Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hvad er dette?
Annoncørbetalt indhold

»Jeg kan sikkert godt være pisse-irriterende«



17. december 2018

Siden han var barn, har Søren Brøchner gået på byggepladser. I dag ejer han en række hoteller på nogle af Københavns bedre adresser og er ved at lægge sidste hånd på en helt særlig, historisk ejendom.




En livsbane kan som bekendt sno sig i mange retninger. Somme tider er dens retning svær at gennemskue. Andre gange træder dens sammenhæng tydeligt frem.

For Søren Brøchner er den røde tråd ikke bare synlig. Den står nærmest mejslet ind i blodbanen.

»Prøv at se stentapperne her - en af de store øltanke hvilede på dem. Her gik bryggeriarbejderne rundt og bryggede Carlsbergs øl«. Vi er på værelse 331 i den såkaldte Lagerkælder 3 på det, der om en lille måneds tid åbner som Hotel Ottilia i Carlsberg Byen.

Den ikoniske og fredede ejendom fra 1969 med de 64 store guldtallerkner i mosaik på fronten har sammen med resten af området dannet ramme om en af Danmarks helt store industrifortællinger - det var her Carl Jacobsen i 1881 etablerede Ny Carlsberg og videreførte sin fars, J.C. Jacobsens, hverv; brygkunsten.

Det var her, den store efterspørgsel på øl sikrede fundamentet for den støtte til videnskab og kunst, som blev kendetegnende for ikke bare far og søn, men hele København, og det var her Carl Jacobsen oprettede en dengang banebrydende pensionskasse og 40-timers arbejdsuge for sine ansatte.

En tung, fredet og betydningsfuld arv, som nu skal omsættes til 2019.

»Jeg vil ikke sige, at det er en udfordring at arbejde med en fredet bygning med så megen kulturhistorie. Det afgørende er at have en respekt og en forståelse for den historie, bygningen er en del af og arbejde det ind i helheden«, siger Søren Brøchner.






Men nu er det heller ikke første gang, han har givet sig i kast med en opgave, der ikke bare kræver finansiel styrke, men også visioner, håndværksforståelse og en kærlighed til det, der kræver lidt ekstra.

Som 52-årig står han som tredjegenerations-hotelejer med fem hoteller på hånden og to på vej. Brøchner Hotels er bygget op om et boutique-koncept, hvis dogmer tilsiger relativt få værelser, en intim og personlig indretning og en særegen beliggenhed.

»Det er afgørende, at hvert hotel har en lokalhistorie at fortælle. Det lokale miljø er ekstremt vigtigt. Fremtidens turist og erhvervskvinde eller -mand søger det unikke og vil gerne blande sig med lokalbefolkningen. Det ser vi ikke kun herhjemme, men overalt i verden. Man vil i højere grad end tidligere stille sig lige med de mennesker, hvis land man besøger, og man er nysgerrig efter at opleve, hvordan de lever deres hverdag«, siger Søren Brøchner, som peger på, at Københavns vokseværk ikke kun betyder noget for indbyggerne, men også for turismen i byen.

»Nordhavn, Ydre Østerbro og den vestlige del af København begynder alle at røre på sig og gør den centrale del af hovedstaden større. En international turist er ikke bange for at køre i bil i en time - i byer som London og New York bruger man nemt en halv time i en metro for at komme fra A til B. København er også ved at blive stor«, siger han.

Hoteldrift har ligget til familien siden hans morfar, Einer Honoré i 1982 købte Hotel Kong Arthur på Nørre Søgade ved Søerne i København. Driften blev kørt af Sørens mor og far, som forlod deres métiers som sygeplejerske og tømrer, for at hjælpe med familiens virksomhed, og i 1992 trådte søster Kirsten også ind.

Søren Brøchner er som sin far uddannet tømrer - et håndværk han har arbejdet med hele sit liv, og, ifølge ham selv, lå det egentlig ikke i kortene, at han skulle træde ind som medejer af familievirksomheden. Men i 2007 trådte han alligevel til. Forældrene overdrog virksomheden til Søren og hans søster i 2009, og i 2013 valgte de at dele hotellerne imellem sig - Søren ville udvikle og få sin del, Hotel Danmark og det, der i dag hedder Hotel SP34, til at vokse.

I dag tæller Brøchner Hotels desuden Hotel Astoria ved Hovedbanegården i København, Hotel Herman K på Bremerholm ved Magasin og Avenue Hotel Copenhagen på Frederiksberg, som samlet beskæftiger snart 300 ansatte og forventer at runde en omsætning på 200 millioner kroner i 2018.

Med sin fars baggrund som håndværker og senere hotelejer, og en mor, som sammen med sin entreprenør-far gik på stilladser fra barnsben, har Søren Brøchner med hammer og skruetrækker i lommerne haft sin gang på byggepladser, siden han var lille.

»Det var vigtigt, at vi var en del af familiens fællesskab, og vi fik ikke lov til at gå derhjemme og kede os. Det fylder stadig meget i vores familie i dag, alle følger med og er nysgerrige efter at vide, hvordan det hele udvikler sig«, siger han.


Lige nu er det Hotel Ottilia, der er opkaldt efter Carl Jacobsens første kone, i Carlsberg Byen, der er omdrejningspunktet for Søren Brøchner, der i dag ejer virksomheden Brøchner Hotels sammen med sin hustru og deres tre børn.

Ser man bygningen udefra, ser den ud, som da den blev bygget i 1969. Går man indenfor er det en anderledes sag.

Fra kælder til kvist er håndværkere i gang. Der saves, bankes, pudses og slibes. Og midt i det hele står Ole.

Han er projektleder for tømrerne og murerne og har været med siden begyndelsen for et års tid siden. “Så, nu er vi snart ved at være der. Er det ikke vildt at have gået her så længe?”, spørger Søren Brøchner ham, da vi passerer forbi.

»Jeg tænkte på det, da jeg var på vej herover i torsdags. Hold kæft, jo, det er det«, siger Ole. Iklædt gul hjelm og ligeså gul arbejdsdragt kigger han sig rundt.

»Jeg går bare og nyder det nu. Det er da et privilegium at få lov til at arbejde med sådan en bygning med så megen historie«, siger han og fortæller, hvordan han i begyndelsen, blandt meget andet, havde bandet den store gamle jerntragt, der var blevet brugt til korn og som nu - et år senere - stadig hænger ved siden af ham, langt væk.

»Men det er jo helt rigtigt, at den skal være her. Det kan jeg godt se nu«, siger han. Overalt i bygningen er der spor af historien - gamle klinker, tragte, jernkonstruktioner og et urværk, der bimler hvert kvarter.

»Man har da mere respekt for sådan en bygning. Det er også sværere, men jeg vil hellere bygge her end i et nybyggeri. Her arbejder man ikke bare efter en tegning, men er tvunget til at tænke selv. Så der er masser af følelser. Man ved jo godt, at man nok aldrig kommer til at arbejde sådan et sted igen«, siger Ole.


Om halvanden måned skal det nye hotel i Brøchner-porteføljen står klar. Og som håndværksuddannet og bygge-entusiast, ser Søren Brøchner alt. Alle mangler, alle småfejl. Og han indrømmer, at han sikkert kan være ‘pisseirriterende’, når han lægger vejen forbi byggepladsen.

»Det er både godt og skidt. Jeg har jo arbejdet som håndværker, indtil jeg var midt i 30´erne, så jeg kan da godt gå i detaljer«.

Men trods et øje på hver finger, er der ingen stress at spore hos Søren Brøchner, der har overladt rollen som administrerende direktør til Karim Nielsen. Selv har han indtaget rollen som direktør for udviklingsafdelingen i virksomheden.

»Så kan jeg gøre det, jeg synes er sjovt - at se de rigtige bygninger, udvikle dem og udvikle forretningen. Det er dér, min passion ligger - det er i byggeriet. Når jeg gør det, føles det ikke som et arbejde, selvom jeg tit har computeren fremme«, siger han.

Og der ligger mange projekter forude, hvis det står til Søren Brøchner. Han har altid et vågent øje rettet mod områder, som i hans øjne kunne være interessante: Ved kanalerne på det gamle Christianshavn, Trianglen på Østerbro og Nørrebro.

Og så er der en særlig bygning i det gamle København, som kan få hotel-ejeren til at drømme vildt, når han, som i dag, cykler rundt i byen. Men først efter at have taget alle de pragmatiske forbehold, som en forretningsmand også tænker i:

»Københavns Rådhus. Der er så megen historie, så mange fortællinger, og bygningen rummer så mange detaljer og referencer til nordisk mytologi og dansk kultur- og politisk historie«, siger Søren Brøchner og fortsætter, mens han peger op mod den imposante bygning idét, vi kommer forbi:

»Prøv at se, hvordan man har blandet forskellige materialer. Nederst er der et sandstensbånd, og så almindeligt murværk. Men rundt om døren har man så lavet sildebensmursten, der ligger på den anden led. Det er detaljerne, der fortæller historien«.

Flyt ind i historien

I Carlsberg Byen kan du bo side om side med ikonisk arkitektur, bryggerihistorie og grønne områder, og der er nye boliger til salg nu.

Læs mere her