strøm af flygtninge og immigranter siden Anden Verdenskrig.

Overblik: Migrant? Flygtning? Indvandrer?

Selv om de makedonske myndigheder i slutningen af januar besluttede at lukke grænsen mellem Grækenland og Makedonien, har det ikke sat en stopper for strømmen af flygtninge og migranter, der ankommer til Europa.

I stedet hober tusindvis af mennesker sig nu op i lejre nær den nordgræske by Idomeni, hvor nødhjælpsorganisationerne kæmper for at følge med presset.

»Læger Uden Grænser fortæller, at de har telte til cirka 2.500 mennesker, men de vurderer, at der er 10-11.000 mennesker her i øjeblikket. Så tingene er virkelig strakt til det yderste«, fortæller Politikens journalist Claus Blok Thomsen, der befinder sig i flygtningelejren på grænsen mellem Grækenland og Makedonien.

Presset øges

I øjeblikket lukker de makedonske myndigheder nogle få hundrede syrere og irakere igennem om dagen, men det store antal mennesker, der ankommer til den nordgræske lejr, gør det svært at følge med.

Læger Uden Grænser fortæller, at de har telte til cirka 2.500 mennesker, men de vurderer, at der er 10-11.000 mennesker her i øjeblikket

Claus Blok Thomsen, journalist

»Folk bor i små telte til familier og i større NGO-telte. I går udbrød der tordenvejr og det styrtregnede, og mange af teltene er ikke ordentligt vandtætte. Der er mudder over det hele. Da solen tidligere i dag skinnede for en kort stund, begyndte folk at hænge deres tøj til tørre, fordi de simpelthen bliver våde inde i teltene«, fortæller Claus Blok Thomsen.

LÆS OGSÅ:Flere børn og kvinder flygter til Europa

I flygtningelejren er myndighederne ikke til stede, og det er kun ved grænseovergangen, at der er synligt politi. I stedet er det nødhjælpsorganisationerne, der forsøger at sørge for mad og vand.

»Jeg møder mange, der fortæller, at de konstant er sultne. Læger Uden Grænser er i øjeblikket i stand til at uddele sandwicher tre gange om dagen, og lige her hvor jeg står, er køen flere hundrede meter lang«, siger han.

Strømmen fortsætter

FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, anslog i tirsdags, at der i øjeblikket befinder sig 24.000 flygtninge og migranter med behov for indkvartering i Grækenland. Alene i januar og februar er der ankommet 122.637 mennesker til Grækenland.

Ifølge Claus Blok Thomsen er rygterne om, at grænserne mellem landene på den såkaldte Balkan-rute flere steder lukkes, ikke noget, der afholder flygtningene fra at komme til Europa.

En syrisk familie, der ankom til grænsen til formiddag, var godt klar over, at der kun bliver lukket nogle få hundrede mennesker igennem i øjeblikket. De kunne bare ikke se noget alternativ, fortæller Politikens udsendte.

»Håbet om en fredelig tilværelse uden krig er så stærkt, at lukkede grænser ikke kan stoppe flygtningestrømmen. Det er det samme billede, som jeg har oplevet andre steder i Europa. Og det vidner om, at uanset hvad EU gør i forhold til at sende penge til Tyrkiet og Grækenland, har det ikke nogen synderlig effekt på de her flygtningestrømme. Folk bliver simpelthen ved med at komme«, siger Claus Blok Thomsen.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce