Annonce
Annonce
Internationalt

Danske elitesoldater kan være på vej til Syrien

SF siger nej til et nyt dansk militærbidrag til Syrien og Irak. Radikale vil have klarhed over retsgrundlaget.

Kampen mod Islamisk Stat

Terrorbevægelsen Islamisk Stat har erobret et området på størrelse med Storbritannien i Irak og Syrien. Gruppen anses som den farligste terrorgruppe i verden og har blandt andet gennemført terrorangreb i i Egypten, Tyrkiet, Libanon og Irak, samt det store terrorangreb i Paris i november 2015.

Gruppen er fundamentalistisk islamistisk og ledet af Abu Bakr al-Baghdadi, der har udnævnt sig selv til kalif og indført sharia-lov i de områder, Islamisk Stat kontrollerer. Gruppen er berygtet for sin ekstreme brutalitet, halshugninger og slaveri.

En USA-ledet koalition indledte i 2014 bombetogter mod Islamisk Stat i Irak og Syrien. Danmark deltog tidligere med syv kampfly. Siden begyndte Rusland også at bombe i Syrien.

Fem ting du skal vide om Islamisk Stat

Regeringen søger opbakning blandt Folketingets partier til at udsende 30-50 specialuddannede soldater, såkaldte specialoperationsstyrker, på mission i Syrien og Irak, erfarer Politiken.

Det sker, efter at USA har bedt en række lande, herunder Danmark, om nye militære bidrag til kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.

LÆS OGSÅUSA beder Danmark om mere hjælp til kampen mod Islamisk Stat

Regeringen har før jul i fortrolighed kontaktet partierne bag forsvarsforliget for at få deres opbakning til at udsende de danske specialstyrker, der typisk er jægersoldater, samt et Hercules transportfly, oplyser kilder til Politiken.

Regeringen planlægger også sidst på efteråret eller først på sommeren at genindsætte et antal af de F-16-fly, der sidste efterår blev trukket hjem fra operationerne i Irak.

Helt nye opgaver

Hvis danske specialstyrker bliver indsat på landjorden i fjendtligt territorium med egentlige kampopgaver som udpegning af bombemål og indhentning af efterretninger, bliver der tale om en opgave, som hverken jægerkorpset eller frømandskorpset har prøvet før.

F-16-piloterne og de danske jægersoldater kan også se frem til en ny type mission, fordi regeringen ønsker, at de skal operere ikke bare som hidtil i Irak, men også i det borgerkrigshærgede Syrien, hvor IS har sine højborge.

LÆS OGSÅForsker: Skal Danmark hjælpe USA, sender vi F-16-fly

Piloterne skal inden udsendelsen træne til at møde antiluftskyts, som de modsat i Irak kan regne med at møde i Syrien.

Fra de politiske partier er der ingen direkte kommentarer til de fortrolige elementer i det danske militærbidrag.

Folkeretligt grundlag

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) opstiller en række generelle betingelser for at støtte et nyt bidrag.

Det der med FN-mandat har aldrig rigtigt interesseret os

Søren Espersen (DF)

»Vi vil ikke afvise nogen bidrag på forhånd, men det, der er afgørende for os, er, at det giver mening, og at man kan udstyre eventuelt mandskab på jorden med meget klare beføjelser – herunder hvordan man skal behandle krigsfanger«, siger han.

Den radikale udenrigsordfører har i en mail til udenrigsminister Kristian Jensen (V) blandt andet også stillet krav om, at det folkeretlige grundlag er på plads.

Netop usikkerhed om det folkeretlige grundlag for angreb på syrisk jord er et af SF’s argumenter for at sige nej – sammen med den kaotiske, politiske situation i Syrien.

LÆS OGSÅR: Der skal være klare retningslinjer for dansk indsats i Syrien

Modsat i Irak har den formelle leder i Syrien, Bashar al-Assad, ikke bedt Vesten om assistance.

»Jeg mener simpelthen, det vil være kriminelt, hvis vi ender med at gå ind i en krig i Syrien«, siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr.

DF: FN-mandat ligegyldigt

Regeringen mener ifølge Politikens oplysninger, at det folkeretlige grundlag er på plads. Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er ligeglad.

»Det der med FN-mandat har aldrig rigtigt interesseret os. Det må de selv om. Hvis vi synes, det er en rigtig ting at gøre, så er det ligegyldigt for os, om der er FN-mandat eller ej«, siger Søren Espersen, der er generelt positiv over for forslag om et militærbidrag i Syrien.

Udenrigsminister Kristian Jensen har ingen kommentarer til Politikens oplysninger.

Regeringens forslag til en ny militærindsats er endnu ikke behandlet i Udenrigspolitisk Nævn. Nævnet mødes næste gang torsdag i næste uge.

Redaktionen anbefaler

Obama: Jeg vil ikke tøve med at angribe IS i Syrien såvel som Irak

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce