0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Hvad er dette?

»Vi går op i madlavning, men det er sjældent, vi kræser for det. I praksis er det mere noget, der skal overstås«


Hvordan sikrer man nærvær og gode madvaner midt i deadlines og Lego-klodser? Vi gik i køkkenet med en familie fra Dragør for at blive klogere på udfordringerne – og hvordan man laver frittata med æbler, jordskokker og bacon.


23. november 2020

Det er ulvetime midt i november og det er blevet tid til aftensmad. Udenfor drysser bladene af grenene og æbler dumper ned i det våde græs. Og i dag skal de tilmed en tur i frittataen, italienernes svar på æggekagen.

Vi er nemlig taget til Sydamager, hvor familien Find bor. Anders Find er freelance videojournalist og hans kone Astrid Flejsborg Find er specialkonsulent i Københavns Kommune. Sammen har de Karla på 11 år, Ludvig på 7 år og Dagmar på 2 år. Det betyder masser af liv og tumult. Og så betyder det fem forskellige behov, der skal opfyldes omkring middagstid, fortæller de.

»Vi går op i madlavning, men det er sjældent, vi kræser for det. I praksis er det mere noget, der skal overstås. Til gengæld går vi op i spisesituationen«, siger Anders Find.

»For os er det tiden, hvor vi samles og hører om hinandens dag. Det er holdepunktet i en hverdag, hvor vi arbejder sent, har fritidsaktiviteter og er spredt for alle vinde. Uanset hvor maden kommer fra tager vi os tid til at nyde og vise respekt for den - og for kokken.»

Når det kommer til råvarer, prøver familien så vidt muligt at handle økologisk og dyreetisk, selvom det kan være lidt af en jungle med alle mærkningsordningerne. Derfor benytter de sig ofte af måltidskasser fra virksomheder, der deler deres holdning til råvarer. Men det er samtidig en løsning, der går ud over visse aspekter af børnenes kulinariske dannelse, mener Anders Find.

»Børnene oplever ikke måltidet fra planlægning og indkøb, men fra halvfabrikata. Det kan jeg godt få lidt dårlig samvittighed over. Men det kommer nok stille og roligt tilbage, efterhånden som de bliver ældre, og overskuddet stiger igen«.

I dag står en bakke æg på køkkenbordet og venter bævende sammen med en pakke bacon, to jordskokker og 600 gram kartofler. Tidligere på dagen var der æblesmagning, hvor fem danske sorter blev smagt og vurderet nøje. Og valget faldt på Ingrid Marie. Det friske, syrlige æble med det kække bid, den dybrøde skræl og en krydret note af friskt græs var en favorit hos alle. Derfor skal det også i frittataen og give syrlig-sødt modspil til jordskokker og bacon.

Så til makronerne

Vi starter med håndvask – noget alle kan gøre i søvne efter et pandemisk halvår. Så læser mor Astrid Flejsborg Find opskriften igennem og fordeler opgaverne. Ludvig, aka »æggemesteren« står klar med en skål på hovedet. Så stiller han den på bordet, slår lynhurtigt fem æg ud og begynder at piske, så det klukker. Han smiler fjollet, og storesøster Karla driller: »Så glad behøver du heller ikke se ud«. Imens går hun i kødet på kartoflerne, og far ordner jordskokkerne.

»Bum bum …« Astrid Flejsborg Find tænker sig om.

»Hvad med dig Dagmar? Du har lige lært at bruge en saks – måske du kunne klippe purløgene?« Lille Dagmar nikker, og inden længe sidder hun klar med en stor rød saks.

»Jeg gætter på, det bliver nogle rustikke stykker«, spøger far over skuldrene. »Der ligger nok en Hüttemeyer gemt i dig, Dagmar!«

Men ak, da det kommer til stykket, vil hun hellere klippe i papir på trods af sin mors illustrative fingersaks over purløgene. Nuvel.

I dag har vi lokket alle fem i køkkenet. Men til hverdag er det oftest far eller mor, der ender med at lave mad. Og så er det ikke altid lige nemt at få børnene med på menuen.

»Når du selv er med til at bestemme, hvad der kommer i maden, har du nemmere ved at spise det«, bemærker far til Karla, mens de to står og snitter. Hun tænker sig lidt om og svarer:

»Ja, for så ved jeg jo, hvad det er lavet af. Så er det ikke så farligt. Ellers kommer man let til bare at se på maden og synes, at det kan man garanteret ikke lide«.

Syv tips til nemmere maddannelse

  1. Lad dit barn være chefen og vælge retten.
  2. Tag børnene med i køkkenet, når der er overskud, fx i en weekend.
  3. Lad dit barn deltage i de dele, der passer til alder og interesse.
  4. Vær rummelig. Et æg kan slås ud på mange måder.
  5. Smag på og tal om råvarerne undervejs.
  6. Samværet har værdi i sig selv.
  7. Spis sammen og spis det samme.


Æblet (og grisen) til undsætning

Hvis man som Anders Find og Astrid Flejsborg Find gerne vil lokke børnene til at deltage mere i det salte køkken, kan et helt almindeligt æble være en fremragende makker. Det vil sige et æble og så lidt bacon. Børnene kender æblet ud og ind, man kan snacke af det undervejs, og det kan bringe både syre, sødme, farve og bid til bordet. Samtidig er det et velkomment twist til gamle travere som pizza eller æggekage.

Nu er der imidlertid spredt mikroskopiske papirstykker udover hele gulvet. Med andre ord er Dagmar færdig med at klippe. Astrid Flejsborg Find tilbyder hende, at hun må slå et æg ud. Svaret falder prompte og med et spjæt med fødderne: »NEJ!«. I stedet løfter hun begge hænder i luften til et halleluja. »Stooart«, siger hun om det æble, de nu skal skære i tern.

Ludvig løber ud af køkkenet med en mission og kommer tilbage med en æble-udkerner. Han er åbenbart også ekspert i æbler. Senere bliver han dog fristet af saksens sirenesang og forlader køkkenet for at klippe et stort ‘S’.


Astrid Flejsborg Find forklarer:

»Det er lige det med at have tre børn i forskellige aldre. Det giver et vidt spænd i deres opmærksomhed«, siger hun.

Undervejs i processen er alle tre børn også en tur inden om sofaen, men så kommer der bacon på banen. Far har valgt at for-stege den, før frittataen kommer i ovnen.
»Det gode ved at stege den er, at man så kan smage den. Jeg synes for eksempel, der er lidt for meget her … Kan I hjælpe mig?« Karla nikker eftertrykkeligt og Ludvig sender lange, drømmende blikke efter de små umamibomber.

Spisetid!

Så bliver det endelig tid til at samle frittataen. Far holder panden, mens Karla skraber grøntsagerne ned i et fad. Ludvig kommer med æggemassen, hælder den over fadet og giver det hele et tryk 16. Baconen drysses over, og så skal det hele en tur i ovnen.

Efter få minutter begynder baconduften at flette sig sammen med løg, æbler og jordskokker og ud i hele stuen. Endelig hakker mor nogle røde pebre til at toppe frittataen med (familien er ikke til friske tomater).

Til sidst er far og mor alene i køkkenet.

»Så blev det alligevel os to«, siger Astrid Flejsborg Find med et smil. Men det er også helt fint, for begge forældre går netop op i, at madlavning skal være lystbetonet for børnene.

Spørger man Ludvig og Karla om dagens oplevelse, får den en karakter på hhv. 8/9 og 7 ud af 10. »Det var anderledes på en god måde», uddyber Ludvig. »Så var vi flere til at til at deles om opgaverne. Og så var det sjovt at splatte æg ud.»

OPSKRIFT

Frittata med bacon og æble

Mere end 170.000 skoleelever har lavet denne opskrift i skolen. Her får du opskriften i en lidt større portion, som kan mætte en familie.


Det skal du bruge

Fyld:

600 g kartofler
2 spsk. olie
2 jordskokker
1 løg
1 æble
100 g bacon i tern

Æggemasse:
5 æg
1 dl mælk
2 tsk. salt
2 knivspidser peber
Eventuelt 1 tsk. tørret timian
2 tsk. olie til pensling

Topping:
2 tomater
½ dl purløg

Sådan gør du


  • Tænd ovnen på 225 grader almindelig varme.

Fyld:

  • Skræl kartoflerne, og skyl dem.
  • Skær kartoflerne over i halve. Læg dem med skærefladen nedad på skærebrættet, og skær dem så i tynde skiver.
  • Varm olien op på en stegepande til middel varme. Det skal syde, når du lægger en kartoffel på. Steg kartoflerne i cirka 8 minutter. Rør en gang imellem. Tag stegepanden væk fra varmen, men lad kartoflerne blive på den.
  • Skrub jordskokkerner, og skær dem i meget tynde skiver.
  • Pil og hak løget.
  • Skyl æblet, fjern kernehuset, og skær æblestykkerne i små tern.
  • Bland æbletern, løg og skiver af jordskok sammen med de stegte kartofler på stegepanden, som står på en slukket kogeplade.

Æggemasse:

  • Slå et æg ud i en kop. Tjek efter skaller. Hæld det op i en skål. Gentag med de andre æg.
  • Pisk mælk, salt, peber og eventuelt timian sammen med æggene.
  • Smør et fad med olie.
  • Hæld kartoffel-blandingen i fadet.
  • Hæld ægge-blandingen over kartoflerne. Tryk det hele lidt fladt med en stor grydeske eller spatel. Drys med bacontern.
  • Bag frittataen i cirka 25-30 minutter til æggene er gennembagt.

Topping:

  • Kom koldt vand i en skål, og skyl purløget i vandet. Lad det dryppe af på et rent viskestykke.
  • Hak purløg fint.
  • Skyl tomaten, og skær den i tern.
  • Bland tomat og purløg sammen i en lille skål.
  • Tag frittataen ud af ovnen. Mærk med en lille, skarp kniv, om æggene er helt stivnede, og kartoflerne er møre. Hvis æggene stadig er flydende, og kartoflerne ikke er møre endnu, så giv frittataen 5-10 minutter mere i ovnen.

Servering:

  • Fordel tomater og purløg oven på frittataen lige før servering.

Smag med derhjemme

Opskriften på frittata med bacon og æble er fra GoCook, der er Coops madprogram for børn. Hvert år er mere end 170.000 skolebørn fra 4 ud af 5 grundskoler med. Lærerne bestiller gratis råvarer og undervisningsmaterialer.

Du kan finde flere børnevenlige opskrifter på gocook.dk eller i den gratis GoCook-app.

Klik her!
Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.