STEM. I dag er første gang, at ukrainerne får mulighed for at sende et signal til enten EU eller Rusland ved stemmeurnerne, efter de voldsomme uroligheder i landet begyndte tidligere i år.
Foto: Sergei Chuzavkov/AP

STEM. I dag er første gang, at ukrainerne får mulighed for at sende et signal til enten EU eller Rusland ved stemmeurnerne, efter de voldsomme uroligheder i landet begyndte tidligere i år.

Krim

Porosjenko: »Jeg tror, vi vil få et helt nyt parlament«

Måling spår Porosjenko og de pro-vestlige partier som vinder af dagens valg.

Krim

Det var varmtklædte ukrainere, der i dag trodsede kuldegraderne og mødte op ved landets valgsteder for at stemme til deres parlamentsvalg, beretter nyhedsbureauet Reuters.

Ved valget, der sluttede dansk tid klokken 19.00, er de pro-vestlige partier med den nuværende præsident Petro Porosjenko netop blevet spået som vinder i en exitpoll offentliggjort ved stemmeboksenes lukketid.

Præsidentens blok står i den netop offentliggjorde exitpoll ifølge Ritzau til at få 23 procent af stemmerne, mens premierminister Arsenij Jatsenjuk og hans parti Folkefronten står til at få 21 procent.

Det var på forhånd ventet, at præsidentens Solidaritetsparti og dets allierede Udar-parti ville stå som sejrherrer, når stemmerne er talt op.

Partiet Stærkt Ukraine overrasker

Generelt klarede de provestlige partier sig godt, mens gruppen Stærkt Ukraine står til at få knap otte procent af stemmerne, skriver Ritzau.

Gruppen Stærkt Ukraine er en sammenslutning af oligarker og politikere, der støttede den tidligere præsident Viktor Janukovitj, der blev drevet fra posten under gadeprotester i hovedstaden Kijev sidste vinter.

Og i dag var så første gang, at ukrainerne fik mulighed for at sende et signal til enten EU eller Rusland ved stemmeurnerne, efter de voldsomme uroligheder i landet begyndte tidligere i år.

I de østlige regioner, der er kontrolleret af den ukrainske hær, var soldaterne bevæbnet med automatvåben og beklædt med skudsikre veste. Her har de siden valgstederne åbnede klokken 8 i morges kontrolleret stemmeurnerne under det blå-gule ukrainske fald, skriver nyhedsbureauet.

I de områder, som pro-russiske separatister kontrollerer, har det ikke været muligt at stemme til dagens valg. Her vil de understrege deres ønske om selvstændighed med et separat valg 2. november.

»I går kunne vi høre skud nær os, mens vi var ved at forberede valglisterne. Enten forsøger separatisterne at skræmme os, eller også har de en skydeøvelse«, siger Nadezhda Danilchenko, der er medlem af valgbestyrelsen ved et valgsted i byen Volnovakha, der ligger omkring 50 kilometer syd for den uroplagede region Donetsk i Østukraine.

Der er ifølge nyhedsbureauerne indsat 61.000 politifolk til at holde landets valg under kontrol og sørge for sikkerheden for de 46 millioner indbyggere.

Yderligere 700 observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), har været udsendt for at holde øje med fusk og valgsvindel under dagens netop afsluttede valg. Herunder også en række danske observatører.

Porosjenko spås som vinder

Det var forventeligt, at de EU-venlige provstelige partier fik flest stemmer ved parlamentsvalget. Ligeledes som den nuværende præsident Petro Porosjenkos politiske blok er spået til at blive den dominerende magt i parlamentet, hvor pro-russerne ventes at få mindre indflydelse.

De bekræftes nu af den netop offentliggjorde exitpoll.

Porosjenko selv rejste ifølge Reuters netop til en by i Donetsk-regionen i dag for at vise sin støtte til tropperne i øst, hvor en våbenhvile har holdt siden begyndelsen af september.

»Alle disse mennesker venter på fred, og vi er sammen om det. Jeg tror, at vi vil få et helt ny parlament«, sagde han her ifølge nyhedsbureauet.

Advarer om russiske terrorhandlinger

Dagens afstemning skete med store dele af verden som tilskuere, og Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, har tidligere gisnet om, at Rusland måske ville gøre mere end at se på.

Han advarede blandt andet om risikoen for, at Rusland ville forsøge at forstyrre valget, og han havde beordret fuld mobilisering af sikkerhedsstyrker for at hindre, hvad han betegnede som »terrorhandlinger«.

SE OGSÅ

Fra russisk side udtrykte regeringen håb om, at valget blev afviklet i henhold til »demokratiske principper og normer«, som Aleksander Lukasjevitj, talsmand for udenrigsministeriet sagde ifølge det russiske nyhedsbureau RIA.

Der har i løbet af dagen været enkelte meldinger om mindre optøjer som eksempelvis stenkast. Ellers har dagen i det uroplagede land forløbet forholdsvist roligt, skriver nyhedsbureauerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Opstiller krigsveteraner

Flere ukrainske partier havde opstillet krigsveteraner og patriotiske aktivister som kandidater, hvilket de håber vil præge den nye regering i en nationalistisk retning, skriver Reuters.

»Jeg tror ikke, at det er en god idé, hvis en masse militærveteraner kommer ind i parlamentet, men der er en krig i gang, og det dikterer, hvilke love vi har«, siger 36-årige Sofia Didkovskaya, der i dag stemte i Kiev.

Krim-borgere kan ikke stemme

I alt er der 36.514.491 registrerede vælgere i Ukraine. Men omkring 13 procent af vælgerne har ikke haft mulighed for at stemme på grund af konflikten med Rusland.

Parlamentet har hidtil haft 450 medlemmer, men Ruslands annektering af halvøen Krim betyder, at der nu bliver 12 færre.

På Krim, der i Rusland opfattes som russisk, skal borgerne slet ikke stemme.

Se billederne fra dagens valg i Ukraine fra nyhedsbureauet AP:

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce