Alexander Griffin undgik næsten insulin de første  fire år, han havde type 1-diabetes. Foto: Peter Hove Olesen.

Alexander Griffin undgik næsten insulin de første fire år, han havde type 1-diabetes. Foto: Peter Hove Olesen.

Viden og tech

Diabetes: Alexander regulerede sit blodsukker med kost og motion

Danske forskere har en teori om, at glutenfri kost spillede en vigtig rolle for Alexander Griffin, der næsten ikke tog insulin de første fire år, han havde type 1-diabetes.

Viden og tech

En formiddag fik børnene i Alexander Griffins børnehave pandekager som mellemmåltid. Alexander var lige ved at sætte tænderne i en lækker pandekage, da hans mor kom og afbrød ham. Det er den første erindring, Alexander har om sin type 1-diabetes – selv om han ikke dengang var klar over, hvorfor han blev hentet tidligt.

Alexanders mor, Ekaterina Griffin, havde lige modtaget testresultaterne, der bekræftede hans type 1-diabetes, og hun var bange for, at hans blodsukker ville stige for hurtigt oven på en pandekage med sukker.

»Episoden er det første, jeg husker om sygdommen, men ellers har sygdommen ikke betydet, at jeg har følt mig anderledes end andre børn«, siger Alexander Griffin.

Han kom til kontrol på Herlev Hospital og her spurgte hans mor til, hvad de selv kunne gøre. »Så sagde personalet, at vi kunne prøve en glutenfri kur. Det var rigtig godt for os. I første omgang betød det, at det blev os, der havde styr på sygdommen og ikke omvendt. Og så fik det betydning for Alexanders blodsukker«, siger Ekaterina Griffin.

Alexander Griffin var knap 6 år, da han fik konstateret type 1-diabetes. I de næste 4 år tog han kun insulin et par gange om året. Det skal ses i sammenligning med, at børn med type 1-diabetes ellers skal regulere deres blodsukker med insulin ved hvert eneste måltid – for mange også hvis de blot spiser et æble. I dag tager han insulin morgen, aften og ved måltider. »Det betyder meget, at vi kunne udskyde det, fordi det er nemmere for et barn på 10 år at tage insulin selv, end det er for et barn på 6 år. At han kunne nøjes med at regulere sit blodsukker med kosten i de første år, har givet ham frihed«, mener Ekaterina Griffin.

42 børn deltager i forsøg

Alexander Griffin er det første barn med type 1-diabetes, som en forskergruppe på Herlev Hospital har fulgt, for at finde ud af, om kostomlægning kan hjælpe børn med type 1-diabetes med at styre deres blodsukker. I 2012 publicerede forskergruppen i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal Case Reports Alexander Griffins data, hvor de opstillede den teori, at den indledende fase i type 1-diabetes, hvor patienten stadig selv producerer insulin, var blevet forlænget på grund af den glutenfri kost »Vi var overraskede over, at det tilsyneladende havde så god en effekt«, siger læge Jannet Svensson, der stod bag undersøgelserne på Herlev Hospital.

På baggrund af resultaterne fra Alexander Griffin har Herlev Hospital siden forsket i, hvordan man bremser videreudviklingen af type-1-diabetes hos allerede diagnosticerede i en pilotundersøgelse med 15 børn. »Vores indledende undersøgelser tyder på, at det styrker børns egen insulinproduktion, når de spiser glutenfrit«, siger læge Jannet Svensson. Alexander har været et særlig godt eksempel – de andre børn i forsøget har ikke kunnet udskyde brugen af insulin i 4 år. Men den positive effekt, forskerne også har iagttaget hos børnene i pilotundersøgelsen, bliver nu undersøgt i et større lodtrækningsforsøg på Herlev Hospital. Foreløbig deltager 42 børn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Motion er ikke en pligt

I dag er Alexander Griffin 12 år. Foruden at spise glutenfrit er han på en lavkulhydrat-kur på sine forældres initiativ. Det er noget, man skal være varsom med, da få kulhydrater i et barns diæt kan medføre, at barnet ikke vokser nok. Derfor følger familiens læge Alexander Griffins vækstkurve. Desuden går han til svømning fem gange om ugen og spiller lidt fodbold. I et lille etui på Alexanders ene cowboyshortslomme sidder hans blodsukkermåler. Med den kan han uden at stikke sig i fingeren tjekke, at blodsukkeret er stabilt. »Mine forældre har opfordret mig til at dyrke meget motion, fordi det var godt for mit blodsukker, men det er blevet noget, som interesserer mig. Til svømning og til fodbold har jeg nogle af mine bedste venner, så jeg dyrker motion, fordi jeg har lyst – ikke for at kontrollere min diabetes. Der er jeg måske bare heldig at kunne lide sport«, siger han.

Alexander synes mest, det er ærgerligt, at være på kur, når han ikke kan spise den fødselsdagskage, der bliver delt ud – men han har næsten altid noget med, han kan spise i stedet. Flæskesvær og en særlig Nutella, må han for eksempel gerne spise. »Det er besværligt og dyrere at spise glutenfrit. Så det er ikke hele familien, der får Alexanders lækre brød«, siger Ekaterina Griffin. Alexander mener også selv, han spiser godt: »Mad er også min hobby«, siger han.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce