Annonce
Annonce
Internationalt

Thorning bekræfter: Danske kampfly skal bombe i Irak

Syv F-16-jagerfly skal deltage i kampen mod Islamisk Stat.

Kampen mod Islamisk Stat

Terrorbevægelsen Islamisk Stat har erobret et området på størrelse med Storbritannien i Irak og Syrien. Gruppen anses som den farligste terrorgruppe i verden og har blandt andet gennemført terrorangreb i i Egypten, Tyrkiet, Libanon og Irak, samt det store terrorangreb i Paris i november 2015.

Gruppen er fundamentalistisk islamistisk og ledet af Abu Bakr al-Baghdadi, der har udnævnt sig selv til kalif og indført sharia-lov i de områder, Islamisk Stat kontrollerer. Gruppen er berygtet for sin ekstreme brutalitet, halshugninger og slaveri.

En USA-ledet koalition indledte i 2014 bombetogter mod Islamisk Stat i Irak og Syrien. Danmark deltog tidligere med syv kampfly. Siden begyndte Rusland også at bombe i Syrien.

Fem ting du skal vide om Islamisk Stat

Fakta

De danske F-16-fly
  • Flyvevåbnets F-16-fly er af typen Fighting Falcon og kan både kæmpe mod andre fly i luften og gennemføre præcise bombninger af mål på jorden.
  • F-16-flyet fløj første gang i 1974, og seks år senere blev jagerflyet en fast del af det danske forsvar.
  • I dag har flyvevåbnet 30 operative F-16-fly samt et par stykker i reserve.
  • Til dagligt fungerer F-16-flyene som 'luftens politi' i Danmark og er konstant klar til at rykke ud mod uidentificerede fly i det danske luftrum. Dette kaldes afvisningsberedskab.
  • De danske F-16-fly har været med i internationale operationer og støttet Nato-soldaterne i Afghanistan.
  • Seks F-16-fly blev i 2011 sendt til Libyen for at deltage i flere operationer under Gaddafi-styret.
  • Kampflyene har også patruljeret i de baltiske lande i 2011, da disse lande ikke har et afvisningsberedskab.
  • F-16-flyene er bevæbnet med en M61A1 Vulcan maskinkanon samt bomber, raketter og missiler.
  • De danske F-16-fly har en maxhastighed på 2.376 km/t, men den såkaldte marchhastighed er på 833 km/t.

Kilde: Forsvaret.dk

Danmark er klar til at sende syv F-16-jagerfly af sted til kampen mod Islamisk Stat (IS) i Irak.

Det bekræfter statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde:

»IS udgør en trussel mod Danmark og vores allierede. Hvis vi lader stå til, bliver det kun værre. Der er ingen, der kan dukke sig i denne sag. Alle må bidrage. Der tegner sig en usædvanligt bred opbakning til en indsats mod IS. I går aftes modtog vi en formel anmodning om behov for F-16-kampfly. Regering vil gerne imødekomme den anmodning med syv F16-kampfly«, siger hun.

»Det her er en farlig og krævende mission. Forholdene er vanskelige. IS er en slagkraftig og skånselsløs terrororganisation. Teknisk set er vi ikke i krig, for IS er ikke en stat. Men vi er i en kamp, som vi gerne vil vinde. Vi stiller os på den irakiske regerings side i den kamp«.

Skal træne irakiske kurdere

Udover anmodningen om kampfly er Danmark også blevet bedt om at bistå træning af de irakiske kurdere, der kæmper mod Islamisk Stat i det nordlige Irak.

LÆS OGSÅ USA-ledet luftangreb i Syrien for fjerde dag i træk

»Vi kender endnu ikke detaljerne i den opgave, men regeringen er positivt indstillet over for også at bidrage på den måde, og derfor undersøger Udenrigsministeriet nu præcis, hvad vi kan gøre«, siger Helle Thorning-Schmidt, der dog forsikrer, at danske soldater ikke skal i kamp på landjorden.

Skal kun bombe i Irak

Hvad angår kampflyene, kommer det danske bidrag til at minde om det, man ydede i forbindelse med krigen i Libyen. Der bliver tale om en såkaldt fire-plus-tre-operation, hvilket betyder, at der skal være fire operative F-16-jagere med bombefly i drift og tre i reserve.

Selv om Islamisk Stat har erobret store områder i både Syrien og Irak, har de danske F-16 kun mandat til at bombe i Irak. Det skyldes først og fremmest, at det kun er den irakiske regering, som har anmodet om hjælp fra den amerikansk ledede koalition, som Danmark er en del af, siger Helle Thorning-Schmidt.

Skal vedtages af folketinget

Beslutningen om at sende jagerfly og soldater af sted skal endeligt vedtages i Folketinget, og statsministeren har anmodet om at få sagen behandlet på i næste uge. Udenrigspolitisk Nævn skal senere i dag orienteres om detaljerne omkring den danske indsats. Thorning oplyser, at hun i dag har været i kontakt med lederne af alle Folketingets partier, og på den baggrund forventer hun bred opbakning. Kun Enhedslisten synes at være imod.

Ifølge statsministeren kan F-16-flyene være på vingerne straks efter en vedtagelse i Folketinget.

Med det regeringen lægger op til, er der tale om et betydeligt skærpet dansk bidrag til den internationale operation mod Islamisk Stat. Indtil nu har Danmark blot bidraget til transport af våben med et Hercules-fly.

I første omgang er den danske indsats berammet til 12 måneder.

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce