0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Hvad er dette?

»Man skal ikke komme herned, før man er klar. Men hvis man er klar, så er der kæmpe muligheder «18. november 2019

Startup-scenen i Dubai boomer, og to danskere står med ved roret. De skaber økosystemer for det hastigt voksende antal iværksættere, der flokkes til ørkenstaten fra hele verden.
Lobbyen er fuld med farver og planter, og en vindeltrappe med forskelligfarvede trin leder op til 1. sal. Ved bordene i det store, åbne fælleskontor sidder unge mennesker i slidte jeans og løse t-shirts bøjede over deres bærbare computere. En plantevæg giver et naturligt touch midt i al teknologien, og mellem de mangefarvede vægge står der sofaer og lænestole, som folk slænger sig på.

Det ligner ethvert andet legesygt kontor i startup-verdenen, men så alligevel ikke. Vi er i bystaten Dubai, hvor mindre end 10 procent af befolkningen er lokal, og der bor mennesker fra mere end 190 lande. Det afspejler sig også her på Dtec, det største startup-campus i Mellemøsten og Nordafrika. Her har over 800 startups, skabt af iværksættere fra 71 lande, deres daglige gang.

En ung kvinde klædt i en flagrende, traditionel klædedragt og hijab går forbi med en slank Macbook under armen. De unge mænd har alle den samme iværksætter-uniform bestående af jeans og T-shirts eller hoodies på, men ser derudover ud til at repræsentere de fleste etniciteter i verden. Og de hvide mænd, der plejer at dominere startup-scenen på nordiske breddegrader, virker her som et eksotisk indslag.

En af dem er danskeren Lars Buch. Han er ankommet til Dubai for få måneder siden og er partner i acceleratoren Startupbootcamp, som giver fødselshjælp og støtte til lovende startups. Efter at have boet og arbejdet med startups i København, Berlin og Moskva er han nu flyttet til Dubai. Han vil være med, når startupscenen i bystaten lige om lidt bliver endnu større, end den er i dag, fortæller han:

»Startupscenen er stadig ved for alvor at etablere sig, men vi står lige foran vækstkurven. At være her nu er en unik mulighed for at trykke på pedalen og vokse endnu mere - det er det rigtige sted og det rigtige tidspunkt«.


Grinede ad ideen om startupcampus i Dubai

Det er fem år siden, Dtec – en forkortelse for Dubai Technology Entrepreneur Campus – åbnede. Som startupcampus er Dtec både hjem til et coworking space, hvorfra entreprenørerne bag de 800 startups arbejder, og har forskellige accelerator-, mentor- og investeringsforløb, som de forskellige start-ups kan nyde godt af. Dtec spreder sig over 3600 kvadratmeter, og byggerodet udenfor bygningen vidner om, at der er flere på vej.

Ligesom alt andet i Dubai er udviklingen gået så hurtigt, at der snarere er tale om en eksplosion.

»Da vi for fem år siden sagde, at vi ville lave et sted, der kunne huse 3-400 startups, grinede folk af os. De sagde, at vi var sindssyge. I løbet af mindre end et år havde vi 250 startups her, i dag har vi over 800, og nu fordobler vi. Jeg tror, vi kan tiltrække endnu 800«, siger Hans Henrik Christensen.

Han er dansk, har tilbragt størstedelen af sit arbejdsliv i Tyskland, Sydamerika og Asien og kom til Dubai for otte år siden, hvor regeringen i Dubai headhuntede ham til at arbejde med at fremme startupscenen i Dubai. Siden da er scenen seks- til ottedoblet, vurderer Hans Henrik Christensen, blandt andet fordi regeringen investerer i scenen. Engang udgjorde olien omkring 50 procent af Dubais økonomi, men i dag står den kun for 1 procent af indtjeningen, mens turismen og erhvervslivet vokser sig større år for år. Den udvikling vil regeringen gerne sikre fortsætter, og derfor investerer man i at tiltrække startups, blandt andet ved at skabe kvarteret Silicon Oasis, hvor Dtec ligger.

»Dubai er blevet en magnet for iværksættere, og det er den næststørste hub i Mellemøsten og Nordafrika. Her er politisk stabilitet, man kan have en god livsstil, her er ikke nogen korruption, og det er ikke for bureaukratisk. Og så er økosystemet virkelig ved at vokse frem. Jeg tror det bliver en af verdens førende hubs for startups – nok i top 30 – indenfor de næste tre til fem år«.


Flytter kontinent for forretningsmuligheder

Dubai er kendt for sine smukke strande, mange solskinstimer, luksuriøse hoteller og mange restauranter. Intet af det spillede en rolle, da Lars Buch besluttede at flytte til Dubai.

Hans karriere i techverdenen startede hos Nokia, hvor han var ansat i 12 år. Da Nokia skulle lukke i Danmark fik han som opgave at lede inkubatoren, som han selv kalder en slags ”motivational gimmick” – ledelsen ville have de ansatte, som vidste, de var blevet fyrede, til at præstere til sidste dag. For at motivere dem lavede de en inkubator, en fødselshjælper eller udklækker for startups, og lovede økonomisk støtte til de bedste idéer. Inkubatoren blev en kæmpe succes, og Lars Buch var pludselige en del af startup-miljøet. Efter nogle projekter i København henvendte Startupbootcamp sig til ham og spurgte, om han kunne være interesseret i at lede deres accelerator-programmer i Berlin, men udsigt til et partnerskab, hvis det gik godt.

Det takkede Lars Buch ja til, og han flyttede til Berlin for at forfølge sine professionelle ambitioner. Det var for at udnytte et hul i markedet, at han senere flyttede til Moskva for at etablere Startupbootcamp der, og af samme grund, at han nu er flyttet til Dubai. For nok er Berlin kendt for sit natteliv, København for sin høje livskvalitet, Moskva for sin historie og Dubai for sine strande. Men når Lars Buch vælger, hvilket land han skal flytte til, så er der kun én ting, der tæller: Muligheden for at lukke aftaler.

»Jeg bruger ikke rigtig tid på barerne, jeg ser ikke så meget af byerne, og der er ikke så meget druk. Det er fast arbejde, derudaf. Mit high, det er, når vi har en ny underskrift på en ny kontrakt. Det er det, jeg går efter«, fortæller han fra sit nye kontor i Dubai.

Han er ved at falde til i byen – efter at have tilbragt de første 17 dage i en tom lejlighed med havudsigt, hvor det eneste møbel, Lars Buch, hans kone og barn havde, var en seng – og er nu ved at forberede sig på at byde sit første hold startups velkommen i Dubai. Hvert år kører Startupbootcamp flere accelerator-programmer, hvor Lars og hans kollegaer udvælger de startups, de mener har størst potentiale. I løbet af månedslange forløb hjælper de iværksætterne med at gøre deres startups stærkere, og ofte også med at finde investorer eller købere.


Arrogante egoister kommer længst

Lars Buch begyndte at beskæftige sig med Mellemøsten og Nordafrikas startupscenen for to-tre år siden, og han fortæller, at der er stor forskel på startup-verdenen i Dubai og i eksempelvis i Berlin.

Mens der i Berlin er mange helt spæde startups, der stadig er ved at formulere deres formål og eksistensberettigelse, så tiltrækker Dubai mere målrettede, modne startups.

»I Berlin er 90 % af startupsne bootstrappers, små startups, simpelthen fordi det er muligt at leve der for 5€ om dagen. Det kan du ikke her, der er nødt til at være nogle kommercielle resultater. Man skal ikke komme herned, før man er klar, men hvis man så er klar, så er der kæmpe muligheder, og beslutningerne bliver taget hurtigt. Men du skal vide, hvad du kan og ikke kan, før du flytter hertil som iværksætter«, fortæller Lars Buch.

Det passer hans temperament godt, og det flugter også med hans erfaring med, hvilke startups, der kommer til at klare sig godt i sidste ende.

»For nylig sad jeg med en flok investorer og snakkede om, hvad man skal kigge efter, når man vil investere i en startup. Jeg har historik på det og erfaring med det, og alle de der flinke fyre, jeg mødte i 2012 og 2013, de er væk, og det er deres startups også. Men alle de bitches og hardcore assholes, der virkede egoistiske og arrogante, de kører stadigvæk. Jeg er begyndt at lære, at det ikke kun handler om at finde en flink fyr med et fast håndtryk«, fortæller Lars Buch.

Når han udvælger startups til accelerator-programmerne i Dubai, kigger han først og fremmest på markedet og på det problem, startuppen mener at have en løsning til, men at finde det rigtige team er næsten lige så vigtigt.

»De skal være veluddannede, aggressive - de skal kunne noget. Og så kigger vi meget på, om det er et stabilt team, hvor folk kender hinanden og har haft nogle konflikter og er kommet over dem. De skal være stærke«.


Startup-scenen bliver mere innovativ og lokalt forankret

Lars Buchs kontor ligger op ad et stort, tomt lokale, hvor en enkelt iværksætter sidder og arbejder ved et hestesko-formet bord med plads til flere dusin mennesker. Der er planter overalt, farverige møbler og bannere for det accelerator-program, der starter om en uge. På det tidspunkt vil lokalet være fyldt med ambitiøse iværksættere, der er blevet udvalgt til programmet.

De sidste par år er de startups, der er blevet udvalgt, flyttet til Dubai fra lande hele verden over. I år er der imidlertid sket et stort skift, fortæller Lars Buch:

»Sidste år var næsten alle teams fra Europa, USA eller Australien. Men i år har vi haft et drastisk skift, som vidner om, at startup-scenen hernede er ved at blive mere moden. Vi har fået flere ansøgninger end nogensinde før, og selvom vi har benyttet de samme parametre, som vi plejer, da vi skulle lave udvælgelsen, er vi denne gang endt op med ti teams fra regionen. For to-tre år siden skulle alt og alle importeres. Nu bor iværksætterne her i forvejen, og det er meget nyt«.

Lars Buch fortæller, at det gør en stor forskel for programmet, for startupscenen og for regionen.

»For et par år siden tiltrak Dubai startups fra Vesten, der ville komme hertil for at sælge noget. Nu er Dubai lige pludselig blevet en global launch pad for hele regionen, hvor iværksættere, som forstår problemerne i regionen bedre, fordi det er deres egen, skaber lokale løsninger«, siger han.

Samtidig er der sket et andet stort skift, siden Lars Buch første gang for 3 år siden kom til Mellemøsten og Nordafrika for at arbejde med startups. Iværksætterne er blevet mere innovative.

»Dengang var de fleste startups, selv de mest succesfulde, kloner af udenlandske startups, som man så lavede på arabisk, og som man så håbede på, at de originale, udenlandske startups ville opkøbe, fortæller Lars Buch.

Han henviser blandt andet til et lokalt svar på Uber, der blev opkøbt af Uber for omkring tre milliarder USD. I dag er det imidlertid anderledes.

»Nu begynder vi for alvor at se startups, der ikke er kloner af noget, vi allerede kender fra andre regioner, men som er baseret på unikke, originale idéer. Der har virkelig været et skift, og nu har vi pludselig arabiske startups, der laver noget, som man med et twist kunne sælge globalt. Det er nyt, og det er super spændende«.

Han fortæller, at der stadig er udfordringer for startupscenen i Dubai, især når det kommer til investorscenen, som stadig halter bagud. Men langsomt vokser også den del af scenen sig større, og samtidig gror startupscenen også frem i Cairo og andre storbyer i nabolandene.

Lars Buch forventer, at scenen kommer til at eksplodere i regionen de næste par år, og han ved, at han vil være en del af den udvikling. Hvilken fremvoksende startup-hub, han skal til efterfølgende, det tør han imidlertid ikke spå om.

»Jeg ved, at jeg bliver her de næste to år, men efter det ved jeg ikke, hvad der skal ske. Jeg ser ikke ti år ud i fremtiden. Det er der ingen, der gør i den her business«.


FIND DIN INSPIRATION I DUBAI

Flyv med Emirates til Dubai ‣