Foto: Uncredited/AP
Borgerkrigen i Syrien

Assad: Våbenhvile betyder ikke, at våbnene tier

Alle, der vender våben mod den syriske stat, er terrorister, siger Syriens præsident, Bashar al-Assad.

Borgerkrigen i Syrien

Mens FN forsøger at redde stumperne af køreplanen for fredsforhandlinger i Syrien, lader det ikke til, at Syriens præsident Bashar al-Assad har tænkt sig at lægge våbnene.

I en tv-transmitteret tale siger Assad mandag aften, at en våbenhvile - hvis en sådan træder i kraft - ikke betyder, at konfliktens parter helt holder op med at anvende våben.

»I forhold til en våbenhvile, til en pause i de militære operationer, hvis det sker, betyder det ikke, at hver part vil stoppe med at bruge våben«.

»En våbenhvile betyder at forhindre terrorister i at befæste deres stillinger. Flytning af våben, udrustning af terrorister og befæstning af stillinger vil ikke blive tilladt«, siger Assad på tv.

Samtidig siger Assad, at han mener, der er mange ubesvarede spørgsmål, der skal håndteres, inden der kan indgås våbenhvile.

Blandt andet hvordan man definerer, hvem der er terrorist - hvortil Assad understreger, at den syriske stat anser alle, som vender et våben mod staten, for at høre under kategorien »terrorist«.

»Der kan ikke være en våbenhvile uden et mål eller en tidsplan. Indtil videre har de sagt, at de vil have våbenhvile inden for en uge. Hvem er i stand til at samle alle disse forhold og krav inden for en uge? Ingen«, siger Assad.

Den syriske præsidents tv-optræden kommer samme dag, som FN's syrienmægler, Staffan de Mistura, besøger den syriske hovedstad Damaskus, hvor han har talt med den syriske udenrigsminister.

Staffan de Mistura sad tidligere i februar for bordenden ved de kuldsejlede syriske fredsforhandlinger i Genève.

Siden har de Mistura udtrykt håb om at genoptage fredsforhandlingerne 25. februar. Men de syriske oprørsgrupper har dog udtalt, at de ikke ønsker at dukke op til næste forhandlingsrunde.

Op mod 50 civile mistede ifølge FN livet, da missiler ramte mindst fem lægeklinikker og to skoler i oprørskontrollerede områder af Syrien. Kilde: politiken.tv / Tekst: Nima Hajarzadeh Redigering: Jakob Kyed Jakobsen

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

For abonnenter

Annonce

Mest læste

 • Annonce

Annonce

Forsiden

  Kongressen i Washington dagen før Donald Trumps indsættelse som præsident
  Jakob Nielsen skriver fra Washington, D.C.­


  Der er en anspændt stemning i Washington mindre end et døgn før indsættelsen.

  Trumps tilhængere indtog torsdag byen og flokkedes om Kongressen, hvor de fleste skulle hente deres billetter til indsættelsen. Flere købte merchandise og tog selfies foran den bygning, hvor den næste præsident sættes ind.

  På Pennsylvania Avenue skændes to kvinder - den ene har en T-shirt, hvor der står, at hun overlevede 8 år med et Obama. Den anden har et skilt der siger tak til Obama - »vi savner dig allerede«. Kun 4 procent af vælgerne i Washington, D.C., stemte på Trump.

  Foto: Jakob Nielsen

Annonce