Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Hvad er dette?

Le Pure Café i det 11. arrondissement.

Psst... Her er parisernes hemmelige yndlingssteder

Betalt indhold: Når man hvert år får 18 millioner turister på besøg, er det om at finde sine små lokale åndehuller. Gå med på jagt efter parisernes hemmelige steder her.


Da Australske Greg Smith kom til Frankrig for 24 år siden, var det vinen, der trak.

Han kom for at lære så meget han kunne om de franske druer, men efter kort tid skiftede han fokus; nu er det endt med, at det i stedet er ham, der lærer pariserne om øl.

Han sidder på en barstol og kigger ud over sit kombinerede bryggeri, værtshus og spisested Paname Brewing Company, der ligger på kajen af Bassin de la Villette i det nordøstlige Paris, med en tilfreds mine.

Det er torsdag eftermiddag midt på arbejdsdagen, men alligevel er bryghusets udendørs terrasse, som ligger og flyder på bassinet, tætpakket, indendørs er de fleste borde optagede, og der er kø til baren.

»Det handler om at åbne det rigtige sted med den rigtige beliggenhed på det rigtige tidspunkt. Det centrale Paris er færdigudviklet, der er lidt poleret og dyrere. Men der er stadig masser af steder i byen, hvor der er flere lokale end turister, og det her er et af dem«, siger han.

Bassin de la Villette ligger i forlængelse af den populære Canal St. Martin, og byfornyelsen er først lige nået til området. Kanalen er omringet af bygninger, der er nyere og ikke helt så smukke end Paris’ karakteristiske kalkstensbygninger; til gengæld giver de området mere kant. Parisere tøffer rundt på vandet i små, røde både fra den lille bådudlejning, sidder på bredden med fødderne dinglende over vandet, eller skutter sig på den kønne nabocafé.

»Det er ikke særligt mange år siden, det ikke var sikkert at færdes i området omkring bassinet ikke trygt at færdes i. Nu er det et af de mest spændende steder i Paris«, siger Greg Smith.

Han har boet i kvarteret i mange år, og på sine løbeture rundt om bassinet forelskede han sig i den store bygning, der engang var et kornkammer.

Da den kom til salg besluttede han sig sammen med sin forretningspartner for at realisere drømmen om et kombineret bryggeri og værtshus i den nordøstlige del af Paris. Med sine dagligt skiftende fadøl, internationale gademads-menu og rå, industrielle lokale blev Paname Brewing Company hurtigt en succes.

Grønne parker uden spor af selfie-sticks

En kort men stejl gåtur fra Bassin de la Villette ligger parken Buttes Chaumont, der ligesom bassinet er et yndet sted for lokale at tilbringe et par stille timer. Parkens stier bugter sig gennem dale, mellem græsplæner, forbi gamle villaer, og over bakketoppe og broer. I det nordøstlige hjørne ligger en Ville Villekulla-lignende bygning, der huser baren Rosa Bonheur.

Buttes Chaumont

Fra foråret nærmer sig til vinteren truer er det et af de mest populære steder for unge parisere at mødes til et glas rosé, og stedet er særligt magisk på sommeraftener, hvor der er koncerter i husets have under de farverige lyskæder og store trækroner.

Lidt derfra, over to stenbroer og forbi et lille vandfald, troner parkens lysthus. Herfra er der udsigt over parken og helt til Sacre Caeur, den berømte, buttede kirke på toppen af Montmartre.

»Den er næsten smukkere herfra end tæt på«, siger en ung fyr til sin kæreste, mens han læner sig udover rækværket i lysthuset.

»Ja«, siger hun. »Og så er her slet ikke nogen turister«.

Lokalliv udenfor centrum

Det er med samme forundring over at have fundet en lomme af lokalliv helt uden andre turister, at man bevæger sig gennem Buttes Aux Cailles. Kvarteret ligger syd for centrum i det 13. arrondissement, og selvom man er en kort metrotur fra de store attraktioner, så føles det som at være i en lille landsby.

Flere af gaderne er brostensbelagte, husene er lavere, og lokale hilser på ejerne af blomsterbutikkerne, frugthandlerne og tjenerne på de små restauranter, når de går forbi. Alligevel er der en ung, storbyagtig atmosfære; flere huse i de pittoreske gader er udsmykket med gadekunst og om aftenen forvandler fortovene sig til en stor folkefest.

Passage Sigaud, Villa Daviel og La Rue Dieulafoy byder på graffiti og landsby-huse, mens de mest populære barer er Le Merle Moqueur, hvor priserne er lave og stemningen høj, Tanden, en vinbar med mere end 120 vine at gå på opdagelse i.

Den baskiske restaurant Chez Gadine, klassiske franske bistro Chez Nathalie og det cambodjanske spisested Mondol Kiri er også med til at gøre kvarteret til en kulinarisk destination.

Historisk slot og kæmpeskov i Fontainebleu

Hvis ikke landsbystemningen i Buttes Aux Cailles er nok i sig selv, kan du hoppe på RER-toget til Fontainebleu.

Den lille by har to hovedattraktioner; slottet af samme navn og en kæmpe skov, der får det til at virke usandsynligt, at du er mindre end en time fra Paris’ centrum.

Versailles-slottet vest for Paris er bedre kendt, men derfor også langt mere besøgt end Fontainebleu. Fontainebleu-slottet er at af de største slotte i Frankrig og muligvis også det smukkeste.

Den franske madscene spreder sig fra det centrale Paris til de mere lokale kvarterer uden for byringen. Udviklingen er kun lige begyndt

Franske konger fra Louis VII til Louis XVI boede på slottet på grund af jagtmulighederne i skoven rundt om slottet, og det har spillet en stor rolle i Frankrigs historie; Frankrigs sidste konge, Louis XVI, og hans dronning Marie-Antoinette besøgte slottet for sidste gang på revolutionsnatten i 1786.

Slottet kan besøges gratis den første søndag hver måned, og uanset hvornår man besøger kan man vandre gennem de guldklædte stuer næsten helt alene og føle sig som en konge.

Livlig og lokal

Slottet er omringet af den 25.000 hektar store skov, som er et besøg værd, men svær at overskue til fods. I stedet kan man leje en cykel eller endda en hest og galoppere gennem skoven eller booke en tid hos en klatreklub og slå sig til de flere tusinde klatrere, der valfarter til skoven.

I dag er det en handelsskole fremfor slottet, der er byens primære indtægtskilde, og det er med til at give den et lidt mere moderne præg.

Gågaderne i byens centrum er proppede med små restauranter, henvender sig mere til lokale end turister. Det er med til at sikre et højt niveau; restauranten L’Axel har sikret sig en Michelin-stjerne med sit fokus på nyfortolkninger af skaldyrsretter, mens La Table du Parc fokuserer på at fejre regionens råvarer i hver enkel ret.

Bassin de la Villette

Den livlige, lokale og billige Bistrot 9 er et andet fremragende sted at spise frokost eller middag før eller efter et besøg på slottet og i skoven. Her er retterne lige så klassiske som indretningen – tænk østers og tartar serveret på ternede duge – og det er nemt at falde snak med de lokale ved nabobordene.

»Den franske madscene spreder sig fra det centrale Paris til de mere lokale kvarterer uden for byringen. Udviklingen er kun lige begyndt, og i fremtiden vil der komme flere og flere kvarterer udenfor byringen, der er et besøg værd for besøgende«, siger Meg Zimbeck, der driver den populære hjemmeside Paris By Mouth, som guider til Paris’ bedste restauranter og arrangerer kulinariske dagture.

De er netop begyndt at arrangere dagture til kvarterer som Montreuil udenfor Paris’ byring - périphérique på fransk - og forventer at tilføje flere kvarterer udenfor byringen til deres ture i fremtiden.

Advertisement
Advertisement