Foto: Evan Vucci/AP
USA

Pressestorm: En læge, tak! Sådan lyder det fra tyske Der Spiegel, mens Washington Post kalder Trump for »chefkværulanten«

Trumps første pressekonference som præsident har givet genlyd i alverdens medier.

USA

Donald Trump var kampklar til sin første pressekonference på egen hånd. Den blev afholdt torsdag aften dansk tid, og efter 47 minutter kom han med spådommen:

»I morgen vil de sige: 'Donald Trump skælder og smælder på pressen'. Men jeg skælder og smælder ikke. Jeg forklarer jer bare. I ved, I er uærlige mennesker. Men... Jeg skælder og smælder ikke. Jeg elsker det her. Jeg har det godt med at gøre det«.

Få her et overblik over mediers dækning af konferencen:

Washington Post: En henslængt bevidsthedsstrøm

I Washington Post kaldes Trump for »chefkværulanten«, da han »vredt og melankolsk forsøgte at uddelegere skyld for alt det, der i hans øjne er galt med Amerika«.

»Ikke nok folk, der er optimistiske med hensyn til hans præsidentembede? Det er mediernes skyld«, skriver avisen og henviser til Trumps angribende udtalelser: »Pressen er ærlig talt ude af kontrol« og »niveauet af uærlighed er ude af kontrol«

77 minutters udmattende ekstravaganza

Men det var ikke alene medierne, Trump kritiserede. Han fyrede også en bredside af mod Barack Obama: »Jeg arvede en rodebutik. Det er et rod. Både hjemme og udenlands, et rod«. Hvilket får Washington Post til lettere ironisk at opremse: »Firmaer, der rykker jobs til udlandet? For lave lønninger? Forbrydelser i Chicago? Konflikten i Mellemøsten? Terrorismens udbredelse? Aggressiv adfærd i Nordkorea? Det er tidligere præsident Barack Obamas skyld«.

Trump holdt ikke tilbage med at placere skylden for det hele: »Jeg arvede en rodebutik. Det er et rod. Både hjemme og udenlands, et rod«.

I en anden artikel skriver Washington Post, at præsidenten torsdag fik »luftet sine anklager mod nyhedsmedierne, efterretningstjenesten og hans modstandere i et pressemøde, der generelt var en henslængt bevidsthedsstrøm, der vekslede mellem påstande om, at han havde 'arvet et rod' og påstanden om, at hans spæde administration 'kører som en finjusteret maskine'«.

Washington Post, der desuden betegner mødet som »til tider usammenhængende, kamplystent og demontrativt«.

Nu ved vi, at det er tid til at tvivle på præsidentens forstand

Herudover har avisen publiceret en artikel, der fact-tjekker 15 af Trumps udtalelser og blandt andet refererer til Trumps svar, da han blev taget i at præsentere ukorrekte tal og blev spurgt, hvordan folket skulle kunne stole på ham, når han kommer med falske facts: »Det ved jeg ikke. Den information blev jeg givet«.

Der Spiegel: 'En læge, tak!'

Det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel bringer en kommentar af deres Washington-korrespondent Veit Medick med overskriften 'En læge, tak!', hvori han skriver, at »nu ved vi, at det er tid til at tvivle på præsidentens forstand«, og at »man må håbe, at der er en god medicinsk klinik i Det Hvide Hus, der kan undersøge, om alt virkelig er i orden med denne mand«.

Guardian: 'Han bliver aldrig præsidentværdig'

»Det kan godt være, at han er præsident, men han vil aldrig blive præsidentværdig«. Sådan skriver Guardian.

»Trump brugte sin første solo-pressekonference som præsident til at skælde pressen ud og undvige ethvert seriøst spørgsmål - og intet af det kommer nogensinde til at blive normalt«, skriver Guardian, der i øvrigt refererer til pressekonferencen som »77 minutters udmattende ekstravaganza«.

Enhver fem-minutters seance fra konferencen, ville ifølge Guardian være nok til at generere forsidehistorier over hele verden.

Han gav udtryk for følelser af vrede og forurettelse som sjældent er set fra en amerikansk præsident - og da slet ikke fra én, der kun har siddet i fire uger

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Guardian skriver desuden, at de journalister, der var til stede, sommetider slet ikke kunne lade være at grine af Trumps stikpiller, simpelthen fordi Trumps kommentarer var så »skøre og bizarre«.

Mens Trump sagde, at han altså ikke rablede, gav Guardian ham ret og skriver, at han fremstod helt selvsikker i sin sindsforvirring, mens han angreb pressen og pralede over, at være dén præsident, »der har udrettet mest på så kort tid«.

CNN: En sjælden optræden

CNN og BBC har begge lagt pressekonferencen ud i sin fulde længde - både som video og i transkriberet form. CNN har bragt en artikel med overskriften »Mest bemærkelsesværdige udsagn fra Trumps nyhedskonference«, hvor et af de fremhævede citater lyder:

»I kan tale så meget I vil om Rusland - som alt sammen var fabrikerede fake news... Det hele er fake news. Det hele er fake news«.

I artiklen »Et utroligt øjeblik i historien: Donald Trumps pressekonference« fremhæves præsidentens fremtoning: »Han gav udtryk for følelser af vrede og forurettelse, som sjældent er set fra en amerikansk præsident - og da slet ikke fra én, der kun har siddet i fire uger«, skriver CNN.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce