Krise. Flygtninge og migranter har været det altoverskyggende emne i den hjemlige politiske debat det seneste år. Her et frisk billede af en syrisk flygtning i en lejr i Grækenland.
Foto: Giannis Papanikos/AP

Krise. Flygtninge og migranter har været det altoverskyggende emne i den hjemlige politiske debat det seneste år. Her et frisk billede af en syrisk flygtning i en lejr i Grækenland.

Flygtningestrøm

Nu er kun en tredjedel af asylansøgerne fra Syrien

Vi står over for en regulær folkevandring, mener udlændingeminister Støjberg.

Flygtningestrøm

Længe har syrere udgjort omkring halvdelen af de personer, der søger asyl i Danmark. Men det billede er så småt ved at ændre sig.

Gennem det seneste halve år er andelen af syrere ud af det samlede asyltal dalet, så flygtninge fra det borgerkrigshærgede land i Mellemøsten i december kun udgjorde omkring en tredjedel af det samlede antal ansøgere.

Det skriver Berlingske, der har foretaget beregninger af tal og oplysninger fra Udlændingestyrelsen og Udlændingeministeriet.

Flere afghanere til Danmark

Udviklingen skyldes ifølge avisen ikke, at færre syrere flygter til Danmark. Derimod er antallet af asylansøgere fra Afghanistan, Iran og Irak steget, ligesom der kommer flere statsløse palæstinensere til Danmark. Det rykker det samlede billede, så andelen af syrere altså falder.

LÆS ARTIKEL

Berlingske oplyser, at der i august kun var 57 afghanere, der søgte asyl i Danmark, mens tallet for november og december var mere end ti gange højere med henholdsvis 715 og 691.

Hvor afghanske ansøgere udgjorde 4,4 procent af alle asylansøgere i august, så var andelen 25,2 procent i december, skriver avisen.

Mens næsten alle syrere får asyl som følge af borgerkrigen, der har kostet 250.000 mennesker livet de seneste fem år, så er anerkendelsesprocenten væsentligt lavere for afghanere, irakere og iranere.

21.000 søgte asyl i Danmark i 2015

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) konkluderer på den baggrund over for Berlingske, at Danmark er ramt af en »regulær folkevandring«. Hun peger på, at mange af dem, som kommer til Danmark, er migranter og ikke flygtninge.

Derfor skal der ifølge Støjberg bedre styr på EU's ydre grænser, så migranterne allerede dér bliver skilt fra.

Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp siger til avisen, at det høje antal flygtninge fra Syrien »har fået andre, som ender med ikke at blive anerkendt som flygtninge, til at sætte sig i bevægelse«.

LÆS ARTIKEL

I 2014 søgte knap 15.000 om asyl i Danmark. Tæt på halvdelen var syrere.

Sidste år hoppede antallet af asylansøgere til et rekordhøjt tal på omkring 21.000. Cirka 40 procent var fra Syrien - og den andel dalede altså støt gennem anden halvdel af 2015.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce