FN-hastemøde. »Det her understreger vigtigheden af at have og respektere forholdsregler til at undgå sådanne begivenheder i fremtiden«, sagde Jens Stolenberg, Natos generalsekretær.
Foto: Virginia Mayo/AP

FN-hastemøde. »Det her understreger vigtigheden af at have og respektere forholdsregler til at undgå sådanne begivenheder i fremtiden«, sagde Jens Stolenberg, Natos generalsekretær.

Kampen mod Islamisk Stat

Tyrkiets nedskydning af russisk fly ryster Nato

Det må ikke ske igen, siger generalsekretær Stoltenberg efter hastemøde i Nato.

Kampen mod Islamisk Stat

For første gang i nyere tid er et russisk fly blevet skudt ned af et Nato-land.

Tyrkiet skød tirsdag morgen et russisk fly af typen SU-24 ned ved grænsen mellem Syrien og Tyrkiet. Ifølge tyrkiske myndigheder skete det, efter at det russiske fly havde krænket tyrkisk luftrum.

Begge flyets piloter nåede at skyde sig ud af flyet, men blev senere meldt dræbt af syriske oprørere, da de kom ned med faldskærm på syrisk side af grænsen.

Kort efter annoncerede forsvarsalliancen Natos generalsekretær, Jens Stolenberg, et hastemøde i Bruxelles for alle forsvarsalliancens 28 medlemslande. Mødet kom i stand på foranledning af Tyrkiet og var omgærdet af stor nervøsitet for, hvordan Rusland vil reagere.

Konflikten må løses

Efter mødet sagde Jens Stoltenberg, at Nato fortsat står bag Tyrkiet og landets ret til at forsvare sit territorium. Men generalsekretæren understregede også flere gange og med yderst alvorlig mine, at Tyrkiet og Rusland nu må løse deres konflikt – og at det ikke må kunne ske igen.

»Det her understreger vigtigheden af at have og respektere forholdsregler til at undgå sådanne begivenheder i fremtiden«, sagde Jens Stoltenberg og fortsatte:

»Jeg opfordrer til ro og nedtrapning«.

Inden Nato-mødet havde Ruslands præsident Putin gjort klart, at han er rasende over nedskydningen. Ifølge Rusland holdt kampflyet sig på den syriske side af grænsen.

Bekymring over Tyrkiets fremfærd

Efter mødet fortalte Stoltenberg, at flere Nato-allierede har oplysninger, som bakker op om Tyrkiets udlægning af forløbet: At det russiske fly med sikkerhed krænkede tyrkisk luftrum.

Ifølge de tyrkiske myndigheder blev to russiske kampfly advaret, inden det ene blev skudt ned. De blev angiveligt advaret 10 gange på fem minutter, før det ene blev beskudt og styrtede ned. Ifølge tyrkisk militær blev det russiske fly skud ned af to tyrkiske F-16-fly, kort efter det krydsede grænsen til tyrkisk luftrum.

Stoltenberg sagde efter Nato-mødet, at de foreløbige oplysninger fra andre allierede tyder på, at Tyrkiets udlægning er sand, men han afviste at gå i detaljer.

Ifølge en kilde i Nato var mødet præget af stor alvor og bekymring over, hvad Tyrkiet har gjort, og hvordan Rusland vil reagere på nedskydningen. Det kom ifølge kilden frem på mødet, at de russiske fly med sikkerhed var i tyrkisk luftrum, men også, at det var der i meget kort tid. Flyene fløje nemlig tværs hen over en smal landtange af tyrkisk territorium.

»Mødet var præget af en fornemmelse af, at det er et meget voldsom skridt, Tyrkiet har taget, i forhold til, hvad der er sket«.

Rusland har gjort det før

Det er langt fra første gang, at Rusland beskyldes for at krænke et Nato-lands luftrum. Russiske fly har fløjet over de baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, siden Rusland besatte Østukraine, og Vesten indførte sanktioner mod Rusland.

Men i Baltikum har fly fra Nato fløjet op og mødt de russiske fly for at afvise dem. På intet tidspunkt har de skudt mod dem, som Tyrkiet nu har.

Jeg opfordrer til ro og nedtrapning

For et par år siden ændrede Tyrkiet reglerne for, hvornår de sender kampfly på vingerne. Tyrkiet har gjort klart, at alt, der nærmer sig fra Syrien, nu bliver set som en trussel. Ifølge de nye regler skal det tyrkiske luftvåben handle derefter.

Tyrkiet har anklaget Rusland for at krænke tyrkisk luftrum, lige siden Rusland begyndte sin militære operation i Rusland for over en måned siden. I oktober advarede Nato Rusland om at sende fly ind i tyrkisk luftrum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rusland kan gøre økonomisk gengæld

På Nato-mødet kom det ifølge Politikens oplysninger ikke til en diskussion af, hvad Rusland kan finde på at gøre som gengæld. Men ifølge en kilde i Nato ventes Rusland ikke at tage direkte hævn militært. Til gengæld kan Rusland ramme Tyrkiet hårdt ved at droppe den store samhandel, som er opstået mellem de lande, efter at andre vestlige lande indførte sanktioner mod Rusland.

Efter mødet tirsdag aften understreger Nato-generalsekretæren, at Nato nu vil gøre alt for, at man aldrig igen kommer i en sådan situation.

»Faktisk taler vi nu i alliancen om, hvordan vi kan udvikle bedre og forbedrede mekanismer til gennemsigtighed, forudsigelighed og mindskelse af risici, for vi er nødt til at undgå situationer som denne. Vi må undgå, at situationer kommer ud af kontrol. Dette er en alvorlig situation«, sagde Jens Stoltenberg.

System skal sikre mod gentagelse

De lande, som er militært involveret i Syrien har aftalt en frekvens, de kan tale samme over, hvis de mener, at et andet land krænker deres territorium. Det er den frekvens, som tyrkisk militær siger, at de brugte til at advare de russiske piloter.

Men internt i Nato har man i nogle måneder talt om at skabe et helt system, så man kan advare, før man skyder, fortæller en kilde i Nato:

»Systemet skal ikke kun bruges ved Syrien, men også over Østersøen. Det skal sikre direkte kommunikationslinjer mellem Nato-lande og Rusland«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce