Annonce
Annonce
Internationalt

Assad-støtter håner sultende syrere med mad-billeder

Forargelse over hashtag på sociale medier, der ydmyger indbyggere i Madaya.

Annonce

Fakta Borgerkrigen i Syrien

Borgerkrigen i Syrien har varet i fem år. 250.000 er blevet dræbt, over en million er kvæstet og halvdelen af befolkningen er flygtet.

Dokumentar: Hvad har de gjort galt?

Historien fortalt i 10 kapitler

Fem års krig på tre minutter

Her udkæmpes krigen

IS på to minutter

»Grænsen må være nået for, hvor lavt man kan synke«. »Modbydeligt«. »Et af de mest uforskammede hashtags, jeg har oplevet«.

Reaktionerne er voldsomme over billeder, der siden fredag er blevet delt af det syriske regimes støtter - blandt andre Hizbollah - på Twitter og Facebook under hashtagget ’I support the siege of Madaya’.

Billederne viser overdådige anretninger af burgere, buffeter, kebab, grillede rejer, fisk, salater og brød og er samlet for at håne de over 40.000 civile, som er spærret inde i byen Madaya nær grænsen til Libanon.

Fotografierne begyndte at dukke op på de sociale medier kort efter, at præsident Bashar al-Assad tillod internationale organisationer at fragte nødhjælp og mad ind i den belejrede by for første gang siden oktober.

Mindst 23 er døde

De seneste uger har adskillige rapporter åbnet verdens øjne for, at befolkningen i Madaya var ved at sulte ihjel.

LÆS OGSÅNødhjælp er nået frem til sultende syrere i belejrede Madaya

Billeder fra den syriske by viste udmagrede indbyggere, som kun har fået blade og græs at spise i flere måneder. Enkelte har endda tyet til at spise husdyr.

Mindst 23 mennesker, heriblandt seks spædbørn, har allerede mistet livet, fordi ingen nødhjælp hidtil er kommet frem til Madaya, oplyser Læger Uden Grænser. Byen har været belejret af det syriske regmies hær og allierede fra den libanesiske Hizbollah-milits i over seks måneder.

Det London-baserede Syrian Observatory for Human Rights har også oplyst, at 10 mennesker er døde i byen de seneste dage på grund af sult, mens over 10 andre indbyggere angiveligt enten er blevet dræbt af skud eller minesprængninger i forsøget på at finde mad.

Mange af opslagene er fjernet fra Twitter, men enkelte som dette findes stadig

Frygtelige rapporter fra byen

I går nåede blandt andet FN's børneorganisation Unicef og Røde Kors ind til de udsultede indbyggere i Madaya, der ligger omkring 30 kilometer nordvest for Damaskus. Det syriske regime har også givet tilladelse til, at nødhjælpsorganisationer kan komme ind i to andre byer i Idlib-provinsen.

LÆS OGSÅRøde Kors er på vej ind i syrisk by, hvor indbyggere sulter ihjel

Området omkring Madaya er angiveligt afspærret af landminer, snigskytter og pigtrådshegn. Belejringer af hele byer er blevet en ny taktik i krigen i Syrien.

Brice de le Vingne, medlem af ledelsen i Læger uden Grænser i Bruxelles, har kaldt den belejrede by et »fængsel under åben himmel«.

En anden international organisation, Amnesty International, talte for et par dage siden med flere indbyggere i Madaya.

»Man ser omvandrende skeletter«, fortæller en indbygger, Mohammad, som er interviewet 7. januar.

»Jeg vågner hver dag og begynder at søge efter føde. Jeg har tabt en masse kilo, jeg ligner et skelet. Hver dag føler jeg, at jeg vil besvime og ikke vågne op igen ... Jeg har en kone og tre børn. Vi spiser en gang hver anden dag for at sikre, at uanset hvad vi får fat i, så løber vi ikke tør. På andre dage får vi kun vand og salt og undertiden blade fra træerne«, siger Mohammad.

Mange flere har brug for hjælp

Krigen i Syrien har betydet, at omkring en kvart million mennesker har mistet livet på fem år.

LÆS OGSÅ Læger: Flere vil dø af sult snart i belejret syrisk by

En talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, John Kirby, har udtalt, at »regimets gentagne brudte løfter om humanitær adgang må stoppe«. Han har desuden opfordret Rusland til at bruge sin indflydelse for at sikre, at mad og medicinsk hjælp også kan komme frem til andre byer end Madaya.

FN vurderer, at op mod 400.000 mennesker i 15 forskellige byer i Syrien mangler nødhjælp.

Ifølge Røde Kors og Røde Halvmåne er omkring 330 ton mad og medicinsk udstyr på vej til Madaya. Forsyningene skulle være nok til til at hjælpe indbyggerne i den belejrede by i 40 dage.

»Disse rystende beretninger om sult repræsenterer blot toppen af isbjerget. Syrere lider og dør i hele landet, fordi sult bliver brugt som et krigsvåben af både den syriske regering og af væbnede grupper. Ved fortsat at belejre områder med civile og kun sporadisk tillade støtte, nærer man en humanitær krise og spiller hasard med flere hundredetusinde menneskers liv«, siger Philip Luther, direktør for Mellemøsten og Nordafrika i Amnesty International, i en erklæring.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce