Farvel. Danmark får ingen parallelaftale og ryger dermed ud af Europol, siger EU-kommissionens næstformand, Frans Timmermans.
Foto: Virginia Mayo/AP

Farvel. Danmark får ingen parallelaftale og ryger dermed ud af Europol, siger EU-kommissionens næstformand, Frans Timmermans.

Europa

EU-chef fjerner al tvivl: Danmark kan ikke blive i Europol

EU-kommissionens næstformand fastslår, at Danmark ingen parallelaftale får.

Europa

Danmark kan ikke få en parallelaftale og må derfor forlade EU's politisamarbejde, Europol.

Det fastslår EU-kommissionens næstformand, Frans Timmermans, efter at det i går vakte opsigt, at han sagde til TV 2 om udsigten til en dansk parallelaftale, at man ikke kan »være halvt gravid« og, at »hvis man stemmer sig ud af Europol, så er man ude«.

Direkte adspurgt, om han mener, at Danmark dermed ikke kan få en parallelaftale, svarer Frans Timmermans i dag:

»I går forklarede jeg blot, hvad den juridiske situation er. Det danske folk stemte imod at bruge deres tilvalgsordning. Hvis man gør det, kan man ikke forblive medlem af Europol«, siger Frans Timmermans og fortsætter:

»Danmark er et medlemsland (af EU, red.) og kan derfor ikke som et tredjeland få en parallelaftale«, siger han med henvisning til, at parallelaftaler normalt kun er lande, der ikke er medlem i EU.

»Det betyder, at Danmark ikke kan forblive medlem af Europol«, siger Frans Timmermans.

Dansk Folkepartis lovede parallelaftale

Dermed ser det kulsort ud for Danmarks muligheder for at blive i Europol, sådan som både regering og et flertal af danskerne i flere meningsmålinger gerne vil.

Årsagen er, at et flertal af danskerne stemte nej til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning ved folkeafstemningen 3. december sidste år. Det betyder, at Danmark 1. maj må forlade ud af Europol, som overgår til at blive et overstatsligt samarbejde og dermed kolliderer med det danske retsforbehold.

Dansk Folkeparti lovede ved afstemningen vælgerne, at Danmark godt kunne fortsætte som en del af Europol ved hjælp af en parallelaftale. Ja-partierne advarede om, at dette kunne blive svært.

Siden afstemningen har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forsøgt at få åbnet en forhandling om en parallelaftale, der kan sikre Danmarks fortsatte medlemskab. Nu ser det altså ud til at være umuligt.

Meget tegner derfor til, at en ny folkeafstemning må til, hvor danskerne skal stemme ja til at tilvælge Europol, hvis Danmark ikke skal ryge ud til maj næste år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce