Tyskeren Thomas Grau har fundet den første meteorit i Danmark siden 1951- Han indleverede sit fund på Geologisk Museum i en plastikbakke med det stykke græs, hvor han fandt stenen.
Foto: NIELS CHRISTENSEN

Tyskeren Thomas Grau har fundet den første meteorit i Danmark siden 1951- Han indleverede sit fund på Geologisk Museum i en plastikbakke med det stykke græs, hvor han fandt stenen.

Viden og tech

Meteorit-jæger jubler efter sjældent fund

Det er en af verdens mest sjældne meteoritter, der er fundet på Lolland. Danske eksperter havde opgivet at finde stenen.

Viden og tech

Det er en af verdens mest sjældne meteoritter, der er blevet fundet på Lolland.

Og den tyske mand, der fandt den, Thomas Grau, er synligt stolt.

»Det er utroligt, jeg har fundet så lille et stykke«, siger han om sit fund, der straks er blevet ophøjet til såkaldt danekræ - og dermed bliver en del af Geologisk Museums samling.

»Jeg er den første, der har fundet en metorit i dette område. Og så er den endda en sjælden type. Det er et utrolig vigtigt fund«, siger Thomas Grau, der viser meteoritten frem på Geologisk Museum i København. Det er første gang siden 1951, at der er fundet en meteorit i Danmark.

Ligner bare asfalt Den lille sten på størrelse med en blomme, der ligger på en papirserviet, er delvist smuldret og ligner mest et stykke asfalt, der er krakkeleret. Men i virkeligheden er den fire et halvt milliard år gammel. Det fortæller Henning Haack, der er lektor og meteoritekspert.

Ved et nærmere kig på et stykke af meteoritten i mikroskop kan man se, at stenen har en brændflade på overfladen, der er kommet fra de høje temperaturer, den er blevet udsat for på sin vej gennem atmosfæren.

Indeni kan man se små partikler, der er særligt kendetegnende for meteoritter.

Er meget sjælden
De fleste meteoritter, der findes, er såkaldt almindelige meteoritter - hele 80 procent. De er blevet varmet op i en asteroide, så de interessante elementer i dem er smeltet. Men meteoritten, der er fundet på Lolland, hører til de sjældne, fortæller Henning Haack.

»Denne her meteorit er ikke blevet varmet op. Det materiale, den er lavet af, blev skabt for fire et halvt milliarder år siden, og det er blevet bevaret. Det er lige præcis dette fine materiale, der er blevet klumpet sammen og blevet lavet planeter af«, siger meteoriteksperten.

For godt til at være sandt
Han fik meteoritten ind på sit bord i går, og nu kribler det i hans fingre for at undersøge den nærmere. Men det må vente, for telefonen kimer med journalister, der vil interviewe ham, og interesserede forsker-kolleger kommer konstant forbi hans kontor for at se det sensationelle fund.

»Dette her fund tillader os at rekonstruere, hvordan vores solsystem er blevet til. De allerførste stadier af, hvordan vores solsystem blev lavet, kan aflæses af denne meteorit. Der kan sagtens ligge noget i den, som vi ikke anede i forvejen. Det er helt fantastisk«, siger Henning Haack, mens han kigger længselsfuldt mod stenbunken på sit bord.

»Jeg har jo i årevis gået og håbet på, at der ville falde en meteorit ned i Danmark under min karriere. Statistikken siger, at der falder en hvert 100. år. Og så kommer denne her - og det er endda en sjælden type. Det er fantastisk«, siger Henning Haack.

Mange så den falde
Også på verdensplan er fundet sensationelt. Der er i alt fundet 10 meteoritter af samme type, men det er første gang, man også har set meteorittens fald.

»Det betyder, at vi kan beregne dens bane og dermed hvor den er faldet fra«, fortæller Henning Haack.

Mange danskere så lyset fra nedslaget, da meteoritten faldt 17. januar over Lolland. Og mange danskere ledte efter meteoritter i dagene efter nedslaget.

Danskeren regnede forkert
Også Henning Haack var på stikkerne:

»Jeg prøvede også at regne mig frem til, hvor den lå. Og jeg nåede frem til, at den måtte være landet i Østersøen. Så jeg kan jo bare være glad for, at ikke alle tror på, hvad jeg siger«, ræssonerer han i dag.

Tyskeren Thomas Grau var mere ambitiøs. Manden er halvprofessionel meteoritjæger, og han har i alt fundet 31 af slagsen i sit liv. Da han hørte om meteoritnedfaldet over Lolland, blev hans interesse vækket, og jagten gik i gang.

Ved hjælp af øjenvidneskildringer og videobilleder af nedslaget regnede Thomas Grau sig frem til et område, hvor meteoritten formentlig var slået ned. Og så gik han i gang med at lede på Lollands græsmarker og skove.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lollikker skal ud og lede
Efter at have overdraget stenen til Geologisk Museum kan han se frem til at få en findeløn, som et udvalg skal beslutte størrelsen af. Henning Haack tør endnu ikke udtale sig om, i hvilken størrelsesorden tyskeren bliver belønnet.

Men han har et andet budskab, der ligger ham meget på sinde:

»Mit store håb er, at folk på Lolland nu går ud og leder efter flere. Vi har et område på omkring 10 gange 20 kilometer nær Maribo, hvor der kunne ligge flere meteoritsten. Så jeg vil opfordre folk til at kigge efter i tagrender og på græsplænerne for at se efter meteoritter og indlevere dem til os«, siger Henning Haack.

Udstilles i weekenden

På Geologisk Museums hjemmeside vil man inden længe kunne se billeder af meteoritten fra Lolland, så Lollands befolkning kan sammenligne sine fund med den ægte vare. Og andre, der ikke har mod på at finde sit eget eksemplar, kan se den sensationelle meteorit på Geologisk Museum allerede i weekenden, hvor den bliver udstillet.

»Men vi holder den bag lås og slå om natten«, understreger Henning Haack.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce