Annonce
Annonce
Annonce
Viden

Danmarks Statistik: Anmeldt professor bruger manipulerede tal

Beregning om indvandreres børn i Danmark er helt ude af proportioner.

Gem til liste

Tre forskere, der har anmeldt tidligere psykologiprofessor Helmuth Nyborg for plagiat og vildledning, bakkes nu op af Danmarks Statistik.

Sagen, som Information beskrev i går, handler om en forskningsartikel, der forudser et fald i danskernes IQ som følge af indvandring fra såkaldte 'lav-IQ-lande'.

LÆS ARTIKELOmstridt forsker anklages for snyd og vildledning

Et af stridspunkterne er spørgsmålet om, hvor mange børn indvandrere og deres efterkommere får i Danmark. Helmuth Nyborg forudsætter, at indvandrere får mange børn, når de kommer til Danmark, hvorimod anmelderne mener, at fødselsraten falder markant.

Danmarks Statistik, som netop laver statistik på fødselsrater, er enig med de sidste.

»Hvis man laver antagelser, som bygger på, at indvandrere får børn i samme takt i Danmark, som i de lande, de kommer fra, så er der noget, der er helt galt«, siger Anita Lange, der er kontorchef hos Danmarks Statistik og specialiseret i befolkningsstatistik.

Hun understøtter dermed anmeldelsen mod Helmuth Nyborg, som undervisningsadjunkt ved Aalborg Universitet Jens Kvorning, professor emeritus Jens Mammen fra Aarhus Universet og lektor Morten Kjeldgaard fra samme sted har indgivet til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU).

»Det er manipulation«
Anita Lange henviser til Danmarks Statistiks egne beregninger om befolkningens vækst og understreger, at der er flere faktorer end som så at tage højde for.

For eksempel, at indvandrere i Danmark statistisk set ikke får nær så mange børn, som de ville have fået, hvis de var blevet i deres hjemland. Det er ellers en forudsætning for Helmuth Nyborgs regnestykke.

»Vi laver statistikker over udviklingen i fertilitet blandt indvandrere. Og der kan man meget tydeligt se, at fertiliteten falder ret voldsomt, efter de kommer her til landet. Så derfor må man nok sige, at det er manipulation«, siger hun.

Som udgangspunkt for sine beregninger, der forudsiger et fald i den gennemsinitlige IQ - fordi antallet af indvandrerne og efterkommere fra såkaldte lav-IQ-land vil stige og til sidst udgøre et flertal - bruger Helmuth Nyborg tal fra Danmarks Statistik og FN.

Forkerte forudsætninger
Imidlertid er det metoden, som Nyborg bruger til sine beregninger og selv kalder for »alment anerkendt anuitetsmetode«, der anklages af de tre forskere.

Og nu betvivles metoden og dens forudsætninger altså også af Danmarks Statistik.

Jeg har taget officielle data fra Danmarks Statistik

Helmuth Nyborg

»Fremskrivninger laves jo på den måde, at der er nogle forudsætninger for dem. Men hvis hans forudsætning - for eksempel om hvor mange børn indvandrere får - er fuldstændig ude af proportioner med virkeligheden, så bliver det jo en forkert fremskrivning alligevel«, siger Anita Lange.

Professor Helmuth Nyborg har tidligere har været anklaget for uredelighed og gik i 2007 på pension efter en alvorlig irettesættelse fra Aarhus Universitet oven på en sag, hvor han ikke kunne dokumentere sin påstand om, at mænd er klogere end kvinder.

LÆS ARTIKELForskere smækker med døren efter Nyborg-sag

Over for politiken.dk afviser han blankt, at der skulle være noget at komme efter i de nye anklager.

»Jeg har brugt en metode, der er så almen, at ingen har ret til at kalde den deres. Jeg har taget officielle data fra Danmarks Statistik, og jeg har taget officielle data fra FN. Og det har jeg alt sammen beskrevet«

Men anklagerne går på, at der ikke taget tilstrækkelig højde for, at fertiliteten blandt indvandrere falder ret voldsomt, når de kommer her til landet. Burde der ikke være taget højde for det?

Åh nej, ikke igen. Det er jo mildest talt noget pjat

Helmuth Nyborg

»Ja, den falder, siger Danmarks Statistik. Men er det nu helt rigtigt for alle grupper af indvandrere? For at undgå misforståelser, så brugte jeg FNs officielle fødselsrater«, siger Helmuth Nyborg.

Skader dansk forskning
Professor emeritus Jens Mamman, der er en af de tre anklagere, problematiserer over for Information, at Helmuth Nyborgs »vildledninger« er publiceret i både danske og internationale medier og mener dermed, at Nyborgs artikler skader dansk forsknings internationale troværdighed.

Nyborg selv ønsker ikke vil udtale sig om ydeligere detaljer i sagen, så længe den behandles af Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU). Imidlertid fastholder han, at han har taget alle de nødvendige forbehold:

LÆS OGSÅHelmuth Nyborg: Religiøse folk er dummest

»Hvis man redegør for de forudsætninger, man har, så kan folk jo tage stilling til, om de mener, det er en undervurdering eller en overvurdering. Og det er, hvad videnskaben inden for demografien (befolkningsudviklingen, red.) går ud på«.

Han fortæller, at han endnu ikke har læst anklagerne, men at anmeldelsen i sig selv ikke var opmundrende:

»Min første reaktion var: Åh nej, ikke igen. Det er jo mildest talt noget pjat, der er ikke fugls føde på anklagerne«, siger Nyborg.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb