Trussel? Tjetjeniens leder, Ramsan Kadyrov, er kendt for at være Putins trofaste forbundsfælle i Tjetjenien. Nu udgiver den russiske opposition en rapport på 64 i form af et frontalangreb på Kadyrov.
Foto: Alexei Druzhinin/AP (arkiv)

Trussel? Tjetjeniens leder, Ramsan Kadyrov, er kendt for at være Putins trofaste forbundsfælle i Tjetjenien. Nu udgiver den russiske opposition en rapport på 64 i form af et frontalangreb på Kadyrov.

Tjetjeniens boss blev udråbt som trussel mod Ruslands sikkerhed

En bombetrussel var ikke nok til at stoppe liberalt russisk frontalangreb på Ramsan Kadyrov – Putins tøjlesløse forbundsfælle i Tjetjenien.

Rusland

På overfladen kunne det ligne et spil kispus mellem Ruslands liberale opposition og Tjetjeniens magtfulde leder, Ramsan Kadyrov. Men bag gensidige drillerier gemmer sig en bogstavelig talt blodig alvor, hvor ingen kan vide sig sikker på Kadyrovs næste skridt.

Var det virkelig risikoen værd, da Ilja Jasjin, næstformand for det liberale oppositionsparti Parnas, for nylig rejste til Tjetjeniens hovedby Grosnij for at samle de sidste stumper materiale til en stærkt kritisk rapport om Kadyrov? Risikerer han og andre liberale frontfigurer samme skæbne som tidligere viceministerpræsident Boris Nemtsov, der for 1 år siden blev myrdet et stenkast fra Kreml? Og hvad nu, hvis der havde været alvor bag bombetruslen ved tirsdagens pressemøde på Parnas’ partikontor i Moskva?

»Tag jer ikke af det. Det er bare en provokation. Dette er den eneste bombe her«, sagde Jasjin og pegede på sin nye rapport med titlen ’En fare for den nationale sikkerhed’ og et foto af Kadyrov på forsiden.

BORIS NEMTSOV

Politifolk med megafoner forsøgte at rydde bygningen, så bombehunde kunne komme til, men Ilja Jasjin talte upåvirket videre. Men kun et fåtal af journalisterne i det tætpakkede lokale efterkom ordren.

Da en af betjentene gik op til podiet for at få Jasjin til at afbryde pressemødet, svarede han roligt, at politiet havde haft rig mulighed for at tjekke sikkerheden inden, og at man nu var i færd med ulovligt at afbryde et politisk pressemøde.

Forinden var seancen blevet afbrudt to gange af aktivister. Den ene kastede et bundt falske dollarsedler op foran kameraerne. Den anden råbte, at Kadyrov har gjort langt mere for Rusland end Jasjin.

Jeg er ikke i tvivl om, at Kadyrov stod bag mordet på Boris Nemtsov. Det eneste spørgsmål er, om han blot bestilte mordet eller direkte organiserede det

»Har du overhovedet været i hæren?«, ville den lyshårede unge mand i jakkesæt vide. Men Jasjin fortsatte ufortrødent sin gennemgang, mens partiets vagter førte manden væk.

Putin taget som gidsel

Tidligere på dagen havde Ramsan Kadyrov forsøgt at stjæle showet ved selv som den første at sprede rapporten på diverse sociale medier. »Intet andet end pladder«, skrev han på Instagram om den sønderlemmende rapport, der kortvarigt og ved en fejl var blevet lagt ud på nettet af oppositionsforummet Åbent Rusland.

»Vi skylder Kadyrov stor tak. Bravo, Kadyrov«, sagde Jasjin på pressemødet og forklarede, at en ellers uoverkommelig opgave, nemlig at sprede rapportens indhold til alle tjetjenske hjem, var blevet muliggjort af den tjetjenske leder.

Den 64 sider lange rapport – grundig, pædagogisk opbygget og elegant layoutet med masser af billeder og citater – har form af et frontalangreb på Kadyrov, som Jasjin kaldte »et af de største problemer i dagens Rusland«. Og dermed også et angreb på præsident Vladimir Putin, der konsekvent har holdt hånden over Kadyrov og givet særdeles frie tøjler, siden Kadyrov og hans far, Akhmad Kadyrov, skiftede side fra rebellerne til Moskva under den anden Tjetjenienkrig i 1999.

»Ved at give Kadyrov superautoritet på republikkens territorium har Vladimir Putin i realiteten gjort sig selv og hele det russiske samfund til gidsler af denne mand«, hedder det i rapporten.

Kadyrov kan åbent true liberale oppositionsfolk – blandt andet med et nyligt videoklip, hvor man ser tidligere ministerpræsident Mikhail Kasjanov gennem et sigtekorn – uden at det får konsekvenser. Tjetjenske sikkerhedsstyrker, der ifølge rapporten tæller 30.000 mand, fungerer som Kadyrovs private hær, mens FSB og andre føderale sikkerhedstjenester ingen indflydelse har i Tjetjenien. Dertil kommer, at væbnede tjetjenske grupper i Moskva og Sankt Petersborg angiveligt får lov til at operere med et minimum af kontrol fra føderale myndigheders side.

Anklages for mordet på Nemtsov

»Jeg er ikke i tvivl om, at Kadyrov stod bag mordet på Boris Nemtsov. Det eneste spørgsmål er, om han blot bestilte mordet eller direkte organiserede det«, erklærede Jasjin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tjetjenien har i praksis en status helt ulig nogen anden region i Rusland og fremstår i dag omtrent lige så selvstændigt som før Tjetjenienkrig nummer 2. Dog med den forskel, at Kadyrov har svoret Putin evigt troskab og forsikret, at hans væbnede styrker er præsidentens forlængede arm.

FRA ARKIVET

Men det er ifølge Jasjin en rent taktisk manøvre, hvor Kadyrov når som helst kan vende Moskva ryggen og udløse en tredje Tjetjenienkrig, hvis ikke han får sin vilje.

Jasjin krævede, at Kadyrov afskediges og retsforfølges, men erkendte, at det næppe sker med Putin ved magten. På et spørgsmål om sin egen sikkerhed svarede Jasjin, at han ikke mener at have noget valg.

»Jeg er udmærket klar over risikoen. Men jeg forstår også, at hvis ikke vi taler højt om situationen, vil risikoen vokse for os alle«, sagde Ilja Jasjin.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce