Danske chilier kan konkurrere med ’ægte’ chilier fra Syden

Det kølige danske klima går ikke ud over styrken hos danskdyrkede chilier, viser ny forskning. Her er 10 af de danske chilier placeret efter styrke efter den nordiske skala, Scoville-skalaen og Chili Klaus’ vindstyrkeskala.

Grafik: Mads Pedersen

Derfor giver chili en brændende fornemmelse i kroppen

Det er stoffet capsaicin, der gør chilifrugter stærke. Stoffet binder til en kulde- og varmefølsom smertereceptor, TRPV1, som findes i hele kroppen men er særlig rigt repræsenteret i munden. Smertereceptoren i munden sørger for, at man hverken spiser for kolde eller for varme ting, så man når at spytte dem ud, før de når at gøre skade.Det stærke stof i chili aktiverer den samme smertereceptor, selv om chilien hverken er iskold eller varm, hvis man spiser en ikketilberedt chilifrugt.Ved aktiveringen af smertereceptoren bliver der sendt et signal fra munden til hjernen, som narrer hjernen til at tro, at den har noget brændende varmt i munden, og hjernen sætter derfor kroppen i et alarmberedskab uden grund.

Udover en brændende fornemmelse i munden kan capsaicin fra chili

Øge kroppens svedproduktion især i ansigtet

Få øjne og næse til at løbe i vand

Fremkalde rødmen især i kinderne

Sætte gang i hikkerefleksen

Fremkalde ringen for ørerne

Give akut kvalme og fremprovokere opkastninger

Prikken og summen i håndfladerne

Sammentrækning af lunger som fremkalder åndenød

Udløse endorfiner i hjernen, som giver et 'kick', der kan gøre det vanedannende at spise stærke chilier på trods af smerten.

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Forstå det franske valg på 157 sekunder

    Politiken og Pac-Man guider dig sikkert gennem det franske valgsystem

Annonce